Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ιστορικό ανάγνωσμα: Όταν ο Ιβάν Σαββίδης λειτουργούσε ως «ενδιάμεσος» του Πούτιν στην ελληνική κρίση χρέους στα 2011

Επειδή πληθαίνουν οι φωνές παγκοσμίως για ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις απέναντι σε Ρώσους ολιγάρχες ή για επιχειρηματίες που έχουν στενές σχέσεις με το καθεστώς του Ρώσου δικτάτορα, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιβάν Σαββίδης στην «Ελευθεροτυπία» στα 2011 και στην κορύφωση της Ελληνικής κρίσης χρέους.

Αξίζει βεβαίως να επισημανθεί πως ο Σαββίδης, στα 2011, ΔΕΝ είχε ακόμη καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ούτε είχε αποκτήσει ακόμη τον ΠΑΟΚ, αλλά ήταν βουλευτής της Ρωσικής Δούμας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Ηταν τότε που "έσκασε" η Ελληνική χρεοκοπία και ο επιχειρηματίας από το Ροστόφ, εμφανίστηκε ως το ενδιάμεσο πρόσωπο που κανόνισε με το Κρεμλίνο για να κλεισθεί ραντεβού του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Πούτιν.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς Σαββίδη στην συγκεκριμένη συνέντευξη, ο Πούτιν σκεφτόταν να δανείσει την Ελλάδα με 25 δις ευρώ, αλλά αυτό δεν συνέβη με ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου.

Βεβαίως τα λεγόμενα του Σαββίδη (για τα ρωσικά ρούβλια) ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά χρησιμοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το μετέπειτα συνεταιράκι του, τους ΑΝΕΛ ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κακόγουστης «αντιμνημονιακής» παράστασης που έστησαν στην Ελλάδα.

Τέλος έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον, πως ο δημοσιογράφος που πήρε τότε την συνέντευξη από τον Ιβάν Σαββίδη, είναι ο σημερινός ανταποκριτής του ΟΠΕΝ (του Ιβάν Σαββίδη) στην Ρωσία Θανάσης Αυγερινός.

Το οποίο η Ρωσική πρεσβεία μας… συστήνει ανεπιφύλακτα να ακούμε καθημερινά.

Διαβάστε στην συνέχεια μερικά αποσπάσματα από την (πάντα στα Ρωσικά) συνέντευξη Σαββίδη στην «Ελευθεροτυπία» στα 2011.

pthin-papa

«Ηρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς... Ηταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;», μας είπε με πάθος ο Ι. Σαββίδης, που διαμαρτύρεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι τόσο παγωμένες, όσο ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια.

«Δεν είναι μυστικό ότι εγώ κανόνισα την κατ' ιδίαν συνάντηση. Το πρωί συναντήθηκα με τον Παπανδρέου στην Κρατική Δούμα, μείναμε οι δυο μας με τον μεταφραστή και του είπα ότι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για τίποτε, ότι ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ηταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά.

Σύμφωνα με τον ηγέτη των ομογενών της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν είχε νωρίτερα σε ένδειξη καλής θέλησης ορίσει ως υπεύθυνο για την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών τον Ιγκορ Σέτσιν, «έναν από τους ισχυρότερους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβλέπει ολόκληρο το ενεργειακό σύμπλεγμα και τη βαριά βιομηχανία μηχανοκατασκευών».

Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για άμεση συμφωνία και επιτάχυνση των διαδικασιών, όμως η Ελλάδα δεν έδειξε καμία διάθεση και «το ίδιο βράδυ πήγα στο προεδρικό ξενοδοχείο "Πρέζιντεντ" όπου έμενε ο Παπανδρέου, και τον ρώτησα: Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε και γιατί χρειαζόταν η κατ' ιδίαν συνάντηση, γιατί μου ζητήσατε βοήθεια, για να με δυσφημήσετε;».

putin_savvidis

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς θα παίξει... μπάλα ο Μητσοτάκης έως τις Ευρωεκλογές και γιατί θα είναι πρωθυπουργός έως το 2031

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, η οποία έβγαλε ειδήσεις και έστειλε βαρυσήμαντα μηνύματα. Έως τις Ευρωεκλογές, η Νέα ...

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Φόρτωση άρθρων...