Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Κωδικός «τελειώστε τον Βαρουφάκη»

Το γεγονός ότι ο Κώστας Γαβράς πήγε να πει μία καλή κουβέντα για τον Τσίπρα μέσω της «Αυγής της Κυριακής» και μετά την... πήρε πίσω δημοσίως, εκφράζοντας την στήριξή του στον Γιάνη Βαρουφάκη, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην Κουμουνδούρου.

 Όχι για τον κορυφαίο σκηνοθέτη, αλλά για τον... Βαρουφάκη, αφού σιγά-σιγά, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα είναι καλύτερο για... όλους αν το ΜέΡΑ25 μείνει εκτός Βουλής. Οι εκλογολόγοι της Κουμουνδούρου, μάλιστα, επιμένουν ότι σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ (τώρα, τί σόι εκλογολόγοι είναι αυτοί που βλέπουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα...), ότι χωρίς τον Γιάνη στο επόμενο Κοινοβούλιο είναι πιθανότερο να βγαίνουν τα «κουκιά» για προοδευτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. 

Ο Τσίπρας και το στενό του επιτελείο, βεβαίως, το βλέπουν το πράγμα πιο πολιτικά και λιγότερο αριθμητικά: καταρχάς, δεν θέλουν κανέναν συνειρμό με το... πρώτο εξάμηνο του 2015, κατά δεύτερον αν δεν έβγαιναν τα «μαθηματικά» της δεδηλωμένης χωρίς τον Γιάνη, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είχε την καλύτερη «δικαιολογία» για να αποφύγει μία τρικομματική, έξαλλη, Κυβέρνηση με τους πρωταγωνιστές των capital controls και όλων όσα ζήσαμε πριν 7 χρόνια και τέσσερις μήνες...

Βεβαίως, υπάρχει και το σενάριο να μην βγαίνουν τα «κουκιά» ακόμη και αν μείνει εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25, καθώς είναι προφανές ότι πρώτα θα ανατείλει ο ήλιος από τη Δύση και μετά το ΚΚΕ θα στέρξει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη μορφή της συγκυβέρνησης, είτε με εκείνη της ανοχής ή της απουσίας από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Αυτό είναι και το μόνο σενάριο, λοιπόν, που οι εκλογολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα καταστούν αναπόφευκτες οι εκλογές, καθώς «όσο πιθανό είναι να συνεργαστεί μαζί μας το ΚΚΕ, άλλο τόσο είναι να συνυπάρξουμε εμείς στο ίδιο σχήμα με τη Νέα Δημοκρατία», όπως μας λέει παράγων της Κουμουνδούρου που διερμηνεύει με τον καλύτερο τρόπο –και διαχρονικά- τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Επιστροφή στο θέμα μας, όμως: Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μία συγκυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, ακόμη κι αν ο τελευταίος πει «ναι σε όλα», θα είναι προβληματική. «Μπροστά στον Γιάνη, ο Καμμένος θα μοιάζει πυλώνας σταθερότητας», ήταν μία χαρακτηριστική ατάκα που ακούστηκε τις προάλλες σε μία κλειστή σύσκεψη στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, καθώς πέραν του ίδιου του Τσίπρα, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του προεδρικού πυρήνα θεωρεί τον Βαρουφάκη απρόβλεπτο παίκτη και θυμάται με... απελπισία τη συνεργασία τους το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα προβλήματα που παρασκηνιακά δημιουργούσε. «Αν όλα αυτά τα έκανε ως ένας βουλευτής και υπουργός υπό τον Τσίπρα, φαντάσου να κρατάει και τα κλειδιά της αυτοδυναμίας», εξηγεί στην στήλη ένας εκ των «στρατηγών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τούτων δοθέντων, το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εντείνει την φθορά και να επιταχύνει την πορεία του ΜέΡΑ25 προς την απαξία και την εξαφάνιση. Αυτό δεν αφορά μόνο στην καραμπινάτη αδιαφορία που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα καλέσματα του Γιάνη για... προεκλογικό προγραμματικό διάλογο, αλλά και σε ένα έμμεσο σήμα, που έχει εκπεμφθεί μέσω τρίτων προς στελέχη του κόμματος Βαρουφάκη: ότι, δηλαδή, όποιος φεύγει, θα βρει μία θέση στην ευρύχωρη αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Η στήλη δεν θα το προχωρήσει το θέμα περαιτέρω –ελλείψει λεπτομερών πληροφοριών- ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποκινεί τις εξόδους βουλευτών από το κόμμα, σίγουρα δεν κάνει τίποτα για να τις εμποδίσει –για να το θέσουμε κομψά το ζήτημα.

Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι αν φύγουν ακόμη δύο στελέχη και οι «πιστοί» στον Βαρουφάκη στη Βουλή μείνουν τρεις και ο... ίδιος, τότε η πορεία προς τον αφανισμό του ΜέΡΑ25 θα ενταθεί. Βλέπετε, τότε θα έχει πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και, άρα, θα διαλυθεί αναγκαστικά και υποχρεωτικά στα εξ ων συνετέθη. Κρατήστε και κάτι ακόμη: οι επόμενες αποχωρήσεις μπορεί να αφορούν βουλευτές που θεωρούνται εξαιρετικά «πιστοί» στον επικεφαλής τους.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μέχρι και ο Γκλέτσος... αγανάκτησε με τον Κασσελάκη: «Απογοήτευση το παιδί, ψήφο από μένα δεν παίρνει, τέλος» (εικόνες)

Σε πλήρη μεταστροφή της άποψής του για τον Στέφανο Κασσελάκη προχώρησε ο Απόστολος Γκλέτσος όπως προκύπτει τόσο από ανάρτησή του στο Facebook όσο και από απαντήσεις που έδωσε στα σ...

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα, στο ευρωψηφοδέλτιο μετά την αποπομπή Παπανώτα

Ο γιος της Κατερίνας Παπακώστα, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, αντικαθιστά τον Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος είναι ο πρώτος επιλαχών στ...

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το «θαύμα» Κασσελάκη - Έντονες αντιδράσεις και για τις δηλώσεις Παπανώτα

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος και δημοσιογράφου, Δημήτρη Παπανώτα. Συγκεκριμέν...

Φόρτωση άρθρων...