Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Ο Καραμανλής και η Προεδρία της Δημοκρατίας, η παρέμβαση Σαμαρά και γιατί «φαγώθηκαν» Καστανίδης - Πολάκης

Παρασκήνιο

Κλείδωσαν τα βασικά μέτρα για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ που, όπως επιδιώκει το Μαξίμου, θα αποτελέσουν και τον βατήρα για την εκκίνηση της πολύμηνης προεκλογικής περιόδου. Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση συντάξεων από 1.1.2023, νέα αύξηση κατώτατου μισθού, νέο Fuel Pass (για 4ο τρίμηνο έτους), μηνιαία επιδότηση ρεύματος,  voucher ακρίβειας νοικοκυριών – συνταξιούχων, παράταση μειωμένου ΦΠΑ 13% (μεταφορές, σινεμά, καφές, μη αλκοολούχα κτλ.), αυξημένο επίδομα θέρμανσης, μείωση ή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιδοτούμενα σπίτια σε νέα ζευγάρια.
Πάντως στο Μαξίμου αναζητούν όπως μαθαίνουμε και ένα μέτρο – «κράχτη» που θα κάνει και την διαφορά, και πιθανώς θα συνδυασθεί και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας . Υπάρχουν πολλές σκέψεις – προτάσεις αλλά το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχει ακόμη καταλήξει εάν αυτή η ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ κυβερνητική εξαγγελία πρέπει να γίνει τώρα αυτό ή στις αρχές του νέου χρόνου, πιο κοντά δηλαδή στις κάλπες

@ Παράλληλα στις 14 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ. Η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και η φορολόγηση των υπερκερδών, στην οποία έχει προχωρήσει ήδη η Ελλάδα, πρέπει να θεωρείται βέβαιη, όπως και η επιβολή κάποιας μορφής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Σε ένα περιβάλλον διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία τροφοδοτεί σταθερά τον πληθωρισμό, η στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων έχει ξεχωριστή σημασία, όπως βέβαια και τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση για την προστασία από την έκρηξη των τιμών της ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε επιδότηση συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο, η οποία καλύπτει το 94% των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια και το 89% και 90% για τα επαγγελματικά και αγροτικά τιμολόγια, αντίστοιχα.
Η Κυβέρνηση το «παλεύει» με κάθε πρόσφορο μέσο που διαθέτει, παρότι ο χειμώνας που έρχεται κρίνεται παντελώς αχαρτογράφητος… 

@ Πολλοί συνδυάζουν την εμφάνιση Καραμανλή και την παρέμβαση του από την Κρήτη, που προκάλεσε πρωτοφανή ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ αλλά και ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ  στο εσωτερικό της ΝΔ με την ειλημμένη απόφαση του να ΜΗΝ είναι υποψήφιος στην επόμενη Βουλή. 
Κάτι που δεν διαψεύδει και το περιβάλλον του άλλωστε.
Τώρα εάν ο Καραμανλής καταλήγει στο να μην είναι μέλος της επόμενης Βουλής,  γιατί επιθυμεί σφόδρα να αποτελέσει τον επόμενο  ένοικο της Προεδρίας της Δημοκρατίας το 2025, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να υπογράψει.
Αν και μετά τα τελευταία «επεισόδια» ποιος άραγε εγγυάται πως ο Μητσοτάκης – εφόσον επανεκλεγεί πρωθυπουργός- θα συμφωνήσει με μια τέτοια επιλογή, ακόμη και εάν ο Καραμανλής προταθεί από την Αριστερά; 

@ Την ίδια στιγμή, με μεγάλη αγωνία – πιθανώς περισσότερη και από τους ενοίκους του Μαξίμου – περιμένουν την Κουμουνδούρου την θρυλούμενη «παρέμβαση Σαμαρά» για την υπόθεση των υποκλοπών. Αφού εάν και ο πρώην πρωθυπουργός αφήσει αιχμές κατά της Κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να πανηγυρίζει το «3 στα 3»  (Σαμαράς, Καραμανλής, Βενιζέλος).
Πάντως όπως εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται πολιτικά ο πρώην πρωθυπουργός, ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ η όποια παρέμβαση του – εφόσον τελικά εκδηλωθεί - θα λειτουργήσει (έστω και εξ αντανακλάσεως) ΥΠΕΡ του ΣΥΡΙΖΑ. 
Όπως συνέβη με τον Καραμανλή και τον Βενιζέλο δηλαδή. 

@ Παρότι στην Χαριλάου Τρικούπη η ηγετική ομάδα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την εικόνα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ ξανά πέριξ του 15%, υπάρχει προβληματισμός κυρίως λόγω των αντιδράσεων – έστω και σε χαμηλούς τόνους – μεγάλης μερίδας στελεχών και ψηφοφόρων της παράταξης, από την ΜΗ ΙΣΧΥΡΗ αντίδραση της ηγεσίας στην προσπάθεια του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσουν την υπόθεση των υποκλοπών.
Προφανώς για αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικά υψηλούς τόνους στην προχθεσινή του ομιλία στο Ζάππειο και στην ίδια «γραμμή», κινούνται πλέον και τα στελέχη του κόμματος που κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις.
Τέλος μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η απόφαση Ανδρουλάκη να αφήσει ΕΚΤΟΣ Εξεταστικής τον Χάρη Καστανίδη, στον οποίο στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρεώνουν προσωπικές στρατηγικές που κάνουν ζημιά στο κόμμα.

@ Δεν είναι όμως μόνο ο Ανδρουλάκης που άφησε εκτός Εξεταστικής τον Καστανίδη, είναι και ο Τσίπρας που «έφαγε» με συνοπτικές διαδικασίες τον Πολάκη. 
Αφού ήταν πολλοί εκείνοι οι συμβουλάτορες του «άχαστου» της Κουμουνδούρου που τον προέτρεπαν να τον κόψει, γιατί ο Πολάκης θα μετέτρεπε σε προσωπικό σώου την Εξεταστική.  
Κάποιοι άλλοι βεβαίως πιο… πονηροί βλέπουν πίσω από την κίνηση του Τσίπρα, ακόμη ένα «κλείσιμο του ματιού» στο ΠΑΣΟΚ αφού είναι γνωστές οι αρνητικές, δημοσίως διατυπωμένες, θέσεις προσωπικά του Ανδρουλάκη για τον συντοπίτη του Πολάκη. 
Διαλέγετε και παίρνεται. Αν και το πιο πιθανό είναι να ισχύουν και τα δύο.

@ Σε φάση συγκέντρωσης έχει εισέλθει η αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κινήσεις εξαγορών από μεγάλους παίκτες που ενισχύουν τη θέση τους αποκτώντας μικρότερες εταιρείες του χώρου. Η πιο πρόσφατη κίνηση με την εξαγορά της Watt+ Volt από τη Mytilineos έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι το ρευστό περιβάλλον της αγοράς ευνοεί κινήσεις εξαγορών. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για αντίστοιχες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα, κάποιες συζητήσεις που είχαν κατά καιρούς γίνει και στο παρελθόν αφορούν ισχυρούς παίκτες του κλάδου, με τη διαφορά ότι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης, με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς προμήθειας αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες του κλάδου τον ερχόμενο χειμώνα. Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του Ευ. Μυτιληναίου, ο οποίος έκανε λόγο για "ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες".
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο

Την τελευταία μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη για την τρέχουσα σεζόν παρακολούθησε προχθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης με το σύζυγό του,...

Γεωργιάδης: Ο Γιάννης Καλλιάνος με πήρε 50 τηλέφωνα, αλλά ο πατέρας του δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν

Για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θερμά συλλυπητήρια, ένας άνθρωπος έφυγε, ένας πατέρας έφυγε. Έχει κατατεθεί...

Φόρτωση άρθρων...