Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι ανατροπές στο σκληρό «μπρα ντε φερ» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Πολιτική

Πολύ ενδιαφέρον εργαλείο ανάλυσης για τις τάσεις στο εκλογικό σώμα αποτελεί η χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το δεύτερο κόμμα, κινείται στις 17,5 μονάδες με βάση όλες τις απαντήσεις και στις 21,5 μονάδες με αναγωγή, αλλά αυτό το στοιχείο, δεν έχει πλέον... σημασία στις δημοσκοπήσεις, όπως και η κυριαρχία Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, έστω με κάποιες ρωγμές.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δεύτερη θέση, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αισθάνεται και τόσο... άνετα, καθώς νιώθει την "καυτή" ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπό την απειλή απώλειας της δεύτερης θέσης που κατέχει εδώ και καιρό. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και 3 μήνες ήταν ξεκάθαρα δεύτερο κόμμα, αλλά τώρα, κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στην ίδια θέση που βρέθηκε πέρυσι στις εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανακάμπτει μετά το συνέδριο και την παρέμβαση του Τσίπρα, η οποία φαίνεται ότι διευκολύνει τον Κασσελάκη. Κι αυτό γιατί, ο Κασσελάκης αποδεικνύεται ότι δεν είναι ο... μπροστινός του Τσίπρα και ο Τσίπρας δεν αποτελεί τον... πισινό του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η εξέλιξη απελευθερώνει κάποιον κόσμο που δεν συμπαθούσε τον Τσίπρα αλλά ήταν καχύποπτο απέναντι στον Κασσελάκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν σε ποσοστό 58% ότι ενισχύθηκε ο Κασσελάκης στο πρόσφατο συνέδριο και μόλις 19% πιστεύουν ότι βγήκε ενισχυμένος ο Τσίπρας. Τώρα, τα πράγματα ίσως είναι λίγο πιο ξεκάθαρα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και πάρα πολύ ξεκάθαρα για τον Τσίπρα.

Από την άλλη, ιδιαίτερη αξία έχει η απάντηση ότι το 82% όσων δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε οπωσδήποτε στις Ευρωεκλογές για να ψηφίσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ είναι 76%. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ είναι χωρισμένο στα δύο σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αφού πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του θεωρεί ότι αυτό κινείται σε θετική κατεύθυνση και απλά χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σημάνει η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και με 14%-15% και η καθήλωση του ΠΑΣΟΚ στο 12%-13%. Εν ολίγοις, ακόμη και με μία ψήφο να κερδίσει τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Ανδρουλάκης θα έχει πρόβλημα μέσα στο κόμμα του. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν δεδομένο ότι θα βλέπουν για χρόνια την... πλάτη του Μητσοτάκη, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να βλέπουν και τα... οπίσθια του Κασσελάκη!

Τέλος, στη δημοσκόπηση της Pulse, ο Κασσελάκης είναι στη δεύτερη θέση στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με το ισχνό 10%, ωστόσο, είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το 8^ που λαμβάνει ο Ανδρουλάκης! Αμφότεροι λαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστό σε σχέση με αυτά των κομμάτων τους, κάτι που δείχνει ότι με τέτοιες μετρήσεις, δεν μπορούν να... ονειρεύονται την πρωθυπουργία, παρά μόνο το ποιος θα... απολαμβάνει τη δεύτερη θέση. Άρα, υπάρχει μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρόν για να... φαγωθούν μέχρι τέλους!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Με χαρακτήρα εθνικών εκλογών η «μάχη» για την κάλπη – Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών με την κυβέρνηση και τα κόμματα να έχουν δώσει χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στην εκλογική α...

Μητσοτάκης: Να προσφέρουμε στους νέους περισσότερες, σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές (Photos)

Σημαντικός ο ρόλος της ΔΥΠΑ με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται». «Σημαντική η ευ...

Λοβέρδος: Οι «Δημοκράτες» καλύπτουμε το πολιτικό κέντρο - Δεν θα ψήφιζα το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην ευρωβουλή

Για τις θέσεις των «Δημοκρατών» που διεκδικούν την είσοδό τους στην ευρωβουλή μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ. «Θέλουμ...

Φόρτωση άρθρων...