Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Κατηγορηματικό όχι Κυριάκου για πρόωρες κάλπες αλλά προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις, και όταν η Αχτσιόγλου "διορθώνει" τον Τσίπρα

Παρασκήνιο

Όσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότεροι πείθονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε πρόωρες εκλογές θα κάνει ούτε θα προχωρήσει τελικά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Παρά το ασφυκτικό… πρεσάρισμα που δέχεται από τον στενό κύκλο κάποιων συνεργατών του, που θεωρούν (όχι και άδικα, για να λέμε και του στραβού το δίκιο) πως οι επόμενοι μήνες είναι ιδανικοί για να αποτελειώσει πολιτικά τον Τσίπρα και να έχει μπροστά του μια «καθαρή» τετραετία. 
Πάντως ακούγοντας τον πρωθυπουργό χθες στην Βουλή και την ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ του τοποθέτηση (για ακόμη μια φορά) πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όλο και περισσότεροι πείθονται πως αυτή είναι και η σταθερή πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το μόνο ζητούμενο είναι εάν θα καταφέρει να την τηρήσει, στους «παλαβούς» καιρούς που διάγουμε τα τελευταία δύο χρόνια, με την Πανδημία, τον Πόλεμο, την Ενεργειακή Κρίση κλπ.

@ Τα «καμπανάκια συναγερμού» βεβαίως, ήχησαν και χθες στο Μαξίμου, μετά  την δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της Metron για το Mega. Αφού η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μπορεί να παραμένει στα όρια του διψήφιου, όμως η Νέα Δημοκρατία καταγράφει φθορά, χαμηλότερη βεβαιως του αναμενομένου, ειδικά εάν κανείς αναλογισθεί τι κλήθηκε να διαχειρισθεί. Η κατάσταση της πτώσης των ποσοστών της Κυβέρνησης είναι αναστρέψιμη, υπό την βασική όμως προϋπόθεση πως κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα σημείο ισορροπίας στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική αστάθεια που προκάλεσε, πρώτα η πανδημία και στην συνέχεια ο πόλεμος της Ουκρανίας.        

@ To πόσο απίστευτο… σκορποχώρι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά χθες, καιγια ακόμη μια φορά, με αφορμή το απόλυτο μπάχαλο που επικράτησε αναφορικά με την στάση του κόμματος στην Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ.
Και για να γίνουμε πιο σαφείς: «Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δηλώνουμε «παρών» στα δύο άρθρα που προβλέπουν μείωση συντελεστών φόρου ανά τιμή ζώνης», δήλωνε στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου «διορθώνοντας» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα,  ο οποίος λίγο νωρίτερα στη «μονομαχία» που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ όπως και θα υπερψηφίσει όλες τις μειώσεις που βελτιώνουν το εισόδημα των Ελλήνων.
Ωστόσο, η Έφη Αχτσιόγλου απαντώτας στον Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει την στάση του για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι της ζήτησε ο κ. Τσίπρας να κάνει την συγκεκριμένη διευκρίνιση, ώστε να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις από την πρωινή του τοποθέτηση.
Μιλάμε για κόμμα κανονική παιδική χαρά.

@ H «επιστράτευση» του καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου από το  Κίνημα Αλλαγής και τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, έχει ήδη φέρει έναν άνεμο αλλαγής στην Χαριλάου Τρικούπη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανάλυση και την αποκωδικοποίηση της σύνθετης γεωπολιτικής πραγματικότητας στην γειτονιά μας και ευρύτερα. Οι προσεκτικοί και παρατηρητικοί θα έχουν διαπιστώσει κάποιες ουσιαστικές και βαθιές «πινελιές» του διαπρεπούς διεθνολόγου και καθηγητή στη Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στον λόγο τόσο του ίδιου του επικεφαλής του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, όσο όμως και σε όσα λένε για τα ελληνοτουρκικά και το ουκρανικό κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η στήλη δεν γνωρίζει πόσοι από τους αναγνώστες της έχετε διαπιστώσει τούτες τις «πινελιές», όμως, είναι σε θέση να ξέρει ότι στην Κουμουνδούρου τις έχουν εντοπίσει. Μάλιστα, με δεδομένη την αδυναμία και την αμηχανία που επιδεικνύει πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως προς την στελέχωση του συγκεκριμένου τομέα πολιτικής ευθύνης, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φράση «βρείτε μου έναν Σέρμπο» έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Και ο νοών, νοείτω. 

\@ Προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε- λένε οι πηγές μας- τον Σωτήρη Τσιόδρα πότε θα τελειώνουμε με τον κορωνοιό και η απάντηση του καθηγητή ήταν: «Όταν ο ιός αρχίσει να φθίνει θα το καταλάβουμε γιατί θα γίνει πολύ πιο μεταδοτικός. Θα πεθαίνει και θα κάνει μεταλλάξεις για να επιβιώσει».
Ωστόσο ο εξαίρετος επιστήμονας πρόσθεσε άλλη μια παράγραφο: Το μέγα πρόβλημα είναι η Αφρική, εκεί πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί, διότι εκεί γεννώνται οι περισσότερες μεταλλάξεις.

@ Όσο μεγαλώνει το αδιέξοδο για τον Πούτιν, τόσο πιο επιθετικός και επικίνδυνος θα γίνεται εκτιμούν Δυτικοί αναλυτές. Πλέον οι απώλειες για την Μόσχα είναι ανυπολόγιστες, πρώτα σε ανθρώπινες ζωές αφού εκτιμάται πως περισσότεροι από 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους στις μάχες, θεωρούνται αγνοούμενοι ή έχουν αιχμαλωτισθεί, ενώ η Ρωσική οικονομία είναι υπό κατάρρευση. 
Όλα αυτά θα υποχρεώσουν τον Πούτιν είτε να συμβιβασθεί με την ήττα του, είτε να παίξει τα ρέστα του στρατιωτικά και οικονομικά με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πλανήτη.
Είναι βέβαιο πως η επόμενη βδομάδα θα είναι καθοριστική για την πορεία ενός αδιέξοδου όσου και καταστροφικού πολέμου. 
   

@ Ανάκαμψη εσόδων και επιβατικής κίνησης για το 2021 και αύξηση 63% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, κατέγραψε η Aegean. 
Σύμφωνα με την εταιρική ανακοίνωση,  την σημαντική αυτή κατέγραψε ο, το πρώτο έτος της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2021.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των συνολικών πωλήσεων για το έτος πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2021 έως Οκτώβριο, πριν τη μετάλλαξη της Όμικρον που έφερε εκ νέου περιορισμούς. Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε €674,8 εκατ. το 2021 από €415,1 εκατ. το 2020.
Οι ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε €72,5 εκατ., σημαντικά περιορισμένες από ζημίες προ φόρων ύψους €296,8 εκατ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της σημαντικής βελτίωσης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, το πρώτο θετικό τρίμηνο από την αρχή της πανδημίας.
Ο Όμιλος προσέφερε 11,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 7,2 εκατ. επιβάτες συνολικά, με την κίνηση να ανέρχεται σε 3,5 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού και 3,7 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού το 2021. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 65,5% στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από τα συνήθη προ πανδημίας.

@ H δυναμική του επιχειρηματικού μοντέλου και η ισχυρή οικονομική θέση του ΟΠΑΠ επιβεβαιώθηκαν το 2021, οδηγώντας σε ενίσχυση της κερδοφορίας και σημαντικά οφέλη για τους μετόχους, όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το σύνολο του έτους σε αναλυτές.
Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) για τη χρήση του 2021 διαμορφώθηκαν σε σχεδόν 1,539 δισ. ευρώ (+36,2% ετησίως). Στο δ΄ τρίμηνο, τα GGR ανήλθαν στα 498,5 εκατ. ευρώ, μέγεθος που συνιστά μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο τριμήνου ιστορικά. Τα καθαρά κέρδη του 2021 διαμορφώθηκαν στα 259,4 εκατ. ευρώ (+26,4% ετησίως), ενώ τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου ανήλθαν στα 86,1 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ προτείνει τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Μαζί με το ήδη διανεμηθέν προμέρισμα των 0,10 ευρώ, το μέρισμα για το 2021 ανέρχεται σε 0,60 ανά μετοχή. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή 0,90 ευρώ ανά μετοχή ως επιστροφή κεφαλαίου. Συνολικά, η ανταμοιβή των μετόχων για το οικονομικού έτος 2021 ανέρχεται σε 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα «καρφιά» Πολάκη κατά Τσίπρα και Ξανθού: Σας απάντησαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές

Στο στόχαστρο του βάζει για άλλη μια φορά τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα ο Βουλευτης Χανίων, Παύλος Πολάκης, δίνοντας συνέχεια στο θέμα των εμβολίων,...

«Καρφιά» Μαρινάκη για Σάττι: Όταν ένας καλλιτέχνης εκπροσωπεί μια χώρα πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του

Για τη στάση της Μαρίνας Σάττι και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όταν κατά τη συνέντευξη της τραγουδίστριας του Ισραήλ η Ελληνίδα τραγουδίστρια χασμουριόταν, αλλά και τις δηλώσε...

Φόρτωση άρθρων...