Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

«Μητσοτάκης ή Χάος» το μοναδικό δίλημμα των εκλογών, τα μυστήρια της «γκρίζας ζώνης» των δημοσκοπήσεων και το μεγάλο φιάσκο των εργατολόγων με τα αναδρομικά των συνταξιούχων  

Παρασκήνιο

 Αποφασισμένοι να θέσουν τους Έλληνες πολίτες μπροστά στο αδυσώπητο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Χάος» βρίσκονται οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου, είτε γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022, είτε τον Μάιο του 2023. 
Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη παράλληλα γνωρίζουν πως παρά την βελτίωση των δημοσκοπικών ποσοστών υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφουν όλες οι μετρήσεις, υπάρχει μεγάλη «γκρίζα ζώνη» που είναι δύσκολο να απαντηθεί σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί την κρίσιμη ώρα της κάλπης. 
Όλοι πάντως θεωρούν ως δεδομένο πως οι εκλογές θα είναι διλημματικού χαρακτήρα και πως ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα εκφράζει το στρατόπεδο της ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ καθώς και της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ΟΜΑΛΟΤΗΤΑΣ που επιθυμεί περίπου το 65% του εκλογικού σώματος. 
Αφού το υπόλοιπο 35% που επιθυμεί το ΧΑΟΣ αποτελείται από ψεκασμένους μυαλοφυγόδικους, Κομμουνιστές, Ακροδεξιούς και σαλταρισμένους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ του twitter…          

@Παράλληλα οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και το επικοινωνιακό επιτελείο τάσσεται υπέρ του εκλογικού αιφνιδιασμού με κάλπες στις 18 ή το αργότερο στις 25 Σεπτεμβρίου.
Τα επιχειρήματα που προβάλουν έχουν σχέση με την πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά και τη θετική επίδραση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που προκαλεί το τεράστιο τουριστικό ρεύμα.
Αυτοί που προτείνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο θεωρούν ότι η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί μεγάλο ρίσκο, γιατί η κατάσταση τον χειμώνα προβλέπεται χαοτική.
Όπως λένε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις το πρόβλημα δεν είναι οι τιμές της ενέργειας που θα απογειωθούν, αλλά αν θα… έχουμε καν ηλεκτρικό ρεύμα.
Εκτιμούν επίσης ότι οι πληθωριστικές τάσεις τον χειμώνα θα είναι έντονες και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει ακραία φτώχεια.
Αντίθετα αυτοί που διαφωνούν προβάλουν θεσμικά επιχειρήματα που έχουν σχέση με την οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
Πιστεύουν ότι η εξάντληση της τετραετίας σηματοδοτεί μια στάση υπευθυνότητας, ενώ οι προβλέψεις του για τον χειμώνα δεν είναι τόσο απαισιόδοξες.

@ Όλο παράπονα ακούει η στήλη από πολλούς συναδέλφους που ψάχνουν την νέα γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, είτε για ρεπορτάζ, είτε για συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις. «Πιο εύκολα βρίσκω τον ίδιο τον Τσίπρα, παρά τη Ράνια», έλεγε προ ημερών στο «Αγκίστρι»... πρύτανης του ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι έχει απαυδήσει με την Σβίγκου. Βεβαίως, φαίνεται πως η ίδια η γραμματέας έχει αποφασίσει στα πρώτα βήματά της στο νέο της πόστο να απόσχει από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις έως ότου βρει τα πατήματά της. Όμως, το θέμα με το κινητό που δεν σηκώνει είναι... δομικό, αφού η στήλη κατέγραφε ακριβώς τα ίδια παράπονα το μακρινό 2017 και 2018, όταν η  Σβίγκου ήταν αναπληρώτρια εκπρόσωπος και υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του κόμματος. 

@ Το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ– Κινήματος Αλλαγής με το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές ετοιμάζει μια ομάδα εργασίας, υπό τον πρώην υπουργό του κόμματος Νίκο Χριστοδουλάκη, που έχει τεθεί επικεφαλής του In Social, think tank της Χαριλάου Τρικούπη. 
Το έργο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούν ο Ηλίας Κικίλιας, σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της ΚΟ και ο Αποστόλης Κρυωνίδης. Όπως πληροφορούμαστε, τις επόμενες ημέρες στην ομάδα θα ενταχθούν και άλλα έμπειρα στελέχη.
Το εν λόγω προγραμματικό πλαίσιο θα εμπλουτιστεί σε σειρά θεματικών εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες. Το πρόγραμμα του Κινήματος στην τελική του μορφή θα επισφραγιστεί σε προγραμματική συνδιάσκεψη το Φθινόπωρο.

@ Δεν δικαιούνται οι συνταξιούχοι επιπλέον αναδρομικά από αυτά που ήδη δόθηκαν στους συνταξιούχους για το 11μηνο 2015-1016, με την απόφαση του τότε Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία μόλις σήμερα, 1,5 μήνα μετά εξέδωσε την απόφασή του για το θέμα των αναδρομικών χιλιάδων απόμαχων της εργασίας.
Οι ελπίδες τους λοιπόν για επιστροφές ποσών για δώρα και αναδρομικά εξανεμίστηκαν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το οποίο με 5 αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται μεν αναδρομικά (σ.σ που ήδη πήραν) τις περικοπές των κύριων συντάξεων τους για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 -που έγιναν με το "νόμο Κατρούγκαλου"- ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή όχι. Οχι όμως και αναδρομικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεως και των τριών δώρων (Χριστουγέννων-Πάσχα–θερινής άδειας) , τα οπoια μπορούν να διεκδικήσουν στα δικαστήρια, μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει μέχρι 31.7.2020. 
Η απόφαση του ΣτΕ προσέφερε, όπως είναι λογικό, μεγάλη ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης , ενώ εξέθεσε ανεπανόρθωτα γνωστά νομικά γραφεία που είχαν  αναγάγει σε «βαριά βιομηχανία» τις προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων στο ΣτΕ.   

@ Πολλές ελπίδες για ουσιαστική ανάκαμψη εναπόθεσαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής στον φετινό Μάιο, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί ‘μήνα αιχμής’ για την πρωτεύουσα. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις και την ορατή σε όλους αύξηση της ροής ξένων επισκεπτών προς την Αθήνα, το Α’ πεντάμηνο του 2022 ‘έκλεισε’ για τα ξενοδοχεία με πτώση της τάξης του 26,8% στην Πληρότητα και του 25,8% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar), ενώ μόνο η Μέση Τιμή Δωματίου παρουσίασε μικρή θετική μεταβολή (κατά 1,4%) έναντι του αντίστοιχου πενταμήνου του 2019. 
Ειδικά για τον μήνα Μάιο, ήταν καλύτερος μήνας από τους προηγούμενους, κατάφερε να ‘κλείσει’ σημαντικά την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2019 και του 2022 στους δείκτες που εξετάζονται, βελτίωσε ελαφρά τη Μέση Τιμή Δωματίου και έδωσε 82,1% μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας (που όμως υπολείπεται κατά 6,9% έναντι του 2019). Η συνολική, ωστόσο, απόδοση 5μηνου παρέμεινε πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2019.

@ Νέα γενιά έργων τα οποία θα προστεθούν στο υπάρχον pipeline του 1 δισ. ευρώ που αφορά στα 23 projects που τρέχει ήδη και θα διατηρήσουν την ποιοτική κερδοφορία που χαρακτηρίζει την λειτουργία της, στήνει η DIMAND Real Estate Development που προχωρά σε δημόσια προσφορά μετόχων για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο στο διάστημα 29/6-01/7.
Η Dimand Real Estate Development με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της, προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με άντληση κεφαλαίων έως 98 εκατ. ευρώ περίπου και στην εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ειδικότερα, η DIMAND Real Estate Development θα προχωρήσει στη δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και στην παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπό τον όρο της πλήρους διάθεσή τους θα αντιπροσωπεύουν το 35% του κοινού μετοχικού της κεφαλαίου.
Επίσης, έχουν το δικαίωμα επιπρόσθετης κατανομής έως 931.800 υφιστάμενων μετοχών (Overallotment Facility) για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης.
Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει ή υλοποιεί η DIMAND Real Estate Development, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές αναπτύξεις/παρεμβάσεις.
Ενδεικτικά, αναφέρονται: ο Πύργος του Πειραιά, το πρώην καπνεργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ», το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα υπό το brand Moxy της Marriott International, το κτήριο της εταιρίας AGEMAR, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελικούση και η «Αγία Σοφιά», το νέο εντυπωσιακό γήπεδο της ΑΕΚ.

@ Επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ  που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες εργασίας υλοποιεί ή συμμετέχει αυτή την στιγμή ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρης, κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου, « φέτος αποδίδουν σωρευτικά οι εργώδεις και πολύχρονες προσπάθειές μας σε διάφορα μέτωπα σχεδόν σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή ο Όμιλός μας υλοποιεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δις. ευρώ, που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες και κυρίως ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας τα προσεχή χρόνια.»
Τόνισε επίσης πως ο τομέας των παραχωρήσεων είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον όμιλο με τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού να υπογράφεται προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023. Πρόσφατα, υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο (IRC) στο Ελληνικό, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει το 49% και η Hard Rock International το 51%. Ο κ. Περιστέρης εκτίμησε πως το κατασκευαστικό αντικείμενο της ΤΕΡΝΑ από τη συγκεκριμένη σύμβαση (αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια) θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος συμμετέχει και στην κοινοπραξία που επικράτησε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιμανιού «Φίλιππος Β» στην Καβάλα.
«Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα για τις επενδύσεις, δεν έχουμε ανάγκη άντλησης πρόσθετης χρηματοδότησης και δεν υπάρχει καμία σκέψη για έκδοση νέου ομολόγου ή αύξηση κεφαλαίου» είπε ο επικεφαλής του ομίλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Φέτος, εκτιμάται πως θα επενδυθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ στον τομέα των παραχωρήσεων και της συμβατικής παραγωγής ενέργειας (στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Κομοτηνής που προωθείται από κοινού με την Motor Oil), ποσό που θα αυξηθεί κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που υπογραφεί εντός του έτους η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου είπε πως «δημοπρατήθηκε το φθινόπωρο του 2016 και για διαφόρους λόγους η έναρξη παραχώρησης έγινε τον Φεβρουάριο του 2020. Η κατασκευή έχει αρχίσει με εντατικούς ρυθμούς για τα έργα υποδομής. Μετά από οριστικοποίηση και εγκρίσεις από διάφορες αρχές (ΥΠΑ, υπουργεία, κλπ) πιστεύουμε πως μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν οι υπόλοιπες εργασίες». 
Η εμπορική λειτουργία προγραμματίζεται προς το τέλος του 2025.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Καρφιά» Αντώναρου κατά Γιώργου Τσίπρα: «Δεν χρειαζόμαστε νέους Κατρούγκαλους»

«Σε μια κορυφαία εκλογική αναμέτρηση ένα μεγάλο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάει -και πρέπει να πάει- με μια γραμμή κι ενιαίο λόγο. Όσοι θέλουν να παίξουν τον δικό τους ταμπουρά, αυτο...

Φόρτωση άρθρων...