Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Οι αγορές «ψηφίζουν» κυβέρνηση Μητσοτάκη - Η «τερατογένεση» και τα σενάρια συγκυβέρνησης

Παρασκήνιο

Τρεις πολύ σημαντικές οικονομικές εξελίξεις έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινή μέρα, από τις οποίες προκύπτει ως πολιτικό... ρεζουμέ, ότι οι αγορές συνεχίζουν να παίζουν το ελληνικό success story, ποντάροντας είτε στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είτε σε σχήμα συγκυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.

Κατ΄ αρχάς, χθες είχαμε την επιτυχημένη δημοπρασία πενταετών ομολόγων, όπου εν μέσω διεθνούς τραπεζικής... τρικυμίας και αβεβαιότητας, εξαιρετικά ποιοτικά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, μαζί με ισχυρούς εγχώριους "παίκτες" κατέθεσαν άνω των 19 δισ. ευρώ, προκειμένου να αγοράσουν πενταετή Ελληνικά ομόλογα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το ποσό που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, με επιτόκιο 3,92%, το οποίο κρίνεται εξαιρετικά θετικό, αν λάβουμε υπόψιν το διεθνές τραπεζικό περιβάλλον, αλλά και το ύψος των επιτοκίων.

loukas_georgiadis

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Πρακτικά χθες, το Ελληνικό Δημόσιο έστειλε το μήνυμα προς τις αγορές ότι έχοντας απορροφήσει τα 6 από τα 7 δισ. ευρώ του φετινού δανειακού προγράμματος, είναι πολύ καλά προστατευμένο έναντι οιασδήποτε μεγάλης διεθνούς κρίσης. Άλλωστε, το ταμειακό απόθεμα του Δημοσίου, επανήλθε και πάλι στα 38 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή με πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ και με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να υπόσχονται ρεκόρ, το υπόλοιπο του έτους, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί με τον πλέον θετικό τρόπο, τόσο δημοσιονομικά όσο και μακροοικονομικά.

Η κυβέρνηση θωράκισε ουσιαστικά τα δημοσιονομικά της χώρας, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πολιτικό... ατύχημα στις 21 Μαΐου, τουτέστιν, απέναντι στο απειροελάχιστο ενδεχόμενο να συγκροτηθεί "προοδευτική" κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ή... τερατογένεση με την προσθήκη του αρχικαταστροφέα Βαρουφάκη, που... καλεί να ανατινάξουμε τις τράπεζες! Το σενάριο δύσκολα βγαίνει, καθώς περιμένουν στη... γωνία οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας, για να μα προστατεύσουν από καμιά χοντρή... ανοησία!

Εξάλλου, για να έχουμε μια... μυρωδιά σχετικά με το πώς βλέπουν την Ελλάδα οι ξένοι, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο άρθρο της μεγαλύτερης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, της Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο, δεν υπάρχει ούτε... μία πιθανότητα στο εκατομμύριο, να διεκδικήσει τα λιμάνια Ηρακλείου και Βόλου, ο αναφερόμενος ως ομογενής, Ιβάν Σαββίδης. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ρίξει... απαγορευτικό, όπως ακριβώς συνέβη και με τον διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στο μαγαζί... γωνία που λέγεται Ελλάδα διακυβεύονται υψίστης σπουδαιότητας γεωπολιτικά, ενεργειακά, γεωστρατηγικά και στρατιωτικά συμφέροντα, οπότε κανείς... παρείσακτος, δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ελπίδα, ότι μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Πολλώ δε περισσότερω, δεν χωρούν πολιτικές... ανοησίες και... χοντράδες από... παιδαρέλια και νάρκισσους με συμπεριφορά... ψυχοπαθούς!

Όποιος αμφισβητεί τον φιλο-ευρωπαϊκό και φιλο-δυτικό προσανατολισμό της χώρας είναι χαμένος από χέρι. Ιδίως, αν αυτός που αμφισβητεί την ταυτότητα της χώρας επιδεικνύει τάσεις φιλο-ρωσισμού, σε μια περίοδο, όπου ο δυτικός κόσμος έχει θέσει ως υπ΄ αριθμόν ένα στόχο να εγκλωβίσει τον Πούτιν στα σύνορα της χώρας του και να μην δει... Ευρώπης πρόσωπο, για δεκαετίες.

Οι κανόνες του παιγνίου είναι συγκεκριμένοι και δεδομένοι. Όποιος δεν του σέβεται, δεν τον σέβονται και οι εταίροι-σύμμαχοι. Τα παιχνίδια των... τεράτων για να καταστεί η Ελλάδα και πάλι μια ανυπόληπτη και ελεεινή χώρα, δεν πρόκειται να περάσουν. Ακόμη και αν ο λαός ψηφίσει... ανισόρροπα, πάντα υπάρχει ο μηχανισμός αποκατάστασης της κανονικότητας..

Ύμνοι από τη Moody's για την Ελλάδα

Το δεύτερο θετικό νέο της χθεσινής ημέρας για τη χώρα μας ήταν η δεύτερη κατά σειρά έκθεση, μέσα σε λίγες μέρες από τον αμερικανικό οίκο Moody's, ο οποίος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κρατά... καθηλωμένη την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική και δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι επηρεάζεται ή ότι μπορεί να μεταβάλλει την πάγια αρχή των αυστηρών αξιολογήσεων. Μόλις προ ημερών, η Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας από σταθερές σε θετικές, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη αξιολόγηση και αναβάθμιση. Έχει σημασία να υπογραμμιστεί ότι και οι δύο εκθέσεις δημοσιοποιούνται την ώρα που πέφτει "ξύλο" στις αγορές, λόγω των τραπεζικών χρεοκοπιών στις ΗΠΑ και της αναταραχής που προκάλεσε η ελβετική Credit Suisse.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά πτωτική πορεία στο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα, το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό. Επισημαίνει δε ότι οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, το μεγάλο απόθεμα καταθέσεων, η ισχυρή κερδοφορία των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ομίλων και η απαλλαγή από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, συνθέτουν ένα μοναδικό success story για τον κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο εκθέσεις του οίκου Moody's γίνεται ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της Ελλάδας και μέσα από τις αναφορές, δεν υπονοείται η παραμικρή ανησυχία σε σχέση με την πορεία της χώρας, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις. Φυσικά, όταν μιλάμε για αμερικανικούς οίκους, πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν ότι πέρα από τις... ξερές οικονομικές αναφορές, υπάρχει πάντα πρώτης γραμμής ενημέρωση από πολύ... ψηλά. Ιδίως οι Αμερικανοί δεν κάνουν τίποτα στην τύχη...

Η Goldman Sachs βλέπει πιθανή αναβάθμιση στις 21 Απριλίου από την S&P και πιθανή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!

Οι ύμνοι της Μoody's για την Ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, έδωσαν τη σκυτάλη στις θετικές προβλέψεις και εκτιμήσεις του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κολοσσού της Goldman Sachs για την... αφεντιά μας!

Η τρίτη καλή είδηση της ημέρας, ήρθε να "δέσει" με τις δύο προηγούμενες.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, αφού κάνει μια αναλυτική αναφορά στις θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, βλέπει ως πιθανή την αναβάθμιση του αξιόχρεου στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου από τον άλλο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, Standard & Poor's. Σκεφτείτε τώρα το σκηνικό. Μία Moody's, μία Goldman Sachs και στο βάθος η S&P! Οι δύο κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης του κόσμου και ο κολοσσός του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Goldman Sachs, χορεύουν στους ρυθμούς της Ελλάδας, αποθεώνοντας επί της ουσίας της επιδόσεις της παρούσης κυβέρνησης, αλλά και θέτοντας το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων μετά τις 21 Μαΐου ή μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί πιθανότατα στις 2 Ιουλίου.

Η Goldman Sachs επικαλείται άνευ σχολίου ή τοποθέτησης το έστω και περιορισμένο προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα. Εντελώς... ξερά αναφέρει ως πιθανό ένα δεύτερο εκλογικό γύρο στις αρχές Ιουλίου και στη συνέχεια (πάλι εντελώς... ξερά), εκφράζει την άποψη για "αυξημένες πιθανότητες κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία και εξαρτώμενη από την υποστήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ)". Αυτές οι... ξερές αναφορές που γίνονται με βάση την αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, ποτέ δεν είναι στον... βρόντο!

Κατά τα λοιπά, η GS, εκθειάζει την έκρηξη των επενδύσεων κατά 14,7% το 2022, σε σχέση με το 2021 και αναδεικνύει τα οφέλη της Ελλάδας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι θα συνεισφέρουν περίπου το 17% του ΑΕΠ έως και το 2026. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του αμερικανικού επενδυτικού οίκου "στις τελευταίες ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εντάσεις", οι οποίες, όπως υπογραμμίζει "αποτελούν πρόκληση γι' αυτήν την εποικοδομητική προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει σε στέρεες βάσεις".

Η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική λόγω της ανάπτυξης και της αποκλιμάκωσης του χρέους, ως προς το ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος έχει σταθμισμένη διάρκεια 17,5 ετών, χάρη στα πακέτα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας. Μάλιστα, η Goldman Sachs αναμένει ονομαστική ανάπτυξη 4% μέχρι το 2024, με παράλληλη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και του χρόνου. Οι οιωνοί είναι άριστοι, αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας, γιατί ο κίνδυνος του πολιτικού "ατυχήματος" είναι υπαρκτός. Είναι κρίμα να γκρεμιστούν όσα χτίστηκαν με τόσο κόπο σε όλα τα επίπεδα, κατά την τελευταία τετραετία. Αρκεί αυτό το τελευταίο να το καταλάβει και ο ψηφοφόρος, μιας και από αυτόν εξαρτάται η πρόοδος, η οπισθοδρόμηση ή η καταστροφή...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη περιφερειών για τη Νέα Δημοκρατία

Σε σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης προήδρευσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων της Νέας Δημοκρατίας σε ...

Κασσελάκης για Παπανώτα: Καλά έκανα που τον διέγραψα - Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις, όχι στα λόγια

«Καλά έκανα και διέγραψα τον κύριο Παπανώτα, να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από τη Δράμα, ο οποίος μιλά με ρατσιστικό λόγο, προσβάλλει μία ολόκλη...

Δημήτρης Τσιόδρας: Αντιγραφή από βιβλίο για τον Παπαδιαμάντη η αναφορά Κασσελάκη για σταυρό στην κολυμπήθρα

Σε ανάρτηση για το «θαύμα» στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη προέβη ο Δημήτρης Τσιόδρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ και διευθυντής Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Μέσω αυτής, ...

Φόρτωση άρθρων...