Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ήρθε η ώρα της «απελευθέρωσης», ενεργοποιήθηκε η βόμβα του πληθωρισμού και το ψυχοπαθολογικό μίσος της αλητο-παρέας Τσίπρα για τον Μητσοτάκη

Αν και η Επιτροπή Ειδικών δεν έχει ακόμη σφυρίξει επισήμως «λήξη συναγερμού» οι χθεσινές ανακοινώσεις ουσιαστικά προαναγγέλλουν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και της οικονομίας από τα μέτρα κατά της πανδημίας, που θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου. Υπό δύο βασικές προϋποθέσεις βεβαίως, πρώτον να μην… εξοκείλουμε την Αποκριά και δεύτερον να μην προκύψει κάποια νέα μετάλλαξη που θα αλλάξει τα διεθνή δεδομένα.
Ειδικοί αλλά και πολιτεία, είναι αποφασισμένοι να κινηθούν στην κατεύθυνση των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης που σταδιακά ανοίγουν τα πάντα, με στόχο το φετινό Πάσχα να το γιορτάσουμε με ελάχιστους ή καθόλου περιορισμούς.
Βεβαίως όλα τα παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους οι περιορισμοί θα παραμείνουν.             

 @ Και η αιτία που δεν κινηθήκαμε  πιο επιθετικά σε ότι έχει να κάνει με την «απελευθέρωση» , είναι ο φόβος πως εάν τα μέτρα χαλαρώσουν ταυτόχρονα, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ξανά αναζωπύρωση των κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον κυκλοφορεί ακόμη στην κοινότητα. Επίσης παρά το γεγονός πως τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, ακόμη δεν έχουμε αγγίξει σε γενικό ποσοστό τα νούμερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών –όπως η Δανία- που θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε αρκετά.
Οι ειδικοί δηλαδή θεωρούν πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων είναι και η πιο ασφαλής επιλογή όταν υπάρχουν περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου και 250.000 άνω των 60 ετών εμβολιασμένους με δύο δόσεις.

@ Την ίδια στιγμή πάντως που ο κύκλος της πανδημίας φαίνεται  να περνά σε δεύτερο πλάνο  ο πληθωρισμός όχι απλώς καλπάζει αλλά σοκάρει,  αφού το  6,2%  του Ιανουαρίου, είναι μια  τιμή που αποτελεί το απόλυτο ιστορικό υψηλό από την είσοδο της χώρας μας στην ζώνη του ευρώ!
Οδηγός για την τεράστια αυτή αύξηση είναι τα ενεργειακά προϊόντα, με το φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση 154,8% το ηλεκτρικό ρεύμα 56,7% και το πετρέλαιο 36%.Το ανησυχητικό είναι ότι πλέον οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν περάσει και σε πολλά τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης. Ειδικότερα, το ελαιόλαδο είχε αύξηση της τιμής του κατά 15,4% και τα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια 17,3%.
Το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας είχαν αύξηση στην τιμή τους κατά 12,6%, τα παρασκευάσματα με βάση το κρέας είχαν αύξηση τιμών κατά 7,4% το μοσχαρίσιο κρέας κατά 2,4%, τα πουλερικά κατά 4,7%, ενώ και τα φρέσκα ψάρια είχαν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 5,9%, τα  νωπά λαχανικά καταγράφουν αύξηση των τιμών τους κατά 14,4%, τα νωπά φρούτα κατά 8,4%, ενώ αύξηση κατά 17,6% είχε και η τιμή στις πατάτες.
Οι αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών αύξησαν τις τιμές του ψωμιού κατά 5%, των ζυμαρικών κατά 7,1%, του αλευριού κατά 6,6% και των προϊόντων ζαχαροπλαστικής κατά 3,2%. Στα γαλακτοκομικά είχαμε αυξήσεις 6.3%, στο γιαούρτι, 6,1% στα τυριά ενώ και οι σοκολάτες και τα υποπροϊόντα τους είχαν αύξηση κατά 3,7%.
Ουφ ζαλιστήκαμε…

@ Μέσα όμως στην παραπάνω οικονομική «μαυρίλα» υπάρχει και μια δεύτερη θετική είδηση, αφού κάτω από το 13% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα, καθώς τον τελευταίο μήνα του 2021 διαμορφώθηκε στο 12,8%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 4 εκατ. ατόμων.
Όσον αφορά τα ποιοτικά στοιχεία της ανεργίας, οι άνδρες είναι άνεργοι σε ποσοστό 10% έναντι 16,2% των γυναικών, ενώ οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι άνεργοι σε ποσοστό 27% έναντι 12,1% των ηλικιών 25 έως 74 ετών.
Τα άτομα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή όσα δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.176.044, εμφανίζοντας πτώση κατά 101.335 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 (-3,1%) και άνοδο κατά 45.124 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 (+1,4%).

@ Στο Μαξίμου πάντως συνεχίζουν να «μαδούν την μαργαρίτα» σε σχέση με τα περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των βάρβαρα πληττόμενων νοικοκυριών  της μεσαίας τάξης.
Η πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού είναι πως θα δοθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάποιο «Δώρο Πάσχα» σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που οι αυξήσεις εξανεμίζουν τα έτσι και αλλιώς πενιχρά εισοδήματα τους. Το πρόβλημα όμως είναι πως οι δανειστές έχουν…  στυλώσει τα πόδια και σε όλους τόνους διαμηνύουν πως δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Τον γόρδιο δεσμό θα κληθεί πάλι να κόψει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας ως υπεύθυνος πρωθυπουργός που είναι, και την ευθύνη μιας πολιτικής απόφασης που θα δυσαρεστήσει δανειστές και τους εγχώριους, άτυπους «εκπροσώπους» τους.          

@ Το γνωστό ΣΥΡΙΖΑΪΚΟ δημοσιογραφικό σκουπίδι, Νο1 μέντορας του Τσίπρα και διαχρονικά πιστός υπηρέτης  του συνόλου των ελλήνων διαπλεκόμενων μηντιαρχών Θανάσης Καρτερός, μέσα από την επίσημη εφημερίδα της Κουμουνδούρου την «Αυγή»,  «προτρέπει» τον πρωθυπουργό να πάει να… μηθεί( «Go F... Yourself»).
Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ των  ΞΕΠΕΣΜΕΝΩΝ και ΞΟΦΛΗΜΕΝΩΝ κομμουνιστών σαν και τον πολιτικά βρωμύλο Καρτερό, δεν έχει προηγούμενο.
Αλλά προσφέρει και μια μοναδική «υπηρεσία» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού αποδεικνύει το μέγεθος του ψυχοπαθολογικού ΜΙΣΟΥΣ, της ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ και της πολιτικής ΑΛΗΤΕΙΑΣ της παρέας του Τσίπρα.
Ο οποίος, ευτυχώς για την χώρα και τις επόμενες γενιές, όποτε και εάν γίνουν εκλογές θα «τελειώσει» πολιτικά, ΟΡΙΣΤΙΚΑ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

Η στεγαστική κρίση και η… σπιταρόνα

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπαίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, με ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμούν πως δεν είναι ο κατάλληλος να ηγηθεί τόσο της αξιω...

Φόρτωση άρθρων...