Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Η συνάντηση (;) Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, ποιοι κάνουν «λευκή απεργία» στον ΣΥΡΙΖΑ και η  απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο που επέτυχε η ΔΕΠΑ 

Παρασκήνιο

Κρίσιμη ημερομηνία για τις όποιες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, αποτελεί η πρώτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα.
Κυρίως γιατί  μεταξύ των 44 χωρών που προσκλήθηκαν είναι και η Τουρκία.
Και για κάποιους… αισιόδοξους η κοινή παρουσία Μητσοτάκη – Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας την ερχόμενη Πέμπτη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία συνάντησης που θα αποσυμπίεζε την πολύ υψηλή ένταση μεταξύ των δύο χωρών.  
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε από Ελληνικής , ούτε από Τουρκικής πλευράς όπως τουλάχιστον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Εκτός και εάν υπάρξει κάποια αιφνιδιαστική πολιτική πρωτοβουλία κάποιου ισχυρού ηγέτη της Ευρώπης.   

@ Το γεγονός, πάντως, ότι υπάρχει ένα... θεματάκι με τις εσωτερικές διαφωνίες και τον διχασμό μεταξύ των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλέον «μπαμ». Βλέπετε, το τελευταίο διάστημα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται στην ίδια φάση: ο πρώτος καταγράφει ποιοι και πόσοι υπουργοί κάνουν «λευκή απεργία» και έχουν εξαφανιστεί από τα τηλεπαράθυρα για να μην μιλούν για το απόρρητο και τις υποκλοπές, ο δεύτερος κρατά σημειώσεις για το ποια στελέχη έχουν αναλάβει να σηκώσουν στις πλάτες τους τις προτάσεις που ο ίδιος εξήγγειλε στη ΔΕΘ και ποιοι... σιωπούν. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι πως εκείνοι που σιωπούν είναι περίπου το 30% του κόμματος, ήτοι τα στελέχη της μειοψηφίας. Άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και κατά έναν τρόπο μετείχε σε κάποιες συσκέψεις για την κατάρτιση των προτάσεων, φέρεται να έχει παράπονα για το κατά πόσον έλαβαν υπόψη τους στο τέλος οι «προεδρικοί» όσα εισηγήθηκε και πρότεινε. Το ότι, λοιπόν, πέραν των συναρμόδιων τομεαρχών (Ξενογιαννακοπούλου, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Φάμελλος) και του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου, άλλοι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ σιωπούν, δείχνει και την άποψη που έχουν για τις προτάσεις του προέδρου τους. 

@ «Καμένο» χαρτί θεωρούν τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Γερουλάνο  και σε ότι έχει να κάνει με την διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας.
Για όσους δεν γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα, ο αποτυχών υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και παράλληλα αποτυχών υποψήφιος βουλευτής της Α΄Αθηνών, το «παλεύει» στο να αποτελέσει την κοινή επιλογή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Εξου και οι αντιΔεξιές – φιλοΣΥΡΙΖΑΙΚΕΣ «κορώνες» των τελευταίων μηνών.
Πάντως ο Γερουλάνος λογαριάζει χωρίς τους… ξενοδόχους και δη τους Τσίπρα και Ανδρουλάκη.
Οι οποίοι ΔΕΝ τρέφουν ουδεμία εκτίμηση προς το πρόσωπο του.     
   
@ Δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά τα πράγματα από το μέτωπο των καταθέσεων και των δανείων. Τον Αύγουστο τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους μόλις κατά 89 εκατ. ευρώ, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα "καταπίνεται" από τους λογαριασμούς ενέργειας και την ακρίβεια στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Επιπλέον, για δεύτερο συνεχή μήνα μειώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες σωρευτικά στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου υποχώρησαν κατά 680 εκατ. ευρώ! Όπως γίνεται αντιληπτό περιορίζονται συνεχώς τα περιθώρια για τη δημιουργία ικανής ρευστότητας προκειμένου νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων τους. Το ίδιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και στο μέτωπο των δανείων, καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε μεγάλη μείωση της ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο, η μηνιαία καθαρή χρηματοδότηση στο σύνολο της οικονομίας ήταν αρνητική κατά 1,58 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο ήταν θετική κατά 2,832 δισ. ευρώ. 

@ Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, έχει οδηγήσει σε μεγάλη επιβάρυνση και του οικοδομικού κόστους. Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες που έβγαλαν οικοδομικές άδειες σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα εκτός σχεδίου, βλέπουν ότι δεν μπορούν να κατασκευάσουν τον φέροντα οργανισμό, που αποτελεί προϋπόθεση για την κατοχύρωση της δομήσιμης επιφάνειας. Έτσι, αν δεν δώσει παράταση το υπουργείο Περιβάλλοντος και το 2023, αυτές οι ιδιοκτησίες θα γίνουν... χωράφια! Πέραν της προεκλογικής σκοπιμότητας, το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σοβαρό και καλό είναι η κυβέρνηση, να πράξει το αυτονόητο... 

@ Με σημαντική ενίσχυση της οργανικής και της καθαρής της κερδοφορίας ολοκλήρωσε το εξάμηνο 2022, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, κατά το Α’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα και η κερδοφορία του Ομίλου σημείωσαν αύξηση σε συνέχεια των επενδύσεων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και των πολύ καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των έργων, που σημείωσαν πολύ υψηλούς συντελεστές απόδοσης (load factor).

  • Tα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου ανέρχονται σε €95,8 εκ. έναντι €68,0 εκ. την αντίστοιχη εξαμηνιαία περίοδο του προηγούμενου έτους, συνεπεία κυρίως των αυξημένων πωλήσεων ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη χρήσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε €44,5 εκ., σε σχέση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία περίοδο του προηγούμενου έτους (2021: €28,8 εκ.).
  • Τα καθαρά κέρδη χρήσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αποδιδόμενα σε ιδιοκτήτες της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε €33,7 εκ., σε σχέση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία περίοδο του προηγούμενου έτους (2021: €28,5 εκ.).
  • Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε €69,4 εκ.
  • Οι επενδύσεις του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε  €138,8 εκ. (2021: € 67,6 εκ.) κατευθυνόμενες στα υπό κατασκευή έργα.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου (εξαιρουμένων των δεσμευμένων καταθέσεων) διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στο τέλος του εξαμήνου ανερχόμενα σε  €394,5 εκ. (2021: € 397,4 εκ.).

@ Τη διανομή προσωρινού μερίσματος για το οικονομικό έτος 2022, ανερχόμενου στο ποσό των 122.254.074 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μεικτό ποσό 0,40 ευρώ ανά μετοχή, αποφάσισε η HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. 
Μετά την παρακράτηση του αναλογούντος φόρου 5% (με την εξαίρεση ή διαφοροποίηση του ποσοστού παρακράτησης για μετόχους οι οποίοι υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις), το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό του προσωρινού μερίσματος ανέρχεται σε 0,38 ευρώ ανά μετοχή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας όρισε, ως ημερομηνία αποκοπής του προσωρινού μερίσματος την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ, ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων λήψης αυτού την Τετάρτη 2 η Νοεμβρίου 2022 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής του την Τρίτη 8 η Νοεμβρίου 2022.

@ Μια καθοριστικής σημασίας συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία επετεύχθη μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψε συμφωνία για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας για τους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο του 2023 με τη γαλλική εταιρεία για την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh.
Με αυτή τη στρατηγική συμφωνία επιτυγχάνεται ο στόχος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η συμφωνία υλοποιείται εν όψει ενός ενεργειακά δύσκολου χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας του διεθνούς ράλι των τιμών αλλά και υπό τον φόβο διακοπών ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε σχεδόν όλη την ήπειρο.
Η εν λόγω συμφωνία επισφραγίζει τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Φόρτωση άρθρων...