Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ρωσικό χρήμα μέσω Μονής του Αγίου Όρους σε κόμμα, γιατί η ΝΔ «διαλέγει» πλέον το ΠΑΣΟΚ ως βασικό της αντίπαλο, και τι θα γίνει με τον Πατούλη και το «χρίσμα» στην Περιφέρεια  

Παρασκήνιο

Iκανοποίηση αλλά όχι εφησυχασμός επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της οδού Πειραιώς, τόσο για την πρώτη εικόνα κάποιων κυλιόμενων μετρήσεων που αφορούν τα διαβόητα «focus group» όσο και για τo ιδιαιτέρως θετικό «feedback» (ανταπόκριση) που λαμβάνει ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια των προεκλογικών περιοδειών του, ενόψει του «δεύτερου γύρου».
Σε ότι έχει να κάνει με τα νούμερα του μετρήσεων, η εικόνα κρίνεται θετική αλλά όλοι κρέμονται και από τα χείλη του Αμερικανού «γκουρού» Σταν Γκρίνμπεργκ.
Του μόνου που προέβλεψε στις πρώτες κάλπες πως η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί άνω του 38% και πως η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ισχυρή διψήφια…

@ Βόμβα μεγατόνων για ροή πακτωλού χρημάτων, μέσω συγκεκριμένης Μονής Ρωσικών συμφερόντων στο Άγιον Όρος προς Ελληνικό κόμμα αναμένεται να σκάσει τις επόμενες μέρες. Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η Εurojust έχει εντοπίσει δύο επίμαχα εμβάσματα από Ρωσία, μέσω ενδιαμέσης, ελληνικών συμφερόντων, εταιρείας προς την συγκεκριμένη Μονή με στόχο την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου κόμματος.
Ήδη έχει σημάνει συναγερμός σε γνωστούς εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι και κατά το παρελθόν, είχαν εμφανισθεί να εμπλέκονται άμεσα με την Ρωσία και το καθεστώς Πούτιν.

@ «Πόλεμος» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξέσπασε με αφορμή τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, για την φορολογία των μερισμάτων, τις γονικές παροχές κλπ. 
Η «είδηση» κατά την άποψη μας δεν εντοπίζεται τόσο στις εύλογες διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά τους προγράμματα αλλά στο ότι η ΝΔ φαίνεται να «διαλέγει» ως βασικό αντίπαλο της σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και όχι τον (υπό διάλυση) ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς εκεί στην Πειραιώς έχουν καταλήξει σε αυτή τους την απόφαση, αφού διαβλέπουν ως πολύ πιθανό το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τελικά επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά την 25η Ιουνίου.             

@ Πολυκύμαντες είναι τελικά οι σχέσεις Μητσοτάκη-Πατούλη. Στο παρελθόν τουλάχιστον  ποτέ ήταν έτσι και πότε αλλιώς…
Σήμερα, όμως, φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Στο πλαίσιο αυτής της πολυτάραχης σχέσης κάποιοι έβαζαν στοίχημα ότι ο Γιώργος Πατούλης δε θα πάρει εύκολα το χρίσμα για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τον ερχόμενο Οκτώβριο. 
Πιθανώς όμως να διαψευσθούν. Και ο λόγος είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα  γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πατούλης έχει ενεργοποιήσει όλο το δίκτυο που διαθέτει προκειμένου να στηρίξει ενεργά την ΝΔ και το εκτιμά ιδιαιτέρως.
Προφανώς, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός βρήκε ένα σχετικό Modus Vivendi με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και είναι πιθανό να πάρει πάλι το χρίσμα για την  Περιφέρεια  Αττικής…

@ Στην Αιτωλοακαρνανία ήξεραν όλοι τον σκληρό ανταγωνισμό –σε σημείο... βεντέτας- μεταξύ του Γιώργου Βαρεμένου και του Θάνου Μωραΐτη. Ο Βαρεμένος, που ήταν υποψήφιος πρώτη φορά στην εν λόγω περιφέρεια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4%, δεν μπορούσε να δεχθεί ότι η πρωτοκαθεδρία του απειλούνταν από τον «σώγαμπρο» Μωραΐτη που, ως πρώην ΠΑΣΟΚος, είχε τα δεδομένα ερείσματα και τους μηχανισμούς του. Τούτων δοθέντων, τα μεταξύ τους «θερμά» επεισόδια διαδέχονταν το ένα το άλλο. Όμως, το πλήρωσαν και οι δύο, αφού αντικαταστάθηκαν από... άλλους δύο, που φάνταζαν «αουτσάιντερ» στην εκλογική μάχη. 

@ Ο λόγος για τους Στέλιο Ζαμπάρα και Γρηγόρη Θεοδωράκη, που άφησαν στην τρίτη και την τέταρτη θέση τον Βαρεμένο και τον Μωραΐτη αντιστοίχως, κάνοντας την έκπληξη στην Αιτωλοακαρνανία. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ειδικά σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι –δηλαδή στα «βαρόμετρα» της περιφέρειας- οι ΣΥΡΙΖΑίοι είχαν... βαρεθεί τις συγκρούσεις των δύο νυν βουλευτών και είπαν να τούς στείλουν για... ξεκούραση. Σημειωτέον ότι ο Θεοδωράκης, πέραν της σκληρής προσωπικής του δουλειάς στην  περιφέρεια, είχε και την απλόχερη στήριξη του «συστήματος Τσίπρα», ενώ ανήκε στο δυναμικό του γραφείο του προέδρου του κόμματος. 

@ Όλοι ξέρουμε ότι σε πολλούς κλάδους της οικονομίας υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών, κυρίως γιατί οι μισθοί που δίνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, δεν γίνονται αποδεκτοί από τους υποψήφιους εργαζομένους. Παρά ταύτα, ειδικά στον τουριστικό κλάδο, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους. Μάλιστα, ο τουριστικός κλάδος είναι ο πρώτος στη λίστα με τη δημιουργία των περισσότερων νέων "καθαρών" θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τον Απρίλιο, καταγράφηκε στον κλάδο των καταλυμάτων αύξηση των "καθαρών" νέων θέσεων εργασίας κατά 61.723 σε σχέση με τις απολύσεις, ενώ στην εστίαση 29.102 θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξει νέα σημαντική ενίσχυση, καθώς και οι τελευταίες επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, πρέπει να προσλάβουν εργαζομένους, ενόψει της φουλ σαιζόν του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία περισσότερων σταθερών θέσεων εργασίας στον τουρισμό για ολόκληρο τον χρόνο, καθώς ο εργαζόμενος εκτός από τα χρήματα, πρέπει να "κυνηγάει" και τα ένσημα, προκειμένου να έχει ένα αξιοπρεπές συνταξιοδοτικό μέλλον. 

@ Η διαδικασία έκδοσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων έχει βελτιωθεί, ωστόσο, πολλά είναι τα παράπονα που εκφράζουν οι δικαιούχοι, καθώς είτε έχουν αμφιβολίες για τα ποσά, είτε καθυστερεί η έκδοση κάποιων πρόσθετων στοιχείων για να είναι ολοκληρωμένος ο ηλεκτρονικός φάκελος ή εμφανίζονται άλλου είδους προβλήματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εντός 90 ημερών εκδίδεται η κύρια σύνταξη και ακολούθως εντός 90 ημερών πρέπει να εκδοθεί και η επικουρική. Ουσιαστικά, οι συνταξιούχοι για να δουν το τελικό ύψος της σύνταξης τους, πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο στην καλύτερη των περιπτώσεων, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τους 8 μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις, οι οποίες ξεπερνούν ακόμη και τους 10 μήνες, όπου συνήθως έχουν να κάνουν με σύνθετα προβλήματα που παρουσιάζουν οι φάκελοι των ασφαλισμένων. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του 80% των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου 2022. Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα είναι να παίρνει ο κόσμος τα χρήματα του το συντομότερο δυνατό... 

@  Η Ολυμπία Οδός επεκτείνει την πρωτοποριακή υπηρεσία «Νερό από τον αέρα» σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου. Η υπηρεσία αυτή αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία μέσω της δωρεάν παροχής καθαρού, φρέσκου, πόσιμου και υψηλής ποιότητας δροσερού νερού που παράγεται από την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.
Το σύστημα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και αποτελείται από δύο Hydropanels που μέσω ενός συμπιεστή μετατρέπουν τους υδρατμούς του αέρα σε νερό. Το νερό στη συνέχεια εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία τα οποία το καθιστούν κατάλληλο για πόση. 
Το σύστημα διαθέτει και ψύκτη που εξασφαλίζει δροσερό νερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ταξιδιώτες το μόνο που χρειάζονται να έχουν μαζί είναι τα δικά τους μπουκαλάκια-παγούρια.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2021 και λειτούργησε πιλοτικά στο χώρο υγιεινής και στάθμευσης στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας . Η θετική ανταπόκριση των ταξιδιωτών στο «Νερό από τον Αέρα» οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος σε 10 ακόμα χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου:

@ Η MYTILINEOS σε συνέχεια του εταιρικού μετασχηματισμού και της συγκέντρωσης όλων των ενεργειακών υπηρεσιών της σε έναν ενιαίο Κλάδο Ενέργειας, προχωρά μεθοδικά στην υλοποίηση της στρατηγικής της για τη μετεξέλιξή της σε έναν σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της UNISON Facility Services S.A., η οποία θα αποτελεί πλέον θυγατρική, υπαγόμενη διοικητικά στον κλάδο Ενέργειας («M Energy») της MYTILINEOS, και ειδικότερα στον Τομέα M Energy Customer Solutions. 
Σήμερα, η M Energy αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη καθετοποιημένο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η δραστηριότητά της εξελίσσεται με την προσθήκη υπηρεσιών όπως ενεργειακή αποδοτικότητα, «έξυπνες» υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ επεκτείνεται πλέον σε ψηφιακά προϊόντα, υπηρεσίες διασύνδεσης συσκευών στο διαδίκτυο, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (Internet of Things – IoT), αλλά και σε υπηρεσίες διαχείρισης, συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε για όλα στον Νίκο Χατζηνικολάου: Γιατί θέλω να εκλεγώ ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» την Ελεονώρα Μελέτη. Η Ελεονώρα Μελέτη τόνισε αρχικά πως έχει τη στήριξη του άνδρα της και ότι αποφάσισαν από κοιν...

Βελόπουλος σε Ιερώνυμο: Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες στον κλήρο, αλλά ούτε και η ιεραρχία στους πιστούς

«Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους» επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος νωρίτερα δή...

Φόρτωση άρθρων...