Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα "παραμύθια" με τις δημοσκοπήσεις, η πρόταση – βόμβα για την Πειραιώς, και πως θα έχει σπίτια και ο… λαός στο Ελληνικό (και όχι μόνο το Κολωνάκι) 

Παρασκήνιο

Συνεχίζει το… μπαλαμούτιασμα ο ΣΥΡΙΖΑ με την «ανάλυση» των δημοσκοπήσεων που σταθερά τον φέρουν από επτά έως δέκα μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία. 
Η νέα «καραμέλα» λέγεται «προοδευτική κυβερνησιμότητα» αφού μετά το καθαρό ΟΧΙ του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε στήριξη ή ανοχή σε μια Κυβέρνηση της Αριστεράς, η (παλιά) «προοδευτική διακυβέρνηση» μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Είναι ξεκάθαρο πως τα… σαίνια της Κουμουνδούρου, έχουν ως προφανή ίσως και μοναδικό στόχο να ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ το ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει να ΜΗΝ απορρίπτει το πολιτικό φλερτ του Τσίπρα.
Στάση που βεβαίως «πληρώνει», αφού η πορεία του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη είναι πτωτική σε όλες τις δημοσκοπήσεις.       

@ Σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας έχει θέσει ο Μητσοτάκης τον κομματικό μηχανισμό και τους βουλευτές της ΝΔ, αν και οι τελευταίοι κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς  εδώ δυο τρεις μήνες, κυνηγώντας το σταυρό προτίμησης.
Το νέο στοιχείο είναι ότι σε προεκλογικό mood είναι και ο ίδιος καθώς το επιτελείο του καταρτίζει το πρόγραμμα περιοδειών του ως τα  Χριστούγεννα. 
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να πραγματοποιεί τουλάχιστον δύο εκτός Αθηνών περιοδείες τον μήνα.

@ Έπειτα από μακρά απουσία από τα εσωκομματικά δρώμενα για λόγους υγείας αγαπημένου του προσώπου, αλλά και εξαιτίας της μάχης που και ο ίδιος έδωσε με τον κορωνοϊό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμμετέχει πλέον κανονικά σε όλες τις διεργασίες, τις συνεδριάσεις και τις ζυμώσεις. Ωστόσο υπάρχουν στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης που δεν εμπιστεύονται τον επικεφαλής των «53» τόσο όσο στο παρελθόν. Όχι μόνο επειδή θεωρούν ότι με την περίφημη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», με την οποία κόμπαζε για τα σχολεία που έχει τελειώσει και για την «αστική αυτοπεποίθηση» που διαθέτει, «χαντάκωσε» την «Ομπρέλα» στην πανελλαδική ψηφοφορία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

@ Ενδιαφέρον για την απόκτηση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκδήλωσε ο Ιταλικός επενδυτικός όμιλος ION Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν επαφές με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επί του παρόντος η απάντηση του ΤΧΣ είναι ότι δεν θα προβεί σε κάποια κίνηση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της στρατηγικής αποεπένδυσης.
Επίσης το ΤΧΣ δεν έχει δεσμευθεί για καμιά αποκλειστικότητα, όπως έχει κάνει με την περίπτωση των Αράβων επενδυτών, που ενδιαφέρονται για το ποσοστό του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα.
Η ION Group με έδρα την Ιταλία, αποτελεί ένα επιθετικό ως προς τις εξαγορές του hedge fund, εξειδικεύεται στον κλάδο της τεχνολογίας και δεν έχει συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση καμίας τράπεζας. 
Επί του παρόντος η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται στα 16 δισ. δολάρια. 
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει σήμερα ποσοστό 40,3% στην Εθνική τράπεζα, 27% στην τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank, 1,4% στην Eurobank και 62,93% στην Attica Bank.

@Αιφνιδίασε ακόμη και στενούς του συνεργάτες ο Σπύρος Λάτσης ανακοινώνοντας live το νέο project που θα αφορούν τις, λεγόμενες, «λαϊκές» κατοικίες του Ελληνικού.  
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα τμήμα του ακινήτου, όπου προβλέπεται η κατασκευή κατοικιών, θα εφαρμοστεί ένα υβριδικό μοντέλο πώλησης τους. Βάσει αυτού, ένα μέρος των αγοραστών θα πληρώνει στις τιμές της αγοράς κι ένα άλλο θα πριμοδοτείται από την ίδια τη Lamda Development, αλλά και από τις τράπεζες, μέσω μεγαλύτερης διάρκειας δανειακών συμβάσεων. Ασφαλώς, η σχετική πρωτοβουλία χρήζει περαιτέρω εξειδίκευσης, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί π.χ. πόσα ακίνητα θα πωληθούν με τον τρόπο αυτό, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης της τιμής από τη Lamda και ποιοι οι όροι των δανειακών προϊόντων, τα οποία θα αξιοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

@ Ανάπτυξη 8,4% καταγράφηκε πέρυσι στην ελληνική οικονομία, με την ΕΛΣΤΑΤ να βελτιώνει έστω και οριακά την πρώτη εκτίμησή της του Μαρτίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3%.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 181,343 δισ. ευρώ.
Στην άνοδο του ΑΕΠ συνετέλεσαν τα εξής:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 4,9% σε σχέση με το 2020, έναντι αύξησης 6,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 5,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κινήθηκε ανοδικά κατά 21,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 17,7%, έναντι αύξησης 16,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 24,1%, έναντι αύξησης 21,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση των στοιχείων των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών έγινε στη βάση της αξιοποίησης νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές.

@ Yποθέσεις της τελευταίας πενταετίας που βαίνουν προς παραγραφή, υποθέσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, επιστροφής φόρων, εισαγγελικές παραγγελίες αλλά και περίεργες αγοραπωλησίες ακινήτων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ελέγχων της εφορίας.
Πλέον, η επιλογή των «ύποπτων» υποθέσεων γίνεται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, point system και ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης. Με νέες οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίζονται και τα νέα τα κριτήρια ελέγχου για τις υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2022.
Πάντως στη κορυφή της λίστας με τις περιπτώσεις άμεσης και ταχείας επέμβασης βρίσκονται υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

@ Την «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας» για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ. Πρόκειται για ένα σύνθετο και απαιτητικό έργο με οφέλη για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και την Πολιτεία, καθώς δημιουργεί το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για την τήρηση του ωραρίου, μειώνει το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις και κατοχυρώνει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.
Η διαδικασία εφαρμογής του μηχανισμού Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας πραγματοποιείται σε δύο στάδια: Ξεκινά με την απογραφή των εργαζομένων και την προ-δήλωση του ωραρίου εργασίας από τους εργοδότες και ολοκληρώνεται με την αυτόματη γνωστοποίηση του πραγματικού χρόνου εργασίας. Οι επιχειρήσεις διασυνδέονται καθημερινά με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και τον ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για την έναρξη και λήξη του ωραρίου των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...