Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Όλα ανοιχτά για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, υπέρ των Αυτοδύναμων Κυβερνήσεων η πλειοψηφία και το θηριώδες τζιπ του Αλέξη

Παρασκήνιο

Αν και δεν υπάρχει ως τώρα «λευκός καπνός» ΔΕΝ θα πρέπει a priori να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την Πέμπτη στην Πράγα.
Παρότι οι Τούρκοι συνεχίζουν καθημερινώς και αδιαλείπτως να «βομβαρδίζουν» την όποια πιθανότητα να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών, η Ελληνική πλευρά ΔΕΝ επιθυμεί να «χρεωθεί» την ευθύνη μιας μη συνάντησης.
Ενδιαφέρον τέλος θα έχει εάν έπιασαν τα «τρία φωνήεντα» που… σπήκαραν το Σαββατοκύριακο οι Αμερικανοί στους Τούρκους, δια μέσου του  συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στην συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν . Που αποτελεί και το alter ego του Ερντογάν. 

@ Στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis με το 45% των ψηφοφόρων να λένε «ναι» σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες.
Σύμφωνα με την έρευνα το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ το 47% επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ειδικότερα, επαναληπτική εκλογική διαδικασία αν δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, επιθυμεί το 64% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 45% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Στον αντίποδα, οι ψηφοφόροι της αριστεράς τάσσονται υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας, με το 71% των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ αι το 59% αυτών του ΚΚΕ να τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.

@ Βαρομετρικό χαμηλό επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι η  χαλαρή αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά µε τη δικαίωση του Ανδρέα Λοβέρδου όσον αφορά την εµπλοκή του στο κάδρο της Novartis.
Τα παραπάνω δεν είναι η κορυφή του παγόβουνου στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών καθώς, όπως μαθαίνουμε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν ζητάει καν την γνώμη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ - ως καθ' ύλην αρμόδιου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. 
Οι σχέσεις μοιάζουν προσώρας αγεφύρωτες και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν… 

@ Αν ανεβαίνετε την Πειραιώς και δείτε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ένα θηριώδες μαύρο Range Rover, αυτό θα σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο γραφείο του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κυκλοφορεί πλέον με το Audi Q7 που είχε ως πρωθυπουργός, αλλά με ίδιου τύπου όχημα με εκείνο που κυκλοφορούσε η Βασίλισσα Ελισάβετ –Θεός σγχωρέσ’ την. Πάντως, επειδή η στήλη θέλει να είναι τίμια, η επιλογή των Range Rover για τη νέα γενιά οχημάτων ασφαλείας των πολιτικών έγινε στην αρμόδια διεύθυνση της ελληνικής Αστυνομίας, εξ ού και ίδιας μάρκας είναι τα οχήματα της πομπής του πρωθυπουργού, αλλά και εκείνο που κυκλοφορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, ακολούθησε μεν τη συμβουλή-υπόδειξη της εν λόγω υπηρεσίας να μετακινείται με τετρακίνητο όχημα τύπου SUV, αλλά δεν άφησε κατά μέρος την αγάπη που έχει στις BMW…

@ Με αφορμή το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ευθύνεται ως ένα βαθμό για τα πολιτικά τέρατα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων δημιουργεί μια νέα κρίση χρέους με τους κερδοσκόπους να έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ομόλογα, όχι μόνο της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά όλων των ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.
Ήδη το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε στις 4,75% ενώ το γερμανικό στο 2% όταν πριν από τρία χρόνια ήταν αρνητικό.
Αντιλαμβάνεστε τις πολιτικές παρενέργειες από το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα μας μια νέα κρίση χρέους.
Το πολιτικό σύστημα θα γίνει σμπαράλια και ο κόσμος θα αναζητήσει σωτήρες στην ακροδεξιά.

@ Το κονδύλι το οποίο θα χρειαστεί για την καταβολή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις στις αρχές του 2023  αποκαλύπτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό ανέρχεται σε 830 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2,6% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης των ταμείων (κύριας, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ, μερισμάτων κλπ).
Πιο αναλυτικά το προσχέδιο αναφέρει ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 1.227 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1,277 δισ. ευρώ) της συνταξιοδοτικής δαπάνης και πιο συγκεκριμένα, της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις, εξαιτίας κυρίως:
α) της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 25 παρ. 4 του ν. 4670/2020, η οποία προβλέπεται να ανέλθει σε 830 εκατ. ευρώ και
β) της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.   

@ Tο δεύτερο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα για 3,56 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU).
Σημειώνεται πως το ποσό των 3,53 δισ. ευρώ αφορά προχρηματοδότηση, εκ των οποίων τα 1,72 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 1,85 δισ. ευρώ, δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,43 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον δύο μήνες για να αξιολογήσει το αίτημα και στη συνέχεια, θα στείλει την προκαταρκτική της αξιολόγηση για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για αυτήν την πληρωμή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου.

@ Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την έναρξη του 2ου κύκλου των δράσεων Women Founders and Makers, Women Βack to Work και Profession has no Gender του προγράμματος EQUALL, συνεχίζοντας με συνέπεια τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει σχεδιάσει ώστε να συμβάλλει στην ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων. Το πρόγραμμα EQUALL εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυδιάστατης στρατηγικής εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στον 2ο κύκλο των δράσεων Women Founders and Makers και Women Βack to Work ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2022. Παράλληλα, η δράση Profession has no Gender συνεχίζεται και για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023.
Σκοπός του προγράμματος EQUALL είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν τη θέση που ανταποκρίνεται στην αξία και τις δυνατότητές τους, υποστηρίζοντας την ισότιμη πρόσβασή τους στην απασχόληση, την επιχειρηματική δραστηριότητα, στοιχεία απαραίτητα για την αυτονομία και την εξέλιξή τους. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος, η Τράπεζα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τις νέες γενιές όσον αφορά την επιλογή επαγγέλματος σε σχέση με τα κοινωνικά στερεότυπα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...