Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι δύο πιο πιθανές ημερομηνίες των εκλογών, τι θα γίνει με την απογραφή και τις βουλευτικές έδρες και γιατί ο Ευάγγελος θα μείνει (ξανά) με το… κουστούμι στο χέρι

Παρασκήνιο

Μπορεί το σύνολο της κοινωνίας να κινείται σε ρυθμούς… 28ης Οκτωβρίου και του ερχόμενου τριημέρου όπου όλοι οι «νεόπτωχοι» νεοέλληνες θα εκδράμουν στα βουνά και τα λαγκάδια της επικράτειας, στα κόμματα- και δη αυτά της εξουσίας- επικρατεί συναγερμός. 
Αφού αρχές Νοεμβρίου κλείνουν οριστικά τα ψηφοδέλτια ενώ μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τις κάλπες, αφού οι μέρες από εδώ και κάτω θα μετράνε αντίστροφα.
Και επειδή και χθες, στο σύνολο του Κυριακάτικου τύπου, υπήρχαν οι μέρες και τα χρονοδιαγράμματα των εκλογών το On Target (που πάντα έχει καλή πληροφόρηση) σήμερα θα σας αποκαλύψει τις ΔΥΟ πιο ΠΙΘΑΝΕΣ ημερομηνίες εκλογών. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση βεβαίως πως δεν θα έχουμε τίποτε… ντράβαλα με Ρωσία και Τουρκία οπότε τα πλάνα θα αλλάξουν. 
Πάρτε λοιπόν μολύβι και ένα ημερολόγιο του 2023 και σημειώστε…

@ Έχει αποφασισθεί οι πρώτες εκλογές, αυτές της απλής αναλογικής να γίνουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ μετά το Πάσχα και πριν το τέλος Μαΐου. Και ως οι δύο πιο πιθανές ημερομηνίες είναι η Κυριακή 7η Μαΐου καθώς και η Κυριακή 14η Μαΐου.
Εφόσον αυτές οι δύο ημερομηνίες επιβεβαιωθούν, οι δεύτερες εκλογές, αυτές της ενισχυμένης αναλογικής το πιο πιθανόν είναι να γίνουν, είτε την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου (περίπου 40 μέρες μετά τις πρώτες κάλπες και μετά την λήξη των πανελλαδικών) είτε την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.
Κρατήστε αυτές τις ημερομηνίες και θα μας θυμηθείτε. 

@ Επίσης απολύτως ξεκάθαρο έκανε το Σάββατο με ανάρτηση του ο Θοδωρής Λιβάνιος πως οι εκλογές θα γίνουν με την ΝΕΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ του πληθυσμού. Όπερ και σημαίνει πως θα υπάρξουν ΣΙΓΟΥΡΑ μεταβολές στις έδρες κάποιων εκλογικών περιφερειών, ο ίδιος μάλιστα «φωτογράφισε» την Α΄Αθήνας στις οποίες οι έδρες θα είναι λιγότερες.  
 Επομένως, υπομονή μέχρι τον Δεκέμβριο οπότε και η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα τελικά δεδομένα της απογραφής και αμέσως μετά την δημοσίευση, θα εκδοθεί ΑΜΕΣΑ το προεδρικό διάταγμα για την ΝΕΑ κατανομή των εδρών, βάση των επιταγών του Συντάγματος, και οι εκλογές να γίνουν υποχρεωτικά με την νέα απογραφή. 
Ήτοι το αργότερο ως τον Φεβρουάριο θα γνωρίζουν οι πάντες τις όποιες αλλαγές.

@ Όσο (πολύ) πιθανό δείχνει να παραμείνουν στην θέση τους και κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά την άκαρπη πρώτη κάλπη, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Δένδιας –Παναγιωτόπουλος (για ευνόητους - εθνικούς λόγους) άλλο τόσο απίθανο φαίνεται να υπάρξει διακομματική συμφωνία για πολιτικό πρόσωπο στην θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Τεχνικά βεβαίως αυτό θα μπορούσε να συμβεί, υπό την προϋπόθεση να συμφωνούσαν τα κόμματα και να παραιτούνταν (μετά από συνεννόηση) και οι τρεις Ανώτατοι Δικαστικοί που βάση του Συντάγματος θα ορίζονταν ως υπηρεσιακοί. 
Το σενάριο αυτό πάντως πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί. 
Οπότε τζάμπα, πάλι, το «κουστούμι» που ράβει ο (γνωστός) Ευάγγελος…    
 
@ Την ενεργοποίηση όλων των κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα, επιδιώκει ο Γιάννης Μπρατάκος.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει σχέση με την αύξηση των ποσοστών που εμφανίζουν αθροιστικά τα κόμματα της ευρύτερης δεξιάς σε κρίσιμες περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης.
Εξάλλου οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου προειδοποιούν ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, στον δεύτερο γύρο θα κριθεί από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει στις κρίσιμες αυτές εκλογικές περιφέρειες που είναι έντονο το δεξιό στοιχείο, ενώ παραμένει ισχυρό και το φιλορωσικό λόμπι που έχει στηθεί μέσω εκκλησιαστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων.

@ Αναδρομικά 11 μηνών πρόκειται να πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.
Τα αρμόδια δικαστήρια έκριναν με βάση την Αρχή της Αναλογικότητας ότι όλοι οι συνταξιούχοι δικαιούνται τα αναδρομικά και όχι μόνο αυτοί που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Βέβαια η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδική τροπολογία για να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά την πρόλαβαν οι αποφάσεις των δικαστηρίων.
Πάντως το Μαξίμου θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά, τόσο τα αναδρομικά, όσο και την αύξηση των συντάξεων.
Συνδυαστικά οι δύο αποφάσεις δίνουν ανάσα σε εκατομμύρια συνταξιούχους ειδικά σε μια περίοδο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

@ Η εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας πρόκειται να σταματήσει τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Capital Economics, καθώς η εξωτερική και η εγχώρια ζήτηση συρρικνώνονται. Πάντως πιστεύει ότι η ύφεση στη χώρα θα είναι πιο ρηχή από αυτή της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδο – μια πολύ ισχυρότερη ανάκαμψη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ωστόσο, η οικονομία παραμένει πολύ μικρότερη από ό,τι πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώνει ο οίκος.
Πάντως, όπως τονίζει, αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα βραχυπρόθεσμα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Capital Economics προβλέπει πως οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα σημειώσουν ύφεση το 2023, με την ύφεση στην περιοχή να διαμορφώνεται στο 1,8%. Την μεγαλύτερη θα σημειώσει η Πορτογαλία, στο 2,8% και θα ακολουθήσει η Γερμανία στο 2,5%, η Αυστρία στο 2,3% και η Ιταλία στο 2%.

@ Δυο νέες επενδύσεις που αφορούν στη φαρμακευτική κάνναβη εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόκειται για την WCM CANNA MEDICA και την IAMA HERBS & OILS.
Η "IAMA HERBS & OILS IKE" θα δημιουργήσει νέα μονάδα παραγωγής εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων βιομηχανικής κάνναβης και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών" στην ΒΙΠΕ Τρίπολης.|
Το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης "WCM CΑΝΝΑMEDICA ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" με δ.τ. "WCM CANNA MEDICA Α.Ε." εντάχθηκε, επίσης, στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας .
Αφορά στη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας καλλιέργειες ας επεξεργασίας μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης δυναμικότητας 6.360 κιλών το έτος αποξηραμένου φυτού (άνθος) στη θέση Τσούμπα στον Αυλωνα.

@ Η Δυτική Αττική αποκτά Προαστιακό, έπειτα από την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, η εν λόγω επένδυση συνεπάγεται την κατασκευή νέας γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου, μήκους 36 χλμ. στα δυτικά της Αθήνας, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τον ΣΣ Μεγάρων.
Κατά τη λειτουργία του θα εξυπηρετεί τις κατοικημένες περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, καθώς και Νερακίου, Νέας Περάμου και Μεγάρων.
Επιπροσθέτως, θα εξυπηρετεί και τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας.
Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση και τη σηματοδότηση μετά τις διασυνδέσεις με το ΣΚΑ - Κιάτο.
Παράλληλα, θα συνδέει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα από τις ΗΠΑ (Video)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει τον Δημήτρη Κουτσούμπα να χορεύει ζεϊμπέκικο στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ...

Παραμένει πιστή στον αγώνα

Μπορεί ο φόβος για την κατακραυγή και η εντεινόμενη δυσπιστία για την λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα να μην άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κανένα περιθώριο να επιτρέψει στην Άννα ...

Φόρτωση άρθρων...