Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις κάλπες

Τα στοχευμένα μέτρα που περιέχονται στην «πράσινη βίβλο», αποτυπώνουν τις πολιτικές προτεραιότητες της δημοκρατικής παράταξης.

Παρασκήνιο

Με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται πλέον στην κορύφωσή της, η Χαριλάου Τρικούπη αυξάνει τους ρυθμούς της, προκειμένου το κόμμα να είναι άρτια προετοιμασμένο για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.

Μετά  το διψήφιο ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι η ενίσχυση του κόμματος στη δεύτερη κάλπη, που θα του επιτρέψει να καταστεί ως προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος στην πολιτική σκηνή. 

Του Χρήστου Δρούζια

«Έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή του τόπου και να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ»,  λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς μια μικρή διαφορά στο ποσοστό του κόμματος μπορεί να κάνει τη διαφορά». «Αντίπαλός μας τώρα είναι ο εφησυχασμός» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν, εστιάζοντας στην ανάγκη οι επόμενες εκλογές να σηματοδοτήσουν "ολική επαναφορά" του ΠΑΣΟΚ. 

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κινείται στη στρατηγική που έχουν χαράξει τα κομματικά όργανα και αναπροσαρμόζεται από τα κεντρικά στελέχη που ανήκουν σε αυτό που λέγεται άτυπα «war room» της Χαριλάου Τρικούπη. 

Στο λεγόμενο και «δωμάτιο πολέμου» αποφασίζονται όλα σχετικά με τις κινήσεις, τις δράσεις, την επικοινωνιακή τακτική και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν. 

Ουσιαστικά είναι η κλειστή εκλογική ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, στην οποία μετέχουν ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας, τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου Στεφανία Μουρελάτου και Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Πέτρος Ευθυμίου. 

Το σχέδιο και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις κάλπες έχει ως  βασικούς άξονες τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, την αλλαγή τακτικής και την εγκατάλειψη του σκληρού διμέτωπου αγώνα κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενόψει δεύτερης κάλπης επικεντρώνει τα πυρά τους πρωτίστως απέναντι στην γαλάζια παράταξη, θέτοντας διαρκώς στο στόχαστρό του την διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, βάφτισε επιτελικό κράτος μια παρέα στο Μαξίμου και μεγιστοποίησε τα κέρδη των λίγων εις βάρος των πολλών, αδιαφορώντας για τα αδιέξοδα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Δεύτερον, την ανάδειξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να καταστεί σαφής η εναλλακτική προοδευτική πρόταση του για τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την προγραμματική αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη λογική της Νέας Δημοκρατίας, με επίκεντρο την οικονομία, την φορολογική πολιτική και τα ζητήματα της καλούμενης «κοινωνικής ατζέντας», ενώ ταυτόχρονα, θα εστιάζει στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών: την ακρίβεια, τις κοινωνικές ανισότητες, την ανάγκη μείωσης των τιμών κ.ά.

Με αυτά κατά νου, στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι τα διλήμματα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, είναι μεταξύ άλλων, «ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας για όλους ή ανεξέλεγκτα ισχυρά συμφέροντα, αξιοκρατία και διαφάνεια ή "πάρτι" κομματοκρατίας και ρουσφετιών».

Εν μέσω, μάλιστα, κρίσης στο σύστημα Δημοσίας Υγείας και αλλεπάλληλων δραματικών περιστατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ φέρνει στο προσκήνιο τις προτάσεις του για τη στήριξη και αναγέννηση του ΕΣΥ, που θα το κάνει σύγχρονο και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, στηρίζοντας όλους τους Έλληνες πολίτες, κατηγορώντας ταυτόχρονα την ΝΔ για την  αποδυνάμωση του και την μετατροπή του σε ένα απαξιωμένο, προνοιακό σύστημα.

Η «πράσινη βίβλος» και το κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες

Τα στοχευμένα μέτρα που περιέχονται στη λεγόμενη «πράσινη βίβλο», αποτυπώνουν τις πολιτικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κάθε μια από αυτές υπηρετεί ένα στόχο και όλες μαζί συνθέτουν το όραμα, την στρατηγική επιλογή και το εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο του κόμματος για τη χώρα.

Μεταξύ των νέων πολιτικών που επαγγέλλεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι η πραγματική μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που δεν αφήνει κανένα μόνο του και μειώνει τις ανισότητες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επαναφορά του νέου ΕΚΑΣ, η αλλαγή προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης, για επενδύσεις μικρομεσαίων στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και των διατάξεων για συντάξεις αναπηρίας, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αντιμετώπιση της απειλής του Δημογραφικού, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά όσο διαρκεί η κρίση, η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, η πρόταση για τις 150.000 κοινωνικές κατοικίες που θα διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια, η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας με μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στο Made in Greece.

Το τρίτο στοιχείο της στρατηγικής αφορά τον επαναπατρισμό παλαιών «πράσινων» ψηφοφόρων που έχουν «αντιδεξιά» πολιτική προτίμηση και τα τελευταία χρόνια προτίμησαν στις κάλπες τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει να συγκρούεται μετωπικά με τη ΝΔ, προκειμένου να παρουσιαστεί ως ο πραγματικός αντίπαλος και εκφραστής του «αντιδεξιού» στρατοπέδου, ενώ θα απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμη κι αν έχει 148-149 έδρες, ξεκαθαρίζοντας πως «Με το πρόγραμμα του το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση, διότι αποδομεί το κοινωνικό κράτος, υπηρετεί 1.000 οικογένειες φορολογικά και αναπτυξιακά, και θεσμικά έχει βλάψει τη χώρα μέσα από παρατεταμένη και εκτεταμένη διαφθορά (σκάνδαλο υποκλοπών, επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές).

Ταυτόχρονα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα πυκνώσει τα καλέσματά του προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, του Κέντρου να έρθουν ξανά και να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια, ώστε να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ευθέως τη συντήρηση με προγραμματικό λόγο, αλλά και να σταθεί ανάχωμα στην αλαζονεία του συστήματος εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Το κάλεσμά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχει βέβαια αποδέκτη τον απλό ψηφοφόρο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία και όχι όσους επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι ή τους αμοραλιστές, που θέλησαν να σώσουν το μικρό πολιτικό τους κεφάλαιο και  αντάλλαξαν την διαδρομή τους στο ΠΑΣΟΚ με μια θέση στα βουλευτικά έδρανα.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και τα ρέστα – Η Κεχαγιά απειλεί πως θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια με τα Σκόπια

«Γιατί πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα, τα τρία μνημόνια συνεργασίας, ούτ...

Γιώργος Μουρούτης: Πλήθος υπουργών και στελεχών στην εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (Photos)

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Μουρούτη, στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός της μεγάλης συμμετοχής, σημαντική ήταν κα...

«Καρφιά» Μαρινάκη για Σάττι: Όταν ένας καλλιτέχνης εκπροσωπεί μια χώρα πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του

Για τη στάση της Μαρίνας Σάττι και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όταν κατά τη συνέντευξη της τραγουδίστριας του Ισραήλ η Ελληνίδα τραγουδίστρια χασμουριόταν, αλλά και τις δηλώσε...

Φόρτωση άρθρων...