Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Οι εκλογικές σειρήνες, η «λερωμένη» φωλιά του Τσίπρα με τους πλειστηριασμούς, και η αντίθεση Τσακαλώτου – Σκουρλέτη στην «ατζέντα Βαξεβάνη»

Παρασκήνιο

Παρότι η απόφαση του Μητσοτάκη είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η επιλογή του για διήμερη(!) περιοδεία στην Πάτρα και στην Δυτική Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα. 
Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στις αρχές του χειμώνα, ξαναφουντώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ειδικά μετά και το «φρέσκο» κύμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ξανά πως μια μικροφθορά, το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει αδιαφιλονίκητο.
Ο Μητσοτάκης όμως από την άλλη, όπως και κατά το παρελθόν έχει αποδείξει, πολύ δύσκολα αναθεωρεί τις αποφάσεις του. 

@ Αφού αντιλήφθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ πως η «καραμέλα» της υποκλοπολογίας δεν συγκινεί πια κανέναν, ανακάλυψαν νέο πεδίον δόξης λαμπρό που είναι οι πλειστηριασμοί.
Άλλο που δεν θέλει, μεταξύ μας, και η Νέα Δημοκρατία, αφού σε αυτό το θέμα η πιο Μνημονιακή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος την περίοδο της χρεοκοπίας, αυτή του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, έχει πολύ λερωμένη την «φωλιά» της. 

@ Εδώ και καιρό ο Πάνος Σκουρλέτης έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, καθώς στις επόμενες εκλογές δε θα απολαμβάνει την ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικρατείας και θα πρέπει να διεκδικήσει σταυρό –οι τακτικοί αναγνώστες μας το έχετε, πλέον, εμπεδώσει. Πάντως, αν τυχόν το τελευταίο διάστημα όσοι βλέπετε πολιτικά πάνελ και εκπομπές έχετε εντοπίσει την πολυήμερη απουσία του Σκουρλέτη, η στήλη έχει την απάντηση: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το πώς τοποθετείται το κόμμα του για τις υποκλοπές και, επειδή δεν είναι καιρός για δημόσιες διαφοροποιήσεις, είπε να κάνει «κράτει» μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Όχι ότι θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αθώος του αίματος ή πως δεν ήξερε. Απλώς, δεν τού αρέσει να «σύρεται πίσω από την ατζέντα Βαξεβάνη», όπως λένε συνομιλητές του. 

@ Σημειωτέον ότι στο ίδιο –και χειρότερο- mood είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ως γνωστόν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον εκδότη του Documento από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών. Οι δυο τους έχουν συγκρουστεί δημόσια, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η εφημερίδα του Βαξεβάνη περιέγραφε τον Τσακαλώτο ως το... «καλό παιδί των συμφερόντων και της διαπλοκής» και άλλα τέτοια... «κοσμητικά». Και μόνο, λοιπόν, που ο κύριος όγκος των λιστών με τους παρακολουθούμενους κλπ προέρχεται από το «σύστημα Βαξεβάνη», ο Τσακαλώτος ουδόλως διατεθειμένος να γίνει «ουρά» σε αυτή την ατζέντα είναι. Πάντως, επειδή το θέμα είναι υπαρκτό και ο ίδιος είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, η εκκωφαντική... αφωνία του, έχει αρχίσει να σχολιάζεται ιδιαιτέρως στον ΣΥΡΙΖΑ...

@ Οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες της. Πολλά μάλιστα στελέχη είχαν πειστεί ότι η συστηματική αντιπολίτευση που πιστεύουν ότι άσκησαν θα είχε αποδώσει περισσότερους καρπούς. Αισιοδοξούν πάντως ότι το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε καλύτερη θέση.  
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι στην περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει καλά σε κάποιους νομούς  και μαζεύει τη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, η «μαύρη» τρύπα που παρουσιάζεται στην Αττική και σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα συμπιέζει την εκλογική επιρροή του κόμματος, που εμφανίζεται τρίτο μεν, αλλά με ποσοστά  που οριακά αγγίζουν το 10%. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό, αλλά έχει παρελθόν και στη Χαριλάου Τρικούπη το γνωρίζουν πολύ καλά και βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο «Αττική», με μαζικές εξορμήσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές και με αιχμή του δόρατος τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

@ Νέα πτώση στις χρεώσεις του ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές μετά τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβρη και οι οποίες κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο και την εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας είναι και αυτόν τον μήνα στους παρόχους με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας στην αγορά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας στα 31,8 λεπτά, μειωμένη κατά 14% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Με την έκπτωση συνέπειας, μάλιστα, η τιμή πέφτει κάτω από τα 30 λεπτά, στα 29,8 λεπτά ανά KWh, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο που ανακοινώθηκε το νέο σύστημα τιμολόγησης από την κυβέρνηση. 
Αναμφισβήτητα, η θετική εικόνα του Φυσικού Αερίου, οφείλεται και στο γεγονός ότι ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, έναν από τους πιο ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους της χώρας που καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης έχει στηρίξει αποφασιστικά τους καταναλωτές απορροφώντας μεγάλο τμήμα των ανατιμήσεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας, με εκπτώσεις που υπερβαίνουν τα 155 εκατ. ευρώ. 

@ Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Καραγιάννη και του διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστου Βίνη, υπεγράφη κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην είσοδο της σήραγγας Παναγοπούλα στην Αχαΐα, η σύμβαση για την κατασκευή του σιδηροδρομικού έργου στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο, που αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία προς την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων αναβάθμισης του κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – Μυτιληναίος Α.Ε. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 129,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 36 μήνες.
Για το έργο έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
Η κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής και η εγκατάσταση σύγχρονων σιδηροδρομικών συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με ETCS στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο που προβλέπει το έργο, αναβαθμίζει την ασφάλεια, τη μεταφορική ικανότητα του δικτύου και την καλύτερη εξυπηρέτηση και άνεση του επιβατικού κοινού.

@ Στην ανάλυση των προοπτικών του κλάδου διύλισης στην Ελλάδα προχώρησε η Διεύθυνση Ανάλυσης της Alpha Finance διατηρώντας τις συστάσεις αγοράς για την HELLENiQ ENERGY και την Motor Oil, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις τιμές στόχους προς τα πάνω, στα €9,14 για την πρώτη και στα €25,56 για τη δεύτερη, με περιθώριο συνολικής απόδοσης 46% και 51% αντίστοιχα. Παράλληλα, και οι δύο Όμιλοι διαπραγματεύονται σε discount σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζουν σημαντική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών καθώς και μερισματικές αποδόσεις άνω του 8% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-26. Με βάση τις εκτιμήσεις της Χρηματιστηριακής, η HELLENiQ ENERGY διαπραγματεύεται 4,2 φορές τα καθαρά κέρδη και 4 φορές την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (adj. EBITDA), ενώ η Motor Oil, 3,0 φορές τα καθαρά κέρδη και 3,5 φορές την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία του 2023.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σιμόπουλος: «Ο Φλώρος ήταν έξαλλος, έκανε κεφαλοκλείδωμα και έριξε μπουνιά»

Αυτόπτης μάρτυρας στο πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ο βουλε...

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Φόρτωση άρθρων...