Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Αν και το ΠΑΣΟΚ «καβάλησε» τον ΣΥΡΙΖΑ, η Χαριλάου Τρικούπη κρατά χαμηλούς τόνους

Στη δεύτερη θέση η Δημοκρατική Παράταξη και το Κ.Κ.Ε με διψήφια ποσοστά μετά από πολλά χρόνια. «Πρόκειται για νέα δεδομένα, όπως και η ίδρυση καινούργιου κόμματος από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα δούμε που θα οδηγήσουν αυτές οι διεργασίες…».

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ γεννάει απροσδόκητα μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Να κατακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας πέτρινης δεκαετίας για το κόμμα και έτσι να πετύχει την ανατροπή των συσχετισμών στην Kεντροαριστερή πολυκατοικία στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Να υπάρξει ένα αντίστροφο 2012, δηλαδή μια επανάληψη των τεκτονικών αλλαγών που είχαν επισυμβεί στο πολιτικό σύστημα κατά τις διπλές κάλπες Μαΐου-Ιουνίου του ‘12, όταν ο ορμητικός τότε ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ, να το εκτοπίσει από τη θέση του επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Όλα τα «σημάδια» δείχνουν πως ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και βρισκόμαστε ante portas σε έναν νέο «εκλογικό σεισμό» .

Το καταμαρτυρούν, άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου που δείχνουν τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώνουν τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων για τον Στέφανο Κασσελάκη, τα οποία είναι εξαιρετικά αρνητικά.

Το εκτιμούν, επίσης, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι κάποιοι προεξοφλούν  περαιτέρω πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και ανοδική πορεία για το ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν ξεκάθαρα για δημοσκοπική ανατροπή. 

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, ο οποίος μιλώντας στο «Καρφί» υποστηρίζει ότι η κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς αποχωρήσεις και νέες διασπαστικές τάσεις τροφοδοτεί ανασύνθεση των πολιτικών συσχετισμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην δεύτερη θέση και το Κ.Κ.Ε βρίσκεται με διψήφια ποσοστά μετά από πολλά χρόνια. «Πρόκειται για νέα δεδομένα , όπως και η ίδρυση νέου κόμματος από τους αποχωρήσαντες από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα δούμε που θα οδηγήσουν αυτές οι διεργασίες», σημειώνει στο «Κ» και θέτει τα εξής ερωτήματα: Θα μπορέσει να αντεπιτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ΠΑΣΟΚ θα αδράξει την ευκαιρία για να εμφανιστεί και σε ποσοστά σημαντικά ενισχυμένο; Τι μπορεί να προσδοκά το νέο κόμμα;

«Αυτά τα ερωτήματα προσδίδουν νέο ενδιαφέρον στις πολιτικές διεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών», σημειώνει ο κ. Ζούπης, υπογραμμίζοντας πως «αυτή την στιγμή πάντως απόλυτα κυρίαρχη είναι η Ν.Δ και του Κ. Μητσοτάκη με υπερδιπλάσια ποσοστά από το δεύτερο κόμμα παρά τα οξυμένα προβλήματα με κυρίαρχο την ακρίβεια». Κλείνοντας, ο Διευθυντής ερευνών της Opinion Poll επισημαίνει πως «το μεγάλο ζητούμενο για την αντιπολίτευση είναι  να οικοδομήσει μια πειστική εναλλακτική λύση. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, τα ποσοστά θα ανεβοκατεβαίνουν αλλά δεν θα αλλάζει κάτι επί της ουσίας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ανδρουλάκης στο συνέδριο των Eυρωσοσιαλιστών: Κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για ανάπτυξη και απασχόληση

Μετρημένοι στη Χαριλάου Τρικούπη για να συνεχιστεί η άνοδος -Μεθοδικότητα, οργάνωση και διαρκή προσπάθεια για να κερδηθεί το στοίχημα

Την αισιοδοξία των δημοσκόπων συμμερίζονται και ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που εκτιμούν ότι η ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οφείλεται στην βαθιά πολιτική και θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει θα συνεχιστεί και το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παρ' όλα αυτά, δεν πετούν στα σύννεφα και δεν βιάζονται. Παραμένουν προσγειωμένοι και παραπέμπουν στον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την εικόνα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει συνεχώς και πως παρότι θέλει το καλύτερο, δεν το περιμένει ξαφνικά, από τη μία μέρα στην άλλη, τρεις μήνες μετά από τις εκλογές, έδωσε τον τόνο, προκειμένου να αποφευχθούν αλαζονικές συμπεριφορές που μπορεί να τρομάξουν μερίδα ψηφοφόρων εν όψει των ευρωεκλογών.

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές μιλώντας στο «Κ», ο δρόμος προς την άνοδο των ποσοστών και την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνάει μέσα από την αποφυγή λαθών, την μεθοδικότητα, την οργάνωση και την διαρκή προσπάθεια, για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να πείσει τους πολίτες να το εμπιστευτούν ξανά ως μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. 

Η επίτευξη της δεύτερης θέσης θα εξαρτηθεί βέβαια και από τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να  απαντήσει πειστικά στις ανάγκες του σήμερα, µακριά από λαϊκισµούς και κούφια συνθηµατολογία, αλλά και στις πρωτοφανείς προκλήσεις της εποχής μας.

Ένα νέο προοδευτικό, σύγχρονο και συνεκτικό πολιτικό αφήγημα διακυβέρνησης κι όχι μια ακόμη διακήρυξη αρχών και αξιών, καθώς και μια συνεκτική πολιτική ομάδα, που θα το υπηρετήσει και θα το επικοινωνήσει με όρους σύγχρονους και όχι με παρωχημένους μανιχαϊσμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Με βάση τα παραπάνω, πρωταρχικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να σταλεί το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση, που μπορεί να αποτελέσει το θεσμικό και πολιτικό αντίβαρο απέναντι στη ΝΔ, αλλά και η πραγματική εναλλακτική προοδευτική παράταξη που χρειάζεται η χώρα.

Τις δικές τους παρατηρήσεις ετοιμάζουν στην Χαριλάου Τρικούπη…

Μαζικός επαναπατρισμός πολιτών, ισόβιος αποκλεισμός στους γενίτσαρους - Στόχος και οι κεντρογενείς ψηφοφόροι που ψήφισαν με βαριά καρδιά Μητσοτάκη για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θα εντείνει το κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη να επιστρέψει και να δυναμώσει την Παράταξη, λέγοντας τους ότι εδώ υπάρχει ένα προοδευτικό σπίτι για αυτούς, μια σοβαρή εναλλακτική και ότι δεν γίνεται να μένει ανεξέλεγκτος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, αν δεν είχε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του, μπορεί να ήταν σήμερα δεύτερο κόμμα.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι πρωτίστως ο «επαναπατρισμός» πολιτών που παραδοσιακά στήριζαν και πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ και τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης αρκετοί μετανάστευσαν μαζικά στην Κουμουνδούρου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρονται βέβαια στον κόσμο, στις κοινωνικές δυνάμεις και στους πολίτες και όχι στα στελέχη και στους γενίτσαρους που προκάλεσαν και στοχοποίησαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα χρόνια και αναζητούν σήμερα νέους ρόλους. 

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε κάθε στέλεχος που δεν έχει ουσιαστικά προδώσει την παράταξη, ενώ ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που υπενθύμισε ότι: «Μας δεσμεύει όλους η δήλωση του Προέδρου μας, και η απόφαση του συνεδρίου ότι στο ΠΑΣΟΚ δε θα επιστρέψουν γενίτσαροι».

Οι διαλυτικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με την κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζει και τις σκηνές απείρου κάλλους που διαδραματίζονται καθημερινά στο εσωτερικό του, δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την επιστροφή αυτών των ψηφοφόρων, που έχουν τα παραδοσιακά αντιδεξιά αντανακλαστικά και αυτό σημαίνει σφοδρή σύγκρουση με την Νέα Δημοκρατία.

Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται πλέον σε ανοιχτό «πόλεμο» με την κυβέρνηση, ανεβάζοντας  στο κατακόρυφο τα ντεσιμπελ της κριτικής της, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των αριστερόστροφων ψηφοφόρων ως ο εκφραστής του «αντιδεξιού» στρατοπέδου.

Είναι προφανές ότι η αντιπολιτευτική αυτή στρατηγική θα συνεχιστεί και θα είναι σκληρή και ασυμβίβαστη, με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να προϊδεάζουν για σκληρή αντιπαράθεση μέσα και έξω από τη Βουλή, επιλέγοντας την τακτική του «σκληρού ροκ» και των μετωπικών επιθέσεων κατά της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Στο μικροσκόπιο του ΠΑΣΟΚ  βρίσκονται, επίσης, οι κεντρογενείς ψηφοφόροι και το εκσυγχρονιστικό κοµµάτι του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το ποσοστό των κεντρώων, πρώην σημιτικών - βενιζελικών ψηφοφόρων, που κατέφυγαν στην μητσοτακική Νέα Δημοκρατία για να μην παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε συνδυασµό µε τα πολύ κολακευτικά λόγια που είπε για το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σηµίτης στην εκδήλωση  που οργάνωσαν προς τιμήν του το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, το ίδρυμα Ντελόρ και η ιστοσελίδα Μεταρρύθμιση, βοηθούν στην κατεύθυνση των ανοιγµάτων στα συγκεκριμένα ακροατήρια.

Νίκος Ανδρουλάκης Κόρινθος

Δίπλα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται

Στο μεταξύ, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται στο εσωτερικό του, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τον δρόμο της εξωστρέφειας και βγαίνει μπροστά με δράσεις και περιοδείες στην περιφέρεια, δίνοντας έμφαση στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, για τα οποία έχει πάρει μία σειρά από πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι θέσεις και οι προγραμματικές του προτάσεις για την ακρίβεια, το στεγαστικό, την υγεία, το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μέσα από το οποίο πλήττονται οριζόντια όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, το ιδιωτικό χρέος και τα θεσμικά ζητήματα.

Παράλληλα, συνομιλεί με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς που αυτή τη στιγμή πλήττονται από την πολιτική του Μητσοτάκη, με στόχο να διαμορφώσει μία αξιόπιστη και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Και όλα αυτά, για να δείξει ποιος ασκεί πραγματική και αξιόπιστη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ποιος αρθρώνει γνήσια προοδευτικό λόγο με προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες, κλιμάκια με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κ.Π.Ε. και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξορμούν σε δομές υγείας με αιχμή το προγραμματικό πλαίσιο για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχει επεξεργαστεί το Κίνημα.

Για το ΠΑΣΟΚ η Υγεία αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα. Ουδείς, άλλωστε, μπορεί σήμερα να αμφισβητήσει πως ήταν εκείνο που μέσω των ιδρυτικών του στελεχών, ήτοι του Παρασκευά Αυγερινού και του Γιώργου Γεννηματά,  εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που στα δύσκολα «έβαλε πλάτη», όπως φάνηκε και με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ανδρουλάκης: «Για το ΠΑΣΟΚ δεν αποστρατικοποιείται τίποτα»

Επόμενο σημαντικό πολιτικό ορόσημο για τη δυναμική επάνοδο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως αντίβαρο στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι αναμφισβήτητα οι ευρωεκλογές, από τις οποίες και εξάγονται ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία και θα αξιοποιηθούν δεόντως, από όλες τις πλευρές, στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες.

Στις ευρωεκλογές ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρος: να «καπαρώσει» τη δεύτερη θέση και να καταγράψει ένα ποσοστό που θα του δίνει μια προσδοκία κυβερνητικής πρότασης ενόψει των επόμενων Εθνικών Εκλογών.

Ο «οδικός χάρτης» του ΠΑΣΟΚ σε Βουλή και κοινωνία το επόμενο διάστημα, καθώς και οι κεντρικοί άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ενόψει της ευρωκάλπης, θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής και θα είναι η πρώτη μετά τις Εθνικές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές, οπότε αναμένεται να γίνει ένας συνολικός απολογισμός.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν, επίσης, θέματα που άπτονται του πολιτικού και οργανωτικού σχεδιασμού. Θα συζητηθούν τόσο οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο χρονικό διάστημα, εντός και εκτός Βουλής, οι όσο και οι τρόποι για την περαιτέρω ενεργοποίηση των οργανώσεων και του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, όπου κομβικό ρόλο – εκ της θέσεώς του, θα παίξει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα και παράλληλα με την οργανωτικά, θα ασχοληθεί ενεργά και με τις εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Με πληροφορίες από το «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους – Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου ...

Ευρωεκλογές: Με χαρακτήρα εθνικών εκλογών η «μάχη» για την κάλπη – Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών με την κυβέρνηση και τα κόμματα να έχουν δώσει χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στην εκλογική α...

Φόρτωση άρθρων...