Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Ο ειδικός ρόλος Μητσοτάκη τη νέα τετραετία και η πικρή εμπειρία του 2015

Μέσα στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων 4 ετών με την εκδήλωση ιστορικών γεγονότων και καταστάσεων (πανδημία, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο, ο οποίος, ωστόσο, περνάει μέσα από τις προσεχείς εκλογές και για την ακρίβεια, μέσα από την επανεκλογή Νέας Δημοκρατίας-Μητσοτάκη. Η Τουρκία αποτελούσε παράγοντα αβεβαιότητας και μια άμεση απειλή για την Ελλάδα, αλλά ο σεισμός, τα αλλάζει όλα.

Ο ρόλος της Ελλάδας και ειδικά του Μητσοτάκη στους νέους σχεδιασμούς της Δύσης, αποκτά ιδιαίτερο νόημα.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία και αποτελεί κορυφαίο εταίρο σε ευρωπαϊκό και υπερ-ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα αποτελεί τον φύλακα-προστάτη των ευρωπαϊκών συνόρων και την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι ο σεισμός στην Τουρκία, μπορεί να καταστήσει τους γείτονες πιο...  υπεύθυνους στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, αλλά και των διμερών σχέσεων. Μπορεί η Τουρκία και ο Ερντογάν να ασκούσαν πίεση στην Ελλάδα, ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι πλέον πρέπει να φυλάει πολύ καλά τα σύνορα του, γιατί μετά την καταστροφή από τους σεισμούς, δεν θα μπορεί να διαχειριστεί πρόσφυγες, ούτε καν ως προσωρινά... παρκαρισμένους!

Από την άλλη πλευρά, η επέκταση του τείχους σε όλη τη μεθοριακή γραμμή του Έβρου, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί όπως πρέπει την πίεση από ενδεχόμενη αθρόα είσοδο απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών από την Ασία και την Αφρική. Ταυτόχρονα, οι αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, τα "Ραφάλ" και μελλοντικά τα F-35, συνθέτουν το παζλ της θωράκισης της εθνικής ασφάλειας που είναι μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η επανεκλογή Μητσοτάκη αποτελεί το εχέγγυο για να απογειωθεί η χώρα, μέσα και από την εμπιστοσύνη που τρέφει ο διεθνής παράγοντας. Από αξιολύπητοι και ξεφτιλισμένοι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουμε γίνει υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή. Όλοι έμαθαν να μας σέβονται. Η ομιλία Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν απλά το "κερασάκι στην τούρτα".

Τα πράγματα πλέον είναι ολοφάνερα. Για να συνεχίσει η χώρα να πηγαίνει μπροστά, κάνοντας άλματα σε όλα τα επίπεδα, δεν γίνεται να ξαναμπεί σε περιπέτειες. Εν ολίγοις, με αναξιόπιστους και αμφιβόλου εμπιστοσύνης τύπους σαν τον Τσίπρα και με ανοικτό το μέτωπο της ρήξης Δύσης-Ρωσίας, δεν υπάρχουν σκέψεις για... πειράματα στην Ελλάδα. Η χώρα ανήκει στη Δύση και αυτό πρέπει να το υπερασπιστεί.

Η πικρή εμπειρία του 2015 αποτελεί μια "κόκκινη" γραμμή που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Δύση. Ελπίζουμε το ίδιο να ισχύει και για το εκλογικό σώμα. Τα τελευταία 4 χρόνια, το επίπεδο της Ελλάδας έχει ανέβει στην κατηγορία ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας πίσω τα... προκριματικά που γίνονται το καλοκαίρι μέσα στη ζέστη. Η εθνική φανέλα είναι και ευρωπαϊκή. Αυτοί που την ιδρώνουν, αυτοί θα πάνε τη χώρα παραπέρα. Αυτοί που δεν τη σέβονται, είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο περιθώριο των εξελίξεων και των αποφάσεων.

Η εθνική υπερηφάνεια δεν μπορεί να είναι κυκλικό "προϊόν", αλλά πρέπει να ενισχύεται και να τη σφυρηλατούμε διαρκώς. Αυτό το... έργο δεν μπορεί να παιχτεί με εθνικούς μειοδότες και υπονομευτές της δυτικής προοπτικής. Το μέλλον μας περιμένει και περνάει μέσα από την κάλπη και τις καθαρές λύσεις που μόνο αυτή μπορεί να δώσει...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανάρτηση Μητσοτάκη για το Πάσχα: Βόλτα με το ποδήλατο μετά το αρνί, βοηθάει και στη χώνεψη

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός για το Πάσχα δίνοντας έμφαση τόσο στα έθιμα όσο όμως και στον αθλητισμό και την καλή φυσική κατάσταση. Αφού έκανε, μέσα από την ανάρτη...

Κασσελάκης: Έκλαιγα για ώρες όταν μίλησα στη μητέρα μου για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου

Σε μια βαθιά εξομολόγηση για την προσωπική του ζωή, τις δυσκολίες, αλλά και τη σχέση του με τη μητέρα του προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο αρχηγός της αξιω...

Πυρά από Πολάκη για τους «επώνυμους» του ΣΥΡΙΖΑ - Στο στόχαστρο ο εξάδελφος Βασίλης Κασσελάκης

Μαίνεται όπως φαίνεται ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του εξαδέλφου Κασσελάκη Βασίλη, με καταγωγή από τα Χανιά ο οποίος είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙ...

Φόρτωση άρθρων...