Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Ο Πούτιν ο Μητσοτάκης και η αποσταθεροποίηση, τι θα γίνει με τα 700.000 ακίνητα που βρίσκονται στα χέρια των funds και η ώρα του μεγάλου deal για την Τέρνα Ενεργειακή 

Παρασκήνιο

Εκλογές σε εννιά μήνες, στοχοπροσήλωση στην παραγωγή κυβερνητικού έργου και στις μεταρρυθμίσεις και περιορισμένες παροχές από το βήμα της ΔΕΘ , αποτέλεσαν το «δια ταύτα» της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εκεί όπου ο πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά «φωτογράφισε» την Ρωσία και τον Πούτιν πίσω από την επιχείρηση ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών (Ντράγκι, Μακρόν) αλλά και την ενίσχυση λαϊκίστικων κομμάτων στην Ευρώπη που επενδύουν πολιτικά μόνο στην ΑΣΤΑΘΕΙΑ (Αλέξη μπας και ακούς;)
Έχει ενδιαφέρον πως ο πρωθυπουργός, για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε στην στρατηγική ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ που ακολουθεί η Μόσχα απέναντι σε ηγέτες που τάσσονται ανοιχτά κατά των εγκλημάτων του Πούτιν στην Ουκρανία.  
Προφανώς γιατί και ο ίδιος αναμένει αντίστοιχη «αντιμετώπιση» από τα παρακρατικά «συστήματα» του Ρώσου καγκεμπίτη, που διαθέτει ως γνωστόν ισχυρούς διαύλους στην Ελλάδα.
Λέτε μάλιστα αυτή η επιχείρηση, να έχει ήδη ξεκινήσει;    

@ @ Περί τα 700.000 ακίνητα αξίας 40-45 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα επενδυτικά κεφάλαια κάτοχο σημαντικής περιουσίας των Ελλήνων. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά.–, που βρίσκονται ως εξασφαλίσεις πίσω από το χρέος των 90 δισ. ευρώ που έχει αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Το γεγονός ότι σημαντικό μέρος αυτών των ακινήτων έχει μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, λαμβάνοντας την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» που προβλέπει συγκεκριμένους στόχους για τις εισπράξεις από αυτά τα δάνεια, αυξάνει την πίεση για ενίσχυση των εισπράξεων μέσω πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ποσοστό της τάξης του 25%-30% αυτών των ακινήτων θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα επόμενα 2-3 χρόνια, δηλαδή περί τα 200.000 ακίνητα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμών, που θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των funds και των εταιρειών διαχείρισης που έχουν αναλάβει την υλοποίησή τους.

@ Στην  τελική ευθεία όπως όλα δείχνουν βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό deal που αφορά την είσοδο στην εταιρεία ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΥ επενδυτικού σχήματος του εξωτερικού στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο οποίος και θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών. 
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου σε τιμή πολύ υψηλότερη των 18 ευρώ ανά μετοχή – σημερινή χρηματιστηριακή αποτίμηση - με τους «αισιόδοξους» να βλέπουν τον πήχη στα 22-23 ευρώ. 
Και αυτό το νούμερο κρατήστε το.         

@ Ο Πρωθυπουργός  έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, αλλά το στενό επιτελείο του δουλεύει σαν να έχουμε εκλογές …αύριο.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος, εκ των στενότερων συνεργατών του και υφυπουργός το πρωί πηγαίνει στο υπουργείο του και το απόγευμα αναχωρεί όχι για το σπίτι του, αλλά για την Πειραιώς. Εκεί έχει το δεύτερο γραφείο του, στον τρίτο όροφο και όπως λένε κομματικά στελέχη, επεξεργάζεται τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, κυρίως των κυλιόμενων που ζητά το Μαξίμου και κάνει πολλές επαφές, εντός και εκτός Πειραιώς. 

@ Πυρετωδώς προετοιμάζονται τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ είναι η φετινή εκδήλωση για τα γενέθλια του κόμματος να είναι διαφορετική από όλες τις άλλες και να ξεφύγει από τα συνηθισμένα. Έτσι, η επέτειος δεν θα εξαντληθεί μόνο στην καθιερωμένη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά ο διήμερος εορτασμός που θα πραγματοποιηθεί  στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο αίθριο του Ζαππείου, χώρος που υπογράφηκε η ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα έχει τη μορφή ενός φεστιβάλ νεολαίας και θα περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία, όπου θα δώσουν το παρών γνωστοί καλλιτέχνες, αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως εκθέσεις ιστορικών φωτογραφιών, δρώμενα με γνωστούς stand up comedians από το YouTube  και θεματικά τραπέζια με ζητήματα της επικαιρότητας, , ένα εκ των οποίων θα αφορά τις γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας.
Η εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ θα έχει φέτος ξεχωριστή σημασία, καθώς θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη και ως εκ τούτου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του προέδρου του κόμματος.

@ Πολύ μουρμούρα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου για το Νάσο Ηλιόπουλο. Προεδρικά στελέχη υποστηρίζουν δεν αποδίδει τα αναμενόμενά και το κόμμα στη συγκεκριμένη θέση άλλο πρόσωπο, πιο φρέσκο και πιο δυναμικό. 
Στο πλαίσιο αυτό ο μεγάλος αρχηγός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στην άμεση αντικατάσταση του.
Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος Τύπου έχει κάνει όνομα στο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να τον πετάξουν ως στυμμένη λεμονόκουπα…
Υπό τις συνθήκες αυτές το πιθανότερο σενάριο είναι ο Αλέξης Τσίπρας να τον ανακοινώσει ως υποψήφιο βουλευτή στην Α’ Αθήνας από τώρα και να βρει άλλο κελεπούρι για την ηλεκτρική καρέκλα του εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

@  Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, αν δηλαδή πάει όπως στις προηγούμενες εκλογές με «σκληρές» κομματικές επιλογές ή με συνεργασίες και στήριξη υποψηφίων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ήδη ακούγονται κάποια ονόματα για Περιφέρειες και Δήμους.  
Στην Κεντρική Μακεδονία επί παραδείγματι συζητείται τελευταία το όνομα της βουλευτού και πρώην υπουργού Θεοδώρας Τζάκρη. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν η Τζάκρη μπορεί να κτυπήσει τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Μάλλον για… Ιφιγένεια την βλέπουμε!

@ Μεγάλο "αέρα" για παροχές έχει η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες, έτσι ώστε να περιοριστεί η τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κυρίως λόγω των τουριστικών εισπράξεων και της αυξημένης κατανάλωσης, κρίνεται ως εξαιρετικά ικανοποιητική και η κοινωνία περιμένει από την κυβέρνηση άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθεί το τεράστιο κόστος που έχει προκληθεί από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, αλλά και των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει ανάγκη η μέση Ελληνική οικογένεια. Στο επτάμηνο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού περιορίστηκε στα 4,591 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 9,18 δισ. ευρώ. Άρα, υπάρχει μια σχετική... άνεση για παροχές, ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Τώρα, τι θα δώσει η κυβέρνηση στον κόσμο και αν θα πάνε για... καλό σκοπό, τα λεφτά, αυτό θα φανεί στην πράξη. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπόσχεται ανακούφιση, αλλά η θεωρία από την πράξη, απέχουν πολύ... 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φάμελλος: Ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιούργησε πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη δίκη για το Μάτι

Για την απόφαση της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι και τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Σε μια ...

Ποιους «σταυρώνει» ο Κασσελάκης

Παρότι υποτίθεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παρακολουθεί τα πράγματα και τον διαγκωνισμό των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές από... απόσταση, κάθε άλλο παρά αμέτοχος είναι. Αντιθέτως...

Γιατί αποφεύγει τις εμφανίσεις η Δούρου;

Η σιωπή της Ρένας Δούρου σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρότι κορυφαίο στέλεχος, αποφεύγει όλες τις δημόσιες δυσκολίες: τα πρωινάδικα, τις αντιπαρ...

Φόρτωση άρθρων...