Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Οι μεγάλες προκλήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για την επόμενη μέρα

Παρασκήνιο

Η μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για μια παράταξη που αντιμετώπισε ισχυρές αναταράξεις στη σκιά των μνημονίων.

Η ανάληψη της ηγεσίας του Κινήματος από ένα πρόσωπο της νέας γενιάς από την Κρήτη αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανασύνταξη στο χώρο της Κεντροαριστεράς καταρχήν και αφετέρου για την προσέλκυση και άλλων κοινωνικών ομάδων και πολιτών που θα έδινε μια νέα δυναμική στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Ανδρουλάκης διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή η οποία συνιστά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη για τον ίδιο προσωπικά. Ο νέος ηγέτης της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση, να επαναπροσδιορίσει δηλαδή τις σχέσεις του με ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που στο παρελθόν συνιστούσε τη ραχοκοκαλιά μιας παράταξης-βασικού πυλώνα του δικομματισμού στην Ελλάδα.

Ο πρώτος μεγάλος στόχος μετά τις εκλογές είναι ο επαναπατρισμός των παραδοσιακών ψηφοφόρων που έφυγαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και βρήκαν πολιτική στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Κουμουνδούρου αναμένονται υψηλοί το επόμενο διάστημα, την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει ένα δυναμικό comeback στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται πως ως ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ το καλοκαίρι του 2020 είχε ζητήσει παρέμβαση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για να οδηγηθεί στην έξοδο ο ΣΥΡΙΖΑ από τις συνεδριάσεις των ευρωσοσιαλιστών.

Οι κινήσεις του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περιοριστούν προς την Κεντροαριστερά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε δεύτερο χρόνο, καθώς για να κερδίσει το κόμμα ξανά «μεγάλα διψήφια ποσοστά» χρειάζεται να κάνει πράξη μια στρατηγική διεύρυνσης, πέρα από τους πράσινους ήλιους και με πολιτικά προτάγματα που θα φανούν ελκυστικά στους νέους και σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που είναι πολιτικά ανένταχτο.

Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για τη δυναμική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ηγετική του ομάδα δεν διαθέτει πλέον την πολυτέλεια του χρόνου καθώς ο κ. Μητσοτάκης κρατά στο συρτάρι του και πιθανά σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το προεκλογικό σποτ των «Δημοκρατών» του Ανδρέα Λοβέρδου: «Είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη»

Με ένα σποτ που σύνθημα του έχει «Είμαστε το Κέντρο», ο Ανδρέας Λοβέρδος καλεί τους πολίτες να εμπιστευτούν το κόμμα του «Δημοκράτες» στις Ευρωεκλογές, γιατί «μπορούν, γιατί είναι ...

Στην Έκθεση Κόμικς και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου ο Στέφανος Κασσελάκης - Η απρόσμενη συνάντηση με τον Μαργαρίτη Σχοινά

Την Έκθεση Κόμικς και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης. O κ Κασσελάκης ήταν συνοδευόμενος από τ...

Φόρτωση άρθρων...