Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Μεγάλη συγκέντρωση Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε όλο το μήκος των συνόρων, γιατί «κόλλησε» ξανά η μεταβίβαση του OPEN, σαρώνει ο Χρυσοχοΐδης  στην Δυτική Αθήνα

Παρασκήνιο

Επειδή υπάρχουν ακόμη και σήμερα διάφοροι εγχώριοι δημοσιολογούντες, που επιμένουν πως και αυτή την φορά ο Ερντογάν απλά θα γαβγίζει και δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια κατά της χώρας μας θα άξιζε να γνωρίζουν την  πραγματική εικόνα στο σύνολο των Ελληνοτουρκικών συνόρων.    
Αφού δυνάμεις περίπου 90.000 ανδρών, ναυτικές βάσεις, αποβατικός στόλος και μονάδες ειδικού πολέμου βρίσκονται ανεπτυγμένα στα μικρασιατικά παράλια μέσα από τους σχηματισμούς της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου, ενώ στην Κύπρο οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει τα Κατεχόμενα σε μια απέραντη στρατιωτική βάση.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης των τελευταίων ετών και για αυτό οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Για παν ενδεχόμενο   

@ «Κόλλησε» εκ νέου το deal για την εξαγορά του OPEN του Ιβάν Σαββίδη από τον Ελληνοαμερικανό επενδυτή Καλαφάτη. Βασική αιτία της μη ολοκλήρωσης (μέχρι στιγμής ) της συμφωνίας  αποτελεί η απόφαση της σημερινής ιδιοκτησίας να εκχωρήσει μόνο το 30% των μετοχών, μαζί βεβαίως με το management. 
Αντιθέτως η πλευρά Καλαφάτη ζητά, εκτός από το management και το 50% + 1 των μετοχών κάτι για το οποίο η πλευρά Σαββίδη είναι αρνητική μέχρι στιγμής.
Πάντως οι συζητήσεις συνεχίζονται, αφού για πρώτη φορά ίσως τους τελευταίους μήνες, η πλευρά Σαββίδη δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε πώληση μετοχικού «πακέτου» και οι κουβέντες δεν είναι προσχηματικές.        

@ Ισχυρό ρεύμα υπέρ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Δυτική Αθήνα καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις (φανερές ή κρυφές) που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα και αφορούν τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες στην Αττική.
Ο πρώην υπουργός είναι πρώτος και με διαφορά σε όλες τις μετρήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του στην  περιοχή, την οποία «οργώνει» καθημερινά.  
Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γίνεται αποδέκτης θερμών εκδηλώσεων, όχι μόνο από παραδοσιακούς «γαλάζιους» ψηφοφόρους αλλά και από πολίτες συνολικά του δημοκρατικού τόξου.
Και η μόνιμη επωδός όλων είναι, πόσο λείπει ο Χρυσοχοΐδης από την σημερινή Κυβέρνηση…       

@ Διαβάζουμε δεξιά και αριστερά διάφορα παραπολιτικά σχόλια και, υποτίθεται, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, που εμφανίζουν τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Παύλο Γερουλάνο να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και να ψάχνουν από κοινού έναν... υποψήφιο απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Πάντως, όσο κι αν το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όντως μία συμπόρευση στον δήμο της Αθήνας και στο δημοτικό συμβούλιο των δύο παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, συνομιλητές της στήλης στην Κουμουνδούρου τη διαβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις αυτές και η «ανοιχτή επικοινωνία» που έχει εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο ανδρών δεν έχει γεννήσει... ψευδαισθήσεις στην Κουμουνδούρου. 
Γνωρίζουν, μ’ άλλα λόγια, πως ακόμη κι αν ο Γερουλάνος εν τέλει καταλήξει σε κοινή υποψηφιότητα με τον Ηλιόπουλο για τον πρώτο δήμο της χώρας, ο πολιτικός συμβολισμός και το επίδικο είναι τέτοιο, που τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
O οποίος πολύ δύσκολα θα δώσει το «πράσινο» φως.

@ Πολλά σενάρια διακινούνται στη Θεσσαλονίκη με υποψηφίους είτε για τις εθνικές εκλογές, είτε για τις αυτοδιοικητικές. Και ένα πρόσωπο που παίζει παντού είναι και το όνομα του Θοδωρή Ζαγοράκη. 
Παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει στην πολιτικο-δημοσιογραφική πιάτσα ότι ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική σκηνή και ήθελε να είναι υποψήφιος είτε στην Α’ είτε ακόμα και στη Β’ Θεσσαλονίκης.
Τις τελευταίες πάντως ημέρες παίζει ως ενδεχόμενο ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής να κατέβει στον Δήμο Θεσσαλονίκης ως υποψήφιος δήμαρχος. 

@ Η Ελλάδα εκτιμάται πως θα μπορούσε να διεκδικήσει πρόσθετα κεφάλαια υπό μορφή δανείων για επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από 3 έως και 6 δισ. ευρώ, με την ενσωμάτωση των αδιάθετων κεφαλαίων ύψους 225 δισ. ευρώ στο REPower EU, στη βάση της εισήγησης του Ecofin για αναθεώρηση του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με την προσθήκη κεφαλαίων ύψους 20 δισ. ευρώ υπό μορφή επιδοτήσεων, ανοίγει ο δρόμος για έξτρα χρηματοδότηση της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Μετά την εισήγηση του Ecofin, εκτιμάται πως θα απαιτηθεί χρόνος έως το τέλος του έτους για διαπραγματεύσεις και την αλλαγή του Κανονισμού και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην Ελλάδα πρόσθετοι πόροι που θα προσεγγίζουν ακόμα και τα 7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.
Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα, με το φθηνό κόστος να αποτελεί δέλεαρ από τη μία, αλλά και την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος και της εγχώριας οικονομίας να απορροφήσουν στην επόμενη τετραετία όχι 13 δισ. ευρώ δανείων ανάκαμψης αλλά -ακόμα και- κοντά στα 19 δισ. ευρώ.

@ Προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα – αρχές του επομένου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων.
Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες εντός του επόμενου μήνα το αργότερα, ενώ η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να γίνει είτε στα τέλη Νοεμβρίου, είτε στις αρχές Δεκεμβρίου  Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολουμένων ελευθέρων επαγγελματιών, πρόκειται για το έτος 2021.
Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 οι μισθωτοί που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. έχουν "μπλοκάκι", είναι μέλη εταιρειών, έχουν ατομική επιχείρηση κ.λπ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών κύριας ασφάλισης -υγείας, εφόσον για τη μισθωτή τους απασχόληση καταβάλλονται (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους) εισφορές προς τους παραπάνω ασφαλιστικούς κλάδους οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τα 252 ευρώ.

@ Τον Αύγουστο τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους μόλις κατά 89 εκατ. ευρώ, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα "καταπίνεται" από τους λογαριασμούς ενέργειας και την ακρίβεια στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Επιπλέον, για δεύτερο συνεχή μήνα μειώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες σωρευτικά στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου υποχώρησαν κατά 680 εκατ. Ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό περιορίζονται συνεχώς τα περιθώρια για τη δημιουργία ικανής ρευστότητας προκειμένου νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων τους. Το ίδιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και στο μέτωπο των δανείων, καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε μεγάλη μείωση της ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο, η μηνιαία καθαρή χρηματοδότηση στο σύνολο της οικονομίας ήταν αρνητική κατά 1,58 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο ήταν θετική κατά 2,832 δισ. ευρώ.

@ Εξαιρετικά σημαντική είναι η παρέμβαση της ΔΕΗ για διευκόλυνση χιλιάδων καταναλωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Η επιχείρηση, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που τη διακρίνει, δίνει περιθώριο στους πελάτες έως τις 10 Νοεμβρίου, ώστε να ρυθμίσουν τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, μέσω των προγραμμάτων διακανονισμού. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε 6 δόσεις, λαμβάνοντας ως επιβράβευση την επιστροφή της προκαταβολής κατά την εξόφληση του διακανονισμού. Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε όλους τους πελάτες της ΔEΗ με οφειλή από 500-3.000 ευρώ και η προκαταβολή εξαρτάται από το ύψος της οφειλής. Παράλληλα, η ΔEΗ εξακολουθεί να προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών με πιστωτική κάρτα σε έως 6 άτοκες δόσεις για ποσά από 200 ευρώ και άνω.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτιάς: Είμαι τέταρτος στο ψηφοδέλτιο, όμως είμαι πρώτος στις καρδιές των ανθρώπων

Για την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο, αλλά και για τα σχόλια που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την υποψηφιότητά του μίλησε μεταξύ άλλων στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υποψήφ...

Φόρτωση άρθρων...