Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ώρα «σφαγής» στην Κεντροαριστερά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να ανεβάσει τη χώρα πολύ ψηλά και η εγχώρια αντιπολίτευση, θυμίζει τη γνωστή παροιμία "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".

Με βάση αυτό, οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να... ρίξουν τον Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις. Ίσα ίσα, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και μεταφέρει την πίεση και το πρόβλημα προς τα άλλα κόμματα. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Οι δημοσκοπήσεις... φωνάζουν ότι υπάρχει η... σκόνη του Μητσοτάκη και ένας... διασκεδαστής ο οποίος δεν κρίνεται κατάλληλος για πρωθυπουργός ούτε από τους μισούς ψηφοφόρους του κόμματος του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει μια ξεκάθαρη μάχη, μήπως και μπορέσει να συγκινήσει κάποιο τμήμα από το κοινό της Αριστεράς, έχοντας να αντιμετωπίσει τις απώλειες από το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και το γεγονός ότι δύσκολα μπορεί να ανακτήσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετακινηθεί προς τη Νέα Δημοκρατία, λόγω Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και μετά την κίνηση να συμπεριλάβει στο ευρω-ψηφοδέλτιο τον φυλακισμένο Δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, έχει και άλλα χαρτιά για να ανοίξει σε σχέση με φιλολαϊκά μέτρα. Δημοσιονομικά μπορεί να είναι... σφιχτός, αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα, τα οποία θα τονώσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων και αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα. Οι τάσεις των δημοσκοπήσεων είναι ξεκάθαρα θετικές για τη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τον στόχο της να παραμείνει πάνω ή ακόμη και αρκετά πάνω από το 30%. Απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες που θα στείλουν κόσμο στις παραλίες ή η... σιγουριά για την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, θα αποτελέσουν το κέντρο βάρους, που θα δώσει το κόμμα. Άλλωστε, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ήττες στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,

Η Κυβέρνηση βλέπει ότι η ακρίβεια υποχωρεί έστω και λίγο, απασχολώντας λιγότερους από τους ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις, ενώ το θέμα των Τεμπών έχει υποχωρήσει θεαματικά. Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, διαπίστωσαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι δεν τους ωφελεί το "καπέλωμα", καθώς όπως έχουμε επισημάνει κάτι τέτοιο συνιστά προσβολή προς τους νεκρούς και τις οικογένειες τους. Με την οικονομία να αποτελεί το ισχυρό "χαρτί" του Μητσοτάκη και το θέμα των Τεμπών να υποβιβάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να μπουν στο... ρινγκ και να... μονομαχήσουν! 

Ο Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τον Κασσελάκη ως διασκεδαστή, ενώ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι η ζημιά που έχει κάνει στο ΠΑΣΟΚ το κόμμα των "Δημοκρατών" του Ανδρέα Λοβέρδου, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, λόγω Ευρωεκλογών, τον φέρνουν μάλλον... άνετα στη δεύτερη θέση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ανδρουλάκη είναι ότι δυσκολεύεται να πάρει κόσμο από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ η απόφαση του να γίνει πιο... ΣΥΡΙΖΑ, δεν του φέρνει κόσμο από αυτήν την πλευρά, καθώς όσοι δεν θέλουν τον Κασσελάκη μετακινούνται κυρίως προς τη Νέα Αριστερά και δευτερευόντως προς το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να περιορίσει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία κοντά στις 10 μονάδες (πολύ δύσκολο) και από την άλλη πλευρά να αποσπαστεί έναντι του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον κατά 4 μονάδες, για να αποδείξει ότι αυτός αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. 

Ένα ποσοστό της τάξης του 30%-32% για τη Νέα Δημοκρατία, 15%-16% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 11%-13% για το ΠΑΣΟΚ, δεν θα αλλάξει τα δεδομένα για το κυβερνών κόμμα κα τον Μητσοτάκη, θα σταθεροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας ευχαριστημένο τον Κασσελάκη, ο οποίος πριν από 2-3 μήνες ήταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις και θα φέρει μεγάλη γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας πρόβλημα στον Ανδρουλάκη.

Η επιβεβαίωση του προαναφερόμενου σεναρίου θα φέρει οπωσδήποτε ανασχηματισμό και θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εκλογές του 2027. Ο σημερινός εκλογικός νόμος θα οδηγήσει σε ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, ενώ και ο Μητσοτάκης δεν είναι από αυτούς που θα κάνει το... χατίρι κάποιων "πέφτοντας" μόνος του, αφού δεν μπορούν να τον... ρίξουν οι άλλοι! Μια αύξηση του μπόνους των εδρών και του ορίου εισόδου στη Βουλή, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στη Νέα Δημοκρατία μια τρίτη θητεία, χωρίς συνεργασίες, εμπόδια και εξαρτήσεις. 

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρώτα απ΄ όλα θέλουν οι ξένοι για να έχουν το κεφάλι τους... ήσυχο με τη χώρα μας. Και από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει θέμα... πτώσης του Μητσοτάκη, τότε το μόνο που μένει να δούμε είναι ο... αλληλοσπαραγμός στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Αριστερά-Πλεύση Ελευθερίας. 

Εκεί βρίσκεται το «κλειδί» για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο τις εκλογές του 2027, αλλά και του 2031, οι οποίες θα είναι από τις πιο κρίσιμες στη μεταμνημονιακή εποχή...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοινή δράση της Ομάδας Streetwork του ΟΚΑΝΑ με ομάδα εθελοντών - Η στήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη

Για ακόμα μια φορά, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, υποστηρίζει τις δράσεις της Ομάδας Παρέμβασης στο δρόμο-Streetwork του Οργανισμού Κατά των ...

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...