Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Οι επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης και η μάχη της καθημερινότητας

Παρασκήνιο

Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες εξετάζει η Κυβέρνηση. Την ώρα που οι σκληροί δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε ύφεση, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος στη μάχη της καθημερινότητας στη σκιά μιας σκληρής σύγκρουσης στην Ουκρανία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη χρονική της διάρκεια και την εξέλιξη της.

Η κοινή γνώμη δείχνει ανήσυχη για το ράλι των τιμών σε βασικά αγαθά, ενώ από την πλευρά τους οι αρμόδιοι υπουργοί ενεργοποιούν στοχευμένες παρεμβάσεις για την αποτροπή των κρουσμάτων αισχροκέρδειας και τη δημιουργία εναλλακτικών για το μείζον θέμα της ενέργειας.

Το ενεργειακό έλλειμμα και η εξάρτηση από τη Ρωσία σε επίπεδο φυσικού αερίου είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά σε ολόκληρη την Ε.Ε, η οποία καλείται να το διαχειριστεί άμεσα και με προοπτική τις επόμενες δεκαετίες. Καύσιμα, ρεύμα και θέρμανση προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στο μέσο καταναλωτή που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις.

Στην αντίπερα όχθη, το πρωθυπουργικό γραφείο εστιάζει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από πρωτοβουλίες που κινούνται πάντα εντός δημοσιονομικών ορίων, με έμφαση σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η πολιτική στήριξη των ευπαθών ομάδων θα συνεχιστεί όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ αναζητούνται και άλλες λύσεις που θα ωφελήσουν κάθετα την κοινωνία. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά εξετάζει και το ενδεχόμενο επιπτώσεων στον τουρισμό, σε μια χρονιά που έχουν επενδυθεί πολλά και σε επίπεδο αύξησης των εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Η ρωσική, κυρίως, και η ουκρανική δευτερευόντως περίπτωση, αποτελούν χώρες που η Ελλάδα παραδοσιακά προσελκύει, ενώ ανασφάλεια και αβεβαιότητα μπορούν να δημιουργήσουν αναχώματα για τη μετάβαση ενός σημαντικού αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα. Το σήμα για διαρκή εγρήγορση, προσήλωση στο στόχο και αποτελεσματικότητα έδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

2η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 2ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά με μαζική συμμετοχή των μελών. Τα θέματα της ημερήσιας...

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μπήκε στους 16 του τουρνουά τένις και περιγράφει επικά τον αγώνα πρόκρισης

Ο Αδωνις Γεωργιάδης παίζει σε ένα τοπικό τουρνουά τένις στη Φιλοθέη και χθες μπήκε στους 16. Ξεκίνησαν 128 αισίως ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει φθάσει στους 16 και πάει για τους 8 κα...

Βαθαίνει το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ - Κορυφαία στελέχη του ζητούν να ταχθεί κατά της εισόδου Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (Κείμενο - ονόματα)

Mε κείμενό τους που έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζουν «λανθασμένη», την απόφαση της ηγεσίας «να υπερψηφίσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ».