Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Καραμανλής: «Το 2022 θα ανοίγουν νέα εργοτάξια σε όλη την Ελλάδα»

«Το 2021 ήταν, πράγματι, το έτος των υποδομών και το 2022 θα είναι το έτος που σε όλη την Ελλάδα θα ανοίγουν και νέα εργοτάξια», τόνισε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Κεντρική Μακεδονία 2022: Έτος ανασυγκρότησης και δημιουργίας».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπενθύμισε ότι στην αντίστοιχη εκδήλωση πέρυσι, τέτοια εποχή, είχε τολμήσει να πει ότι το 2021 θα είναι το έτος των υποδομών. «Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν πολύ καλά πόσο απεχθάνομαι τα μεγάλα λόγια και τις βαρύγδουπες εκφράσεις. Ξέρουν ότι η πολιτική σχολή που υπηρετώ προτιμά τις πράξεις έναντι των λόγων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δείτε, όμως, πού βρισκόμαστε σήμερα… Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων 13 δισ. ευρώ. Από αυτά, ήδη, έχουμε συμβασιοποιήσει πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμβασιοποιήσει μόλις 800 εκατ. σε 4,5 χρόνια. Και επιπλέον από αυτά τα 3,2, άλλα 6,5 δισ. έργα είναι σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία».

Ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις υποδομές σε τρία βήματα:

Πρώτο βήμα: Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ενώ επιπλέον συζητείται, αυτές τις ημέρες, στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τις πρότυπες προτάσεις. «Ενώνουμε δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα -όπως κάνουμε και με τα ΣΔΙΤ- για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε.

Δεύτερο βήμα: Εκπονήθηκε για πρώτη φορά ένας ενιαίος Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός Υποδομών. «Όλα τα έργα, πλέον, εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν είναι αποσπασματικά», τόνισε ο υπουργός.

Τρίτο βήμα: Κοστολόγηση και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Με αυτά τα τρία βήματα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, κατέστη εφικτό εμβληματικά έργα να «ξεμπλοκάρουν» μετά από χρόνια και νέα έργα να ξεκινούν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην οριστική λύση στο ζήτημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, τις επεκτάσεις της Γραμμής 3 προς Πειραιά, την Πατρών-Πύργου, το Βόρειο Τμήμα του Ε65 και την επιτάχυνση εργασιών του Νότιου Τμήματος, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και το Άκτιο-Αμβρακία, αλλά και στα έργα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: Οδικός Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Μπράλος-Άμφισσα, Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, Ανατολική Περιφερειακή Αλεξανδρούπολης, ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού.

Προτεραιότητα η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Κεντρική Μακεδονία έχουν προτεραιότητα. υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που, ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται ένα τόσο ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής μεγάλα έργα:

  • Την Ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο Flyover.
  • Την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση 6ου προβλήτα.
  • Την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά.
  • Τους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και Δράμας-Αμφίπολης.

Αλλά και μία σειρά από μικρότερα, αλλά πολύ σημαντικά έργα, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ουσιαστική αναβάθμιση της πόλης: Κατασκευή 16 νέων σχολικών μονάδων, ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, οδική σύνδεση με το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, οδικός άξονας Θέρμη-Γαλάτιστα, το ορφανό χιλιόμετρο της Ποτίδαιας, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της λαχαναγοράς, η διευθέτηση των ρεμάτων στο Ωραιόκαστρο και η αποχέτευση των ομβρίων στον Δήμο Καλαμαριάς.

«Έργα που όλα μαζί, όταν ολοκληρωθούν, μαζί ασφαλώς με το κύριο έργο του μετρό αλλά και με τη δραστική ενίσχυση του ΟΑΣΘ -όπου ήδη έχουμε σχεδόν διπλασιάσει λεωφορεία από το 2019- θα αλλάξουν θεαματικά τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.

Η νέα γενιά έργων αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε και στη νέα γενιά έργων που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας.

«Τώρα, που έχουν πάρει τον δρόμο τους όλα τα αναγκαία μεγάλα οδικά έργα, σειρά έχει η ανάπτυξη, επιτέλους, του σιδηροδρομικού μας δικτύου. Τα σιδηροδρομικά είναι τα έργα τού αύριο. Έχουν διπλό στόχο. Από τη μία αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον χάρτη των εμπορευματικών μεταφορών. Γίνεται η Ελλάδα ένα logistic hub. 

Αλλά είναι και σε πλήρη αρμονία με την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη ανάπτυξη. Γι' αυτό και ανακοινώσαμε το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής. Ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα αναβάθμισης και εξηλεκτρισμού του υφιστάμενου δικτύου του ΟΣΕ, ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι να ενωθούν όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο. Και να δημιουργηθούν κοντά σε αυτά σύγχρονα εμπορευματικά κέντρα. «Μόνο έτσι θα καταστεί η Ελλάδα κόμβος υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και θα βγούμε επιτέλους από έναν φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και έλλειψης ανταγωνιστικών υπηρεσιών, ειδικά στον τομέα των μεταφορών», εξήγησε ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Άλλωστε, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος πρωτοστατεί, πλέον, στο brain gain και ταυτόχρονα οι κατασκευές ηγούνται της συνολικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκικό δίκτυο στοχοποιεί τον Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του για τα Rafale και τα Viper

Συνεχίζουν να στοχοποιούν τα τουρκικά ΜΜΕ τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, λόγω της πρόσφατης δήλωσής του πως τα ελληνικά Rafale kai Viper θα «συντρίψουν την ...

Μήνυση Θεοδωρικάκου κατά του απόστρατου αστυνομικού για την υπόθεση του γιου του

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να καταθέσει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό που κατήγγειλε «κουκούλωμα» σε υπόθ...

Φόρτωση άρθρων...