Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Οριστική (;) «απελευθέρωση» την 1η Μαρτίου, δεν τσιμπάνε πλέον ούτε οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ με τον Τσίπρα και ανησυχία για δύο, ιδιωτικούς, παρόχους ενέργειας 

Εκτός κάποιου έκτακτου και ακραίου υγειονομικά φαινομένου σε κατάσταση  πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψει η χώρα μας την 1η Μαρτίου .
Βάσει του σχεδιασμού και της υφιστάμενης πορείας της πανδημίας το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο, πλην της χρήσης μάσκας, που θα μας συνοδεύει για καιρό. Η τάση αυτή, της άρσης των περιορισμών και της επιστροφής στην κανονική ζωή, καταγράφεται ήδη σε όλη την Ευρώπη.
Το επόμενο διάστημα και έως το τέλος Φεβρουαρίου είναι πιθανόν να δούμε την πρώτη άρση περιορισμού που θα αφορά είτε τη χωρητικότητα στα μαγαζιά είτε τους καθήμενους. 
Με το πέρας της Αποκριάς, που θα συνδέεται πιθανότατα με την τελευταία απαγόρευση, θα έχουμε όπως όλα δείχνουν έναν Μάρτιο χωρίς περιορισμούς. Υπενθυμίζεται βεβαίως πως αυτό ισχύει για τους εμβολιασμένους, καθώς για τους ανεμβολίαστους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όλοι οι περιορισμοί, με βασικότερη την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους.

@ Ακόμη μια απόπειρα Τσίπρα να διατηρήσει τους υψηλούς τόνους της προσωπικής του πολιτικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια για την υπόθεση των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων πήγε στράφι.
Αφού πλην της κομματικής Αυγής, η είδηση «έπαιξε» ως δημοσιογραφικό μονόστηλο στο σύνολο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Και αυτό συνέβη, όχι γιατί κάποιο… αόρατο κυβερνητικό χέρι την «έκρυψε», αλλά γιατί η ατζέντα πόλωσης και έντασης του Τσίπρα είναι παντελώς ΑΔΙΑΦΟΡΗ για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και για ένα μεγάλο τμήμα ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ψηφοφόρων.
Απλά αυτό πρέπει κάποιος να… τολμήσει να το πει και στον "σύντροφο" Αλέξη..

@ Την ίδια στιγμή η «πληγή» με την «Αυγή» δεν λέει να κλείσει. Αφού δεν υπάρχει καμιά περίπτωση οι… σκληροτράχηλοι και μπαρουτοκαπνισμένοι εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς να κάνουν το χατίρι στους γνωστούς «τσάτσους του Τσίπρα» (όπως τους αποκαλούν) να βάλουν χέρι στην εφημερίδα, αποψιλώνοντας την από στελέχη που δεν είναι αρεστά στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.
Το σήριαλ της «Αυγής», θυμηθείτε το, θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια και εξαιρετικά οδυνηρά για πολλούς στην Κουμουνδούρου…
             
@ Μεγάλη είναι η ανησυχία στον χώρο των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας, από τις πληροφορίες που εμφανίζουν δύο εταιρείες, από τις πιο μικρές σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, να εμφανίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα ρευστότητας.
Οι ισολογισμοί των εταιρειών προμήθειας, κινούνται μεταξύ κόκκινου και βαθύ κόκκινου, ενώ από τον Δεκέμβριο και μετά άρχισαν και οι πρώτες καθυστερήσεις εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές, το εισόδημα των οποίων ροκανίζει καθημερινά η ακρίβεια. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές μεταφέρουν προς τα πίσω την ημερομηνία αποπληρωμής των λογαριασμών τους και όλο και περισσότεροι πληρώνουν με διακανονισμούς, διογκώνοντας τα προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών.
Ενώ είναι αρκετοί πλέον οι πάροχοι, που για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ρευστότητας του, δεν αποδίδουν εδώ και μήνες τα παρακρατούμενα δημοτικά τέλη στους δήμους της επικράτειας. Στο θέμα θα επανέλθουμε.    

 @ Με νέο ρεκόρ εξωστρέφειας για τα ελληνικά προϊόντα και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ελλάδας «έκλεισε» το 2021, με τις εξαγωγές αγαθών να πλησιάζουν τα 40 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις τόσο του 2020, όσο και του προπανδημικού 2019. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές αγαθών τον Δεκέμβριο του 2021 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) διαμορφώθηκαν σε 3,56 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 17,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και κατά 22,4% σε σχέση με το 2019. Βέβαια, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και οι εισαγωγές τον τελευταίο μήνα του έτους και ανήλθαν σε 6,24 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 37,8%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε σημαντικά.

@ Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο συμφωνίας της με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ) συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, συμμετέχει στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του Πανευρωπαϊκoυ Ταμείου Εγγυήσεων  (Pan-European Guarantee Fund, "EGF") για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (MME) και Μικρών Επιχειρήσεων Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Small MidCaps).
Οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος παρέχονται με την εγγύηση, σε ποσοστό 70%,  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο ενεργεί για λογαριασμό του EGF, και απευθύνονται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Μικρές Επιχειρήσεις Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης που απασχολούν μέχρι 499 εργαζόμενους (σε ετήσιες μονάδες εργασίας) και προσφέρονται για όλους τους σκοπούς χρηματοδότησης (υλοποίηση επενδύσεων, παροχή κεφαλαίου κίνησης, αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων), μέσω όλων των μορφών χρηματοδότησης . 

@ Παράθυρο ευκαιρίας για αύξηση εσόδων και συνολικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών ανοίγει ο πληθωρισμός, ο οποίος πιέζει τις νομισματικές αρχές της Ευρωζώνης να εξετάζουν αυξήσεις επιτοκίων.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Morgan Stanley, η οποία εξετάζει τις θετικές επιπτώσεις σε Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, υπάρχει πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα το σημερινό αρνητικό επιτόκιο (-0,5%) να φτάσει στο 0% τον Μάρτιο του 2023.
 Από τις τρεις παραπάνω τράπεζες, η Morgan Stanley ξεχωρίζει τη Eurobank, καθώς έχει στο εξής έχει τη μικρότερη αρνητική επίπτωση στα οργανικά έσοδα από περαιτέρω μειώσεις κόκκινων δανείων. Επίσης, με συνολικό δείκτη κεφαλαίου 15,4%, η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που ξεκίνησε τη συζήτηση για μερίσματα για τη χρήση του 2023 που μπορεί να αποτελεί θετικό καταλύτη για τη μετοχή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Σε δίκη τον Ιούνιο οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ο Κασιδιάρης για εξαπάτηση εκλογέων

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν στις 19 Ιουνίου οι βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», όπως και ο έγκλειστος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλ...

Φόρτωση άρθρων...