Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Πάει... φορτσάτος ο Μητσοτάκης στον Σολτς

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Βερολίνο και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, προκειμένου να συζητήσουν τα "καυτά" θέματα που αφορούν την Ευρώπη, αλλά και να γίνει μια επισκόπηση των Ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει με τον αέρα του αδιαμφισβήτητου αξιόπιστου εταίρου που λειτουργεί για τα συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας. Η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον τον... φτωχό συγγενή, ιδίως αν αναλογιστούμε που... έκρυβαν τον Τσίπρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις... οικογενειακές φωτογραφίες που έβγαζαν! Η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόχρεη και με πρόσωπο στα διεθνή φόρα. Πολλές ιδέες του Μητσοτάκη έγιναν πράξη κατά την περίοδο της πανδημίας και της κρίσης που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Του Λούκα Γεωργιάδη

Το θέμα της απορρόφησης των Παλαιστινίων προσφύγων από Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας (δηλαδή, Κύπρος, Ελλάδα και ακολούθως Ιταλία), είναι μείζον. Η Κύπρος και η Ελλάδα στη Διάσκεψη των Παρισίων ζήτησαν από ολόκληρη την Ευρώπη να βάλει πλάτη, καθώς δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τόσες χιλιάδες πρόσφυγες. Η πικρή εμπειρία της Ευρώπης από το προσφυγικό λόγω Συρίας, έχει γίνει μάθημα και το θέμα της απορρόφησης των Παλαιστινίων προσφύγων πολέμου, ίσως είναι το μοναδικό όπου μπορεί να υπάρξει εξαίρεση, αλλά υπό πολλές προϋποθέσεις.. Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι Γερμανοί έχουν κάποιες θέσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ελλάδας, θα ακουστεί η φωνή μας, όπως πρέπει και στον τόνο που πρέπει...

Ο Μητσοτάκης, λόγω των ισχυρότατων δεσμών που έχει χτίσει η Ελλάδα με τη Γαλλία, έχει την... πολυτέλεια, να θέτει σημαντικά θέματα της ατζέντας στους Γερμανούς, αναμένοντας απαντήσεις στη λογική του ίσου προς ίσο. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται άμεσα και με τη θέση της Ελλάδας, την οποία επανέλαβε στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ότι πρέπει να υπάρξει εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος των χωρών. Τα δεδομένα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αλλάξει και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα μοντέλα που θα λαμβάνουν υπόψιν και την άμυνα των χωρών-μελών.

Η Γερμανία ετοιμάζεται να διαθέσει άνω του 2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος για να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά και την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, θα είναι μάλλον αφελές, να ζητείται η αυστηρή εφαρμογή των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και γύρω μας να γίνεται του... Κουτρούλη ο γάμος! Ο Μητσοτάκης πάει στο Βερολίνο για να συζητήσει ζητήματα, τα οποία δεν λέγονται και δεν συζητούνται από το... τηλέφωνο! Και η δια ζώσης επαφή του Μητσοτάκη με τον Σολτς, είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό ώστε να τοποθετηθεί θεσμικά ως εταίρος, αλλά και με τον απαιτούμενο εθνικό... τσαμπουκά, προκειμένου να αντιληφθεί η Γερμανία, ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, συμπίπτει και με την προάσπιση των Ευρωπαϊκών.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα δεν υπάρχει Μέρκελ και το πάνω χέρι στον πάλαι ποτέ Γερμανογαλλικό άξονα τον έχει ο Μακρόν! Ο Γάλλος Πρόεδρος, ξέρουμε πολύ καλά ότι προβάλλει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ως συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης. Και αυτό δεν έχει γίνει τυχαία, αλλά με τις επιτυχίες που παρουσιάζει η χώρα τα τελευταία χρόνια στην οικονομία. Ούτε τυχαία ήρθαν στη χώρα μας τα 18 Ραφάλ και μάλιστα μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Όπως δεν τυχαίες και οι προειδοποιήσεις της Γαλλίας προς τον Ερντογάν, ότι αν κάνει καμιά... κουτσουκέλα στην Ελλάδα, τότε θα το πληρώσει ακριβά.

Η αξιοπιστία της χώρας μας έχει ανέβει κατακόρυφα και όλοι μας ακούνε προσεκτικά, αντιλαμβανόμενοι ότι ο Μητσοτάκης, δεν είναι κάποιος... χαβαλές όπως ο Τσίπρας, αλλά ένα σοβαρός και αποτελεσματικός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει επηρεάσει και διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό πολλές κρίσιμες αποφάσεις της Ευρώπης. Με βάση τα προαναφερόμενα, σκεφτείτε τώρα τι αξία θα είχε η χώρα μας, αν για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, είχαμε τον Τσίπρα με τους συντρόφους του, να προσπαθούν να μας πείσουν για τα... τεράστια κέρδη της ουδετερότητας. Εδώ, ισχύει η γνωστή ατάκα "δεν περιγράφω άλλο"...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Πλάτη» Αχτσιόγλου στις Ευρωεκλογές

Παρά την έκβαση της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει παρών. Η πρώην υπουργός και συνιδρύτρια της Νέας Αριστεράς δε θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου στον...

Φόρτωση άρθρων...