Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Και… Πλανητάρχης ο Κυριάκος, η νέα κυβίστηση Τσίπρα με τις εκλογές και η επιβολή του 33% έκτακτου φόρου στις πετρελαϊκές που θα «ζορίσει» πολλούς

Με κέρδη για την χώρα, επέστρεψε από το νέο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ισχυρός «παίκτης» (και) εκτός έδρας. Και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συγκροτημένη και στοχευμένη ομιλία του στον ΟΗΕ, εκτός του ότι έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στον Ερντογάν αλλά και στον Τουρκικό λαό πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί ένα Modus Vivendi για συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, απέδειξε στην διεθνή κοινότητα ποιος είναι ο ταραχοποιός στο Αιγαίο και ποιος ο εγγυητής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 
Η συνολική εικόνα ενός πρωθυπουργού με αυτοπεποίθηση αλλά και με καθαρή στρατηγική για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, όπως διαφάνηκε στις δύο ιστορικές ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στον ΟΗΕ μας οδηγεί αναπόφευκτα σε (θεωρητικές) συγκρίσεις. Για φανταστείτε λοιπόν να ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός και να ήταν αυτός ομιλητής στον ΟΗΕ και στο Κογκρέσο…
Κάτι τέτοια πάντως βλέπουν οι Αμερικανοί και... λιγουρεύονται, μεταξύ σοβαρού και αστείου τον Κυριάκο για…. Πλανητάρχη. 
     
@ Νέα αλλαγή στρατηγικής από τον Τσίπρα, συνιστά η ξεκάθαρη στροφή από τα… φούμαρα περί Προοδευτικής Διακυβέρνησης (ακόμη και ως δεύτερος) στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης στις εκλογές. Ειδικά όταν στενεύουν πλέον τα περιθώρια μετά τις σταράτες κουβέντες Κουτσούμπα, πως δεν θα προσφέρει ούτε στήριξη, ούτε κοινοβουλευτική ανοχή σε Κυβέρνηση που θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ  «Μια κουβέντα θα τους πούμε. Άλλωστε, το ξέρουν πολύ καλά, όπως το ξέρει και όλος ο ελληνικός λαός: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δείξει ανοχή, πολύ περισσότερο να στηρίξει μια κυβέρνηση αντιλαϊκή, αστική, όποιο όνομα κι αν χρησιμοποιήσει» είπε προχθές στο φεστιβάλ της ΚΝΕ κλείνοντας οριστικά και αμετάκλητα την πόρτα σε μετεκλογικές συνεργασίες με τον οποιονδήποτε. 
Πάντως στην Κουμουνδούρου, «βλέπουν» ακόμη ως εφικτό ένα (ακραίο) σενάριο συγκρότησης Κυβέρνησης της «απλής αναλογικής», από την πρώτη δηλαδή Κυριακή εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 29%, το ΠΑΣΟΚ στο 15% το ΜΕΡΑ 25 στο 3,5% και τα κόμματα εκτός βουλής να ξεπερνούν αθροιστικά το 10%.
Το σενάριο αυτό όμως «μπάζει» κυρίως γιατί, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί τόσο ψηλά (που δεν το βλέπουμε) είναι ΑΔΥΝΑΤΟ το ΜΕΡΑ 25 να ξαναμπεί στην Βουλή. 

@ Η Εύα η Καϊλή «ξαναχτύπησε» χθες μέσα από το «Πρώτο Θέμα» αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως κινείται γενικώς σε άλλη ρότα από τον Πρόεδρο Νίκο. Αφού ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της Σταθερότητας που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεργασίες, και φανταζόμαστε πως δεν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό εταίρο.
Το «κεφάλαιο» Νίκος – Εύα δεν θα κλείσει αναίμακτα για το ΠΑΣΟΚ, απλώς αναζητείται όπως καταλαβαίνουμε από την ηγεσία το κατάλληλο timing.  Εκτός και εάν η ωραία Εύα τους προλάβει.

@ Την ίδια στιγμή ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Σωτήρης Σέρμπος παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή από σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο παραιτηθείς που διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη από τα φοιτητικά τους χρόνια, ακούγεται πως διαφωνούσε με κάποιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία. 
Θα είχε μάλιστα ενδιαφέρον εάν, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε ο ίδιος δημοσιοποιούσαν την επιστολή παραίτησης του.   

@ Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, την Παρασκευή, με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης να ασκούν ισχυρή πίεση, προκειμένου να περικοπεί δραστικά ο φόρος με συντελεστή 33%, που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα τα υπερκέρδη τους το 2022. 
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, ο φόρος θα υπολογισθεί ως εξής: βάση θα αποτελέσει η κερδοφορία των ετών 2019 - 2021 και από τα κέρδη του 2022, όπου υπάρχει αύξηση μεγαλύτερη του 20%, τα πλεονάζοντα ποσά θα φορολογούνται με συντελεστή 33%. Από τον φόρο στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, η Κομισιόν υπολογίζει ότι μπορούν να εισπραχθούν 25 δισ. ευρώ.

@ Την ίδια στιγμή πάντως, στην επιβολή έξτρα φόρου 33% στα διυλιστήρια και παράγωγα πετρελαίου προχωρά η Κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ο Κώστας Σκρέκας.
Ο φόρος θα επιβληθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης των πολιτών όλων των χωρών.  
Η σχετική εντολή τονίζει τα εξής:
1.    Το ποσοστό που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό της προσωρινής εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται τουλάχιστον στο 33 % της βάσης που αναφέρεται στο άρθρο 14.
2.    Η προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης εφαρμόζεται επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία κράτους μέλους.
Γενικώς αυτή η υπόθεση, υποψιαζόμαστε, πως θα «ζορίσει» πολύ την Κυβέρνηση, γιατί εάν τελικά εφαρμοσθεί θα κοστίσει ΠΟΛΛΑ σε πανίσχυρους εγχώριους πετρελαϊκούς ομίλους και στους μετόχους τους.

@ Ο σχεδιασμός για κλείσιμο 120 τραπεζικών καταστημάτων και μείωσης προσωπικού κατά 1.500-1.600 εντός του έτους παγώνει, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα για τις τράπεζες, καθώς ενίσχυσε τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της αναδιάρθρωσης του δικτύου και των εργαζομένων.
Έτσι, οι τράπεζες σταματούν σε ό,τι είχε δρομολογηθεί από τα τέλη του 2021 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του έτους, με κυριότερες ενέργειες την εθελούσια έξοδο της Eurobank που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και τις ουρές από τη δεύτερη εθελούσια έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς τον Νοέμβριο του 2021 και της Εθνικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Από τις κινήσεις αυτές, ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε κατά 43 (έναντι στόχου 120 καταστημάτων), ο αριθμός των εργαζομένων κατά 813 άτομα (έναντι στόχου για 1.600 άτομα) και ο αριθμός των ΑΤΜ αυξήθηκε κατά 213. Δηλαδή, για κάθε 1 κατάστημα που κλείνει, μειώνονται 20 εργαζόμενοι και αυξάνονται κατά 5 τα ΑΤΜ. 

@ Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5% ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ για το α' εξάμηνο του 2022, ενώ τα EBITDA παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 2,3%, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. 
Άλμα 72% σημείωσαν παράλληλα, τα μετά από φόρους κέρδη και διαμορφώθηκαν σε 16,7 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5% ή +7,8 εκατ.€ και διαμορφώθηκε στα 163,9 εκατ.€ από 156 εκατ.€ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. 
Το λειτουργικό κόστος (κόστος πωληθέντων, έξοδα διοίκησης, έξοδα διάθεσης και απομείωση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) διαμορφώθηκε στα 148,5 εκατ. €, σημειώνοντας αύξηση, κατά περίπου 6,8% (ή +9,5 εκατ. €), κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 8,5 εκατ. € και της αύξησης του κόστους του αδιύλιστου νερού κατά 9,6 εκατ. €, αποτέλεσμα των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ Παγίων.
Σημαντική θετική επίπτωση είχε η αναστροφή των προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσεις κατά 8,6 εκατ. € και για τις επίδικες υποθέσεις κατά 7,9 εκατ. €.  
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. € από 23,9 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2021. 
Τα μετά από φόρους κέρδη αυξήθηκαν στα 16,7 εκατ. € από 9,7 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 72%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε  στο 10,2% από 6,2% κατά το A΄ εξάμηνο του 2021.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε για όλα στον Νίκο Χατζηνικολάου: Γιατί θέλω να εκλεγώ ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» την Ελεονώρα Μελέτη. Η Ελεονώρα Μελέτη τόνισε αρχικά πως έχει τη στήριξη του άνδρα της και ότι αποφάσισαν από κοιν...

Παραμένει πιστή στον αγώνα

Μπορεί ο φόβος για την κατακραυγή και η εντεινόμενη δυσπιστία για την λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα να μην άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κανένα περιθώριο να επιτρέψει στην Άννα ...

Φόρτωση άρθρων...