Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Μηδενική η πιθανότητα συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, «λαβράκια» έβγαλε η Αρχή για το Ξέπλυμα στην Human Rights 360 και μεγάλη η ανησυχία στην Ναυτιλία για την  Credit Suisse

Παρασκήνιο

Μηδενικές είναι οι πιθανότητες, να συναντηθούν έστω και στον… διάδρομο οι Μητσοτάκης και Ερντογάν σήμερα στην Πράγα. Μάλιστα οι διοργανωτές του Συνεδρίου, διαμόρφωσαν έτσι το πρόγραμμα έτσι ώστε να μην «συμπέσουν» σε κάποιο πάνελ ή θεματική εκδήλωση ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος και υπάρξει οποιοδήποτε… ατύχημα.  
Πάντως κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, εάν στο παρασκήνιο υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια κλεισίματος ενός ραντεβού με πρωτοβουλία τρίτου προσώπου. Γιατί αυτή η πιθανότητα «παίζει» ως ενδεχόμενο.
Στο δια ταύτα τώρα, εάν οι δύο ηγέτες ΔΕΝ συναντηθούν σήμερα, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να κλιμακωθεί.      

@ «Λαβράκια» μαθαίνουμε πως έχει βγάλει η  έρευνα που διενεργεί η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου χρήματος, υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη, στα οικονομικά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωση (ΜΚΟ) Human Rights 360.
Υπενθυμίζεται η συγκεκριμένη ΜΚΟ πήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά τις καταγγελίες της Οργάνωσης πως οι ελληνικές αρχές άφησαν στη "τύχη" τους 38 μετανάστες στον Έβρο τον δεκαπενταύγουστο, αν και βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί.
Καταγγελίες που σχεδόν ένα μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της Οργάνωσης Επ. Φαρμάκης πήρε πίσω κάνοντας λόγο για "εσφαλμένη πεποίθηση" ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως βάση των δημοσιευμένων ισολογισμών, η Human Rights 360 το 2017 είχε έσοδα 17.000 ευρώ και το 2022 πάνω από 2.000.000 ευρώ! 
Την ίδια στιγμή όμως τρέχει και ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Άρειο Πάγο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σκιαδαρέση, που είναι ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα προσφύγων.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από την αναφορά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

@ Η Credit Suisse περνά τις τελευταίες ημέρες καταπολεμώντας φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά τους ισολογισμούς της, προσπαθώντας να πείσει τους επενδυτές και τους πελάτες της ότι η κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της και η εκτόξευση των CDS (συμβόλαια ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης) δεν δείχνουν την πραγματική ιστορία για την οικονομική υγεία της τράπεζας.
Η μετοχή της υποχώρησε έως και 12%, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναλλαγών στη Ζυρίχη, φτάνοντας τα 3,52 φράγκα. Εκτιμάται πως, μόνο φέτος, η τράπεζα έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας και οδεύει ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία της. 
Η Credit Suisse έχει ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην 10η θέση ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν την παγκόσμια ναυτιλία. Είναι ένας μεγάλος παραδοσιακός παίκτης στη ναυτιλία τόσο ως δανείστρια όσο και ως εταίρος αφού πολλές ναυτιλιακές κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω αυτής.
Για αυτό και η ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ανησυχία και από Έλληνες πλοιοκτήτες, των οποίων η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους είναι άμεσα εξαρτημένη από την Credit Suisse.

@ Εισηγήσεις για να ζητήσει συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το κλίμα «υπό του μηδενός» που επικράτησε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες στην εκδήλωση για τον Γλέζο αλλά προσώρας φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της πολιορκίας του ΠΑΣΟΚ, ο Τσίπρας ακούει συμβούλους του να τού λένε ότι πρέπει να ζητήσει να συναντηθεί με «όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του προοδευτικού χώρου», ώστε να συζητήσουν την συγκρότηση ενός «δημοκρατικού μετώπου» που θα διεξαγάγει «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης, στον απόηχο της υπόθεση των υποκλοπών.
 Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας διστάζει να πάρει την σχετική απόφαση, φοβούμενος ότι αν ο Ανδρουλάκης πει «όχι» -και δημοσιοποιήσει την άρνησή του- τότε θα πληγεί το προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
 Αν, μάλιστα, δει κανείς τις... «υγειονομικές» αποστάσεις που έχει, από άποψη, κρατήσει ως τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μάλλον φοβάται μην «φάει πόρτα»...

@ Παρά το σφοδρό κύμα των αντιδράσεων από επαγγελματικούς φορείς, κανονικά θα προχωρήσει η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού, παρά τα αιτήματα για προσωρινό «πάγωμα» της σχετικής πρόβλεψης λόγω της ενεργειακής κρίσης. 
Το οποίο σημαίνει πως από 1η Ιανουαρίου 2023 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις άνω του 8% στις εισφορές τους. 
Όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο μέσος ετήσιος προϋπολογισμός φέτος θα είναι της τάξεως του 8,8% και αυτό σημαίνει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πάντως, οι φορείς ζητούν το πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης. Ήδη εστάλη στο υπουργείο Εργασίας σχετική επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλής όλων των επιμελητηρίων και συλλόγων της χώρας: τεχνικό επιμελητήριο, ιατρικός σύλλογος, δικηγορικοί σύλλογοι, οικονομικό επιμελητήριο, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.
Σύμφωνα πάντως με την εικόνα που έχουμε εμείς το θέμα έχει κλείσει και δεν θα υπάρξει κάποια νέα ρύθμιση ή πάγωμα της διάταξης για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές θα αναπροσαρμοστούν κανονικά.
Αναμένεται λοιπόν μετά από αυτά ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση με το «Κίνημα της Γραβάτας». 

@ Σημαντική συνεργασία που δημιουργεί νέα κατάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο ανακοίνωσε η BOX, η υπηρεσία food delivery της COSMOTE, με το ηλεκτρονικό supermarket e-fresh.gr. 
Οι πελάτες του ΒΟΧ θα βρουν αυτό που ψάχνουν, μέσα από έναν κατάλογο με 15.000 κωδικούς (σε φρέσκα τρόφιμα, βρεφικά, είδη κάβας, καθαριστικών, προσωπικής φροντίδας, σπιτιού και pet shop). Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα συνδυαστικών προνομίων του ΒΟΧ μαζί με τα οφέλη και τις προσφορές του e-fresh.gr, 
Μάλιστα, δίνεται και ως προσφορά κουπόνι 5 ευρώ για την πρώτη παραγγελία. Η ΒΟΧ συνεργάζεται με περισσότερα από 10.000 καταστήματα σε 64 πόλεις της χώρας, ενώ με κάθε παραγγελία ή και χρήση του app (Android, iOS), οι πελάτες κερδίζουν πόντους, που εξαργυρώνονται σε Γιγαμπάιτ και εκπτώσεις. 

@ Μέτρα περιορισμού του ενεργειακού κόστους έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να συγκρατηθούν τα τιμολόγια του νερού. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α΄ εξαμήνου, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 87% και από τα 9,6 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 17,9 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε 8,9%, λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής των μονάδων συμπαραγωγής βιοαερίου. Επιπλέον, το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 146% και διαμορφώθηκε στα 400.000 ευρώ, από 187.000 ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Η ΕΥΔΑΠ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στην Ανατολική Αττική, ενώ αναμένεται να προκηρύξει μέσα στο προσεχές διάστημα και τον διαγωνισμό για την προμήθεια των "έξυπνων μετρητών", με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα, στο ευρωψηφοδέλτιο μετά την αποπομπή Παπανώτα

Ο γιος της Κατερίνας Παπακώστα, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, αντικαθιστά τον Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος είναι ο πρώτος επιλαχών στ...

Φόρτωση άρθρων...