Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Η τραπεζική... αντάρα, οι δημοσκοπήσεις και η πρόκληση της κάλπης

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τη φθορά της κυβέρνησης λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και το "παρκάρισμα" περισσότερων ψηφοφόρων στην αδιευκρίνιστη ψήφο, με μικρή ενίσχυση των μη συστημικών κομμάτων.

Τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως δείχνουν ένα σάπιο σύστημα στον ΟΣΕ, το οποίο οι πολίτες μάλλον το... υποπτεύονταν, αλλά και οι κυβερνώντες αδυνατούσαν να ελέγξουν. Ανίκανοι και αδιάφοροι κρατικοί λειτουργοί παραβίασαν όλες τις δικλείδες ασφαλείας των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων (τα οποία προφανώς και είναι ελλιπή), με αποτέλεσμα να συμβεί αυτή η φρικώδης τραγωδία. Ο θυμός κυριαρχεί, η απογοήτευση του εκλογικού σώματος είναι κυρίαρχη, αλλά ταυτόχρονα ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί.

Μεγάλο ζητούμενο σε κάθε περίπτωση θα είναι η αντίδραση των νέων ψηφοφόρων. Σε σχέση με τις εκλογές του 2019 προστίθενται περίπου 420.000 νέοι ψηφοφόροι, ενώ πρέπει να υπολογιστεί ότι έχουν φύγει από τη ζωή πάνω από 450.000 άτομα. Όλα αυτά οδηγούν σε αχαρτογράφητα ύδατα στις προσεχείς εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, αλλά με σοβαρές απώλειες και πολλά... τραύματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μέρα με την ημέρα λαμβάνουν βελτιωμένες μετρήσεις από τις διενεργούμενες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν μια σχετική άμβλυνση του θυμού. Για τον λόγο αυτό φουλάρουν με την προώθηση φιλολαϊκών μέτρων.

Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που αγγίζουν.... 10 εκατομμύρια πολίτες. Η ρύθμιση των χρεών σε 24, 36, 72, 100 ή 120 δόσεις για 5.000.000 οφειλέτες της Εφορίας και του ΕΦΚΑ, η έξτρα ενίσχυση των 200, 250 και 300 ευρώ σε 1.112.000 συνταξιούχους, η επιστροφή του ΦΠΑ για αγροτικό πετρέλαιο που αφορά τουλάχιστον 500.000 δικαιούχους, τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και η συνέχιση εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ σε τουριστικό πακέτο, μεταφορές, θεάματα κλπ. συνθέτουν μια συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης, προς την κατεύθυνση άμβλυνσης της δυσαρέσκειας. Επιπλέον, έρχεται και το Πάσχα, οπότε θα αλλάξει και λίγο η ψυχολογία του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, ο προϋπολογισμός του πρώτου διμήνου έκλεισε με αποτελέσματα που κάνουν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους να... τρίβουν τα μάτια. Το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου διμήνου έκλεισε στα 4,201 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,816 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,294 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 36 εκατ. ευρώ!!!

Οι εξελίξεις αυτές, οι οποίες είναι γνωστές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, άνοιξαν τον δρόμο για αυξήσεις σε ειδικά επιδόματα των στρατιωτικών, για τους... θερμοσίφωνες, για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές, θα έρθουν και άλλα πακέτα. Έστω μικρότερα, αλλά στοχευμένα σε όσο γίνεται περισσότερες επιμέρους κατηγορίες και κυρίως στους νέους.

Ωστόσο, πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και ακόμη έναν παράγοντα: την τραπεζική κρίση. Οι χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ και ο φόβος μετάδοσης του "ιού" στην Ευρώπη, "ξυπνούν" μνήμες του 2008, αλλά κυρίως πιο... νωπές είναι αυτές του 2015. Το 2015, όταν πλέον όλοι είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά το "μπαμ" της Lehman Brothers, εμείς φλερτάραμε με τη δραχμή, κάναμε... περήφανη διαπραγμάτευση και εν τέλει, ο κόσμος έτρεχε στα ΑΤΜ κάθε μέρα για να βγάλει 60 ευρώ! Το bank run που είχε ξεκινήσει από το τέλος του 2014, όταν πλέον ήταν σίγουρο ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, οδήγησε τις καταθέσεις στα 120 δισ. ευρώ, τα "κόκκινα" δάνεια στα ύψη και τις τράπεζες να σέρνονται διαλυμένες από τα καμώματα του... ουάου "έκλεισα τις τράπεζες, αγάπη μου" και "στο εξής θα κυκλοφορώ με την προσωπική μου ασφάλεια, γιατί μου το ζητάει η γυναίκα μου".

Η πρόκληση ζημίας άνω των 200 δισ. ευρώ στην οικονομία, με την εξαΰλωση του τραπεζικού συστήματος και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης με πολλά δισεκατομμύρια και στη συνέχεια η άγρια φορολογία και το τέλμα στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη, είναι γεγονότα που δεν ξεχνιούνται. Δεν ξεχνιούνται ούτε τα καμώματα του Βαρουφάκη και του Τσίπρα, ούτε και το πού... τοποθέτησαν το αποτέλεσμα του πιο γελοίου δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015. Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και κάποιοι μας έλεγαν για πληρωμές σε... ΙΟU's! Δυστυχώς, σε αυτούς εξακολουθούν να επιμένουν ακόμη και σήμερα, υποτίθεται νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι... παντογνώστες και ξέρουν... καλύτερα τι θέλουν για το μέλλον τους!

Ο Θεός να βάλει το χέρι του και ευτυχώς που σήμερα δεν είμαστε ούτε κατά διάνοια στο επίπεδο των όσων ζήσαμε πριν από 8 χρόνια. Το τραπεζικό σύστημα διαθέτει καταθέσεις 184,1 δισ. ευρώ, τα "κόκκινα" δάνεια έχουν μεταφερθεί στα funds, τα πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία και οι όροι δανειοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν γίνει πιο αυστηροί ακόμη και με βάση τα πλέον αυστηρά στάνταρντς.

Η σύγκριση της σημερινής κατάστασης με την αντίστοιχη του 2015 και έως το 2019, θα επιδράσει έστω και την τελευταία στιγμή σε ένα σημαντικό ποσοστό σκεπτόμενων και λογικών ανθρώπων. Η αποφυγή της περιπέτειας σε μια περίοδο όπου μπορεί να εκδηλωθεί και νέα τραπεζική κρίση, είναι ένα ισχυρό αφήγημα για την κυβέρνηση. Η οικονομία είναι το ισχυρό χαρτί του Μητσοτάκη στις συγκρίσεις με τον Τσίπρα και η ασφάλεια που θέλει να αισθανθεί ένα κρίσιμο ποσοστό του εκλογικού σώματος, θα επιδράσει σχετικώς στην επιλογή που θα κάνει μέσα στο παραβάν.

Επιπλέον, η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που βάζει στο δημόσιο διάλογο ζητήματα για ρηξικέλευθες αλλαγές, όχι μόνο στον ΟΣΕ, αλλά και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, "μιλώντας" στο θυμικό των κεντρώου ψηφοφόρου, ο οποίος θέλει να δει αποτελέσματα και αντιμετώπιση των παθογενειών.

Η αξιολόγηση είναι ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και... κόκκινο πανί για όλους τους υπολοίπους. Η προστασία των παθογενειών του παρελθόντος είναι η πιο επικίνδυνη συνταγή για να ξαναζήσουμε τραγωδίες σε άλλα επίπεδα. Ταυτόχρονα, ο μέσος πολίτης θέλει να αισθανθεί και την ασφάλεια, ότι εν μέσω μιας... μη προγραμματισμένης τραπεζικής κρίσης, δεν θα εμπιστευτεί αυτούς που... έκλειναν τράπεζες (είχε να συμβεί κάτι τέτοιο από την εισβολή στην Κύπρο το 1974...) και έκαναν πειράματα σαν... μαθητευόμενοι "μάγοι" στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να λέμε μεγάλα λόγια, στο τέλος αποφασίζει ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός. Οι αποφάσεις του ήταν αυτές που πάντοτε οδηγούσαν τη χώρα είτε στον ενάρετο κύκλο της προόδου είτε στον κατήφορο προς τον γκρεμό...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Φόρτωση άρθρων...