Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Πανικός στην Τουρκία για τη νέα κίνηση ματ Μητσοτάκη με τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται ο κ. Ερντογάν και άπασα η ηγεσία της Τουρκίας από την εκ νέου ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που επισφραγίζεται με την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σε μία κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα της χώρας.

Οι τελευταίες βαρύνουσας σημασίας στρατηγικές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γαλλία και την Ουάσιγκτον ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και αυξάνει την αποτρεπτική της δύναμη απέναντι στην διαρκή προκλητικότητα της Άγκυρας.

Η απόφαση για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα πολεμικά αεροσκάφη, φρεγάτες, και άλλα υψηλής τεχνολογίας όπλα αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα ισχύος στο Αιγαίο και τρομάζουν την απέναντι πλευρά που βλέπει την Ελλάδα να κάνει αποφασιστικά βήματα όχι μόνο σε επίπεδο στρατιωτικό, αλλά και σε διπλωματικό και οικονομικό.

Σε μία περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, η κρίση που καταγράφουν οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ τον αποδυναμώνουν ουσιαστικά και τον βάζουν στο περιθώριο, πληρώνοντας ουσιαστικά όχι μόνο τα ανοίγματα προς την Ρωσία, αλλά πολύ περισσότερο την αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στην υπερδύναμη.

Μπορεί το ΝΑΤΟ και η Γερμανία να σφύριζαν μέχρι σήμερα αδιάφορα για τη στάση της Άγκυρας, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις με τη σφραγίδα Μητσοτάκη, έρχονται να αναμορφώσουν τους συσχετισμούς στο διεθνές status quo και να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε όλα αυτά συντέλεσε η πολυσχιδής ελληνική εξωτερική πολιτική που φρόντισε να ενισχύσει το τόξο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, να κάνει τα απαραίτητα ανοίγματα στην Αίγυπτο και να αναθερμάνει τις σχέσεις της με χώρες-κλειδιά στον Αραβικό κόσμο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα, στο ευρωψηφοδέλτιο μετά την αποπομπή Παπανώτα

Ο γιος της Κατερίνας Παπακώστα, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, αντικαθιστά τον Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος είναι ο πρώτος επιλαχών στ...

Φόρτωση άρθρων...