Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Μηταράκης: Ζητεί κατεπειγόντως από την Κομισιόν την μετεγκατάσταση των 400 μεταναστών που διασώθηκαν νότια της Κρήτης

Κατεπείγουσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ο Νότης Μηταράκης, ζητώντας άμεση επέμβασή της για να εκδηλωθεί έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτες υποδοχής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι εφικτό να σηκώνουν το αυξανόμενο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το οποίο είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους, τονίζεται στην επιστολή.

Με αφορμή το ναυάγιο νοτίως της Κρήτης στο οποίο σύμφωνα με τις αναφορές εμπλέκονται 400 μετανάστες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  επισημαίνει στους παραλήπτες της επιστολής Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ότι «η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επισημάνει την νέα τακτική των λαθροδιακινητών να επιχειρούν να μεταφέρουν μετανάστες προς την Ευρώπη χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα πλοία, ενώ παράλληλα έχει τονίσει πως πρέπει συλλογικά να δράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αποφευχθούν αυτές οι επιχειρήσεις καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Ακόμα, ο Νότης Μηταράκης επισημαίνει: «Ζητάμε από την Επιτροπή να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης, αναφορικά με την συγκεκριμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα μοιράζεται δικαίως μεταξύ των κρατών μελών.»

Σχετικά με το ίδιο περιστατικό, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του «για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο και τη σωτηρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας».  

«Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επιχείρηση διάσωσης, κάτω μάλιστα από αντίξοες καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα «μαζεύει» κατόπιν εορτής ο Νίκος Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας

Προσπάθεια να μαζέψει τις χθεσινές του δηλώσεις περί προσυνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, πριν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, έκανε σήμερα ο βουλε...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Η υπονόμευση της κυβέρνησης και το κόστος για την οικονομία σε περίπτωση εκλογών

Η υπονόμευση της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη αποτελεί... μονόδρομο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, αδιαφορούν για το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας νιώθει ασφάλεια ...

Φόρτωση άρθρων...