Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής: Ανάρτηση Χατζηδάκη για τα νέα ηλεκτρονικά «όπλα» της ΑΑΔΕ

Παρασκήνιο

Ανάρτηση με την οποία αναφέρεται στα νέα «όπλα» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κ. Χατζηδάκη:

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι πάνω από όλα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα πείτε: «Ε, καλά τώρα! Τα έχουμε ξανακούσει». Και όμως είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτό το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις ψηφιακές πλατφόρμες και τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ γίνεται ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ προβλέπονται κοινοί και ταυτόχρονοι έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ. Επιπλέον, όμως, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις - πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις – για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, όπως π.χ. αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται. Αλλά και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες, όπως κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών.

Είτε πρόκειται για διαδικτυακές συναλλαγές μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, είτε για αγορές από φυσικά καταστήματα με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες, τα νέα σύγχρονα εργαλεία που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, διευκολύνουν τους ελέγχους βελτιώνοντας παράλληλα την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, σύμφωνα με το πλαίσιο που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.

Παράλληλα, ενόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την  ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Ενώ προβλέπονται και πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

Η προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι ευρύτερη και θα συνεχιστεί με σύστημα και σε διαφορετικά μέτωπα. Ήδη την προηγούμενη τετραετία έγιναν σοβαρά βήματα (ηλεκτρονικά τιμολόγια, μείωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ» κ.λπ.). Πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε τη νέα Αίθουσα Επιχειρήσεων - το λεγόμενο «ψηφιακό μάτι» - της ΑΑΔΕ. Η οποία επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.

Προχωρούμε, λοιπόν, μπροστά, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία! Στη φοροδιαφυγή, το «αυτοκίνητο» της Κυβέρνησης δεν έχει όπισθεν. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πληρώνει κανονικά τους φόρους που της αναλογούν!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Στέφανος Κασσελάκης γιόρτασε τα γενέθλια του σκύλου του - Η τούρτα, τα κεράκια και η μουσική

Γενέθλια είχαν στο σπίτι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη καθώς ο σκύλος του, η Φάρλι έγινε τεσσάρων ετών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να της σβήνει κεράκια σε μία μίνι τού...

Ποια είναι τα πιθανότερα ονόματα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου

Δύο φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα ονόματα για το νέο κόμμα που δημιουργούν οι έντεκα βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σχημάτισαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι «1...

Φόρτωση άρθρων...