Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες εξετάζει η Κυβέρνηση. Την ώρα που οι σκληροί δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε ύφεση, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος στη μάχη της καθημερινότητας στη σκιά μιας σκληρής σύγκρουσης στην Ουκρανία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη χρονική της διάρκεια και την εξέλιξη της.

Η κοινή γνώμη δείχνει ανήσυχη για το ράλι των τιμών σε βασικά αγαθά, ενώ από την πλευρά τους οι αρμόδιοι υπουργοί ενεργοποιούν στοχευμένες παρεμβάσεις για την αποτροπή των κρουσμάτων αισχροκέρδειας και τη δημιουργία εναλλακτικών για το μείζον θέμα της ενέργειας.

Το ενεργειακό έλλειμμα και η εξάρτηση από τη Ρωσία σε επίπεδο φυσικού αερίου είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά σε ολόκληρη την Ε.Ε, η οποία καλείται να το διαχειριστεί άμεσα και με προοπτική τις επόμενες δεκαετίες. Καύσιμα, ρεύμα και θέρμανση προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στο μέσο καταναλωτή που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις.

Στην αντίπερα όχθη, το πρωθυπουργικό γραφείο εστιάζει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από πρωτοβουλίες που κινούνται πάντα εντός δημοσιονομικών ορίων, με έμφαση σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η πολιτική στήριξη των ευπαθών ομάδων θα συνεχιστεί όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ αναζητούνται και άλλες λύσεις που θα ωφελήσουν κάθετα την κοινωνία. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά εξετάζει και το ενδεχόμενο επιπτώσεων στον τουρισμό, σε μια χρονιά που έχουν επενδυθεί πολλά και σε επίπεδο αύξησης των εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Η ρωσική, κυρίως, και η ουκρανική δευτερευόντως περίπτωση, αποτελούν χώρες που η Ελλάδα παραδοσιακά προσελκύει, ενώ ανασφάλεια και αβεβαιότητα μπορούν να δημιουργήσουν αναχώματα για τη μετάβαση ενός σημαντικού αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα. Το σήμα για διαρκή εγρήγορση, προσήλωση στο στόχο και αποτελεσματικότητα έδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.