Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Πανίσχυρος επιστρέφει ο Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ, γιατί στάζει χολή η Τουρκία και πως διαμορφώνεται η εσωκομματική εικόνα στο ΠΑΣΟΚ

Παρασκήνιο

Εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που κάνει το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού.
Σε αυτό συνετέλεσε σίγουρα η ΑΡΙΣΤΗ προετοιμασία της Ελληνικής αποστολής, οι «καθαρές» θέσεις  που εξέπεμπε με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, και βεβαίως η πολύ θερμή (και απολύτως ειλικρινής) ανταπόκριση του Αμερικανού Προέδρου.
Τα συνολικά κέρδη του ταξιδιού θα αποτιμηθούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο οποίος παράλληλα ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ απόλυτα για την επιλογή του να αποτελέσει ΣΤΑΘΕΡΟ και ΥΠΕΥΘΥΝΟ εταίρο του ΝΑΤΟ από την πρώτη στιγμή της Ρωσικής εισβολής.         

@ Ακόμη μια απόδειξη της επιτυχίας του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι η χολή που στάζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ για την συνάντηση Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν – μέχρι και η γραβάτα με την Ελληνική σημαία του Αμερικανού Πρόεδρου ενόχλησε τους γείτονες . Οι τουρκικές εφημερίδες και οι τηλεοράσεις έκαναν λόγο για «σόου» της Ελλάδας και του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο σε ότι έχει να κάνει με την ομιλία  στο Κογκρέσο, όσο και στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν. «Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης, και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ» , έγραψαν χαρακτηριστικά.  
Η νευρικότητα στην Τουρκία εντείνεται από το γεγονός ότι το 2023 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των Rafale, το 2027 εκσυγχρονίζονται τα ελληνικά μαχητικά F-16 και ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για υπερσύγχρονα F-35 από το 2028.
Αντιθέτως, η Τουρκία επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για τα δικά της F-16 και ενώ ήταν συμπαραγωγός των F-35 βγήκε εκτός προγράμματος από τους Αμερικανούς λόγω των S-400 που αγόρασε η Άγκυρα από τη Μόσχα.

@ Το 5% της ΓΕΚ Τέρνα κατέχει το fund της Helikon (μέσω χρηματιστηρίου) αφού προφανώς οι traders και οι αναλυτές της Helikon θεωρούν πως η εταιρεία δεν έχει φθάσει στο peak της  αποτίμησης της εν αναμονή και των εξελίξεων στην θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.    
Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή ανακοίνωση η «ΓΕΚ Τέρνα έλαβε γνωστοποίηση από την εταιρεία Helikon Investments Limited, υπό την ιδιότητά της ως διαχειριστή επενδύσεων για τον πελάτη της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV, ότι στις 12/05/2022 επήλθε μεταβολή (αύξηση) στα δικαιώματα ψήφου του ως άνω μετόχου, τα οποία και ανήλθαν του ορίου του 5%.
Συνολικός αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου κατά την γνωστοποίηση συναλλαγής  5.191.185, ήτοι ποσοστό 5,01 % επί του μετοχικού κεφαλαίου»

@ Ως γνωστόν με συντριπτικό ποσοστό 95%, η κομματική βάση της Χαριλάου Τρικούπη πριν μερικές μέρες  αποφάσισε την «ολική επαναφορά» του ΠΑΣΟΚ στο όνομα και την επιστροφή του παραδοσιακού πράσινου «ήλιου» στο λογότυπο, ενώ μόλις το 5% επέλεξε να παραμείνει το Κίνημα Αλλαγής. Ποιο ενδιαφέρον όμως από το αναμενόμενο έτσι και αλλιώς αποτέλεσμα για το όνομα , είναι η νέα ανθρωπογεωγραφία στο εσωτερικό των οργανώσεων της «πράσινης» παράταξης. Εκεί όπου  το προεδρικό στρατόπεδο εξασφαλίζει τη μερίδα του λέοντος τόσο στις Νομαρχιακές όσο και στους συνέδρους, ενώ καλό κομμάτι από την εσωκομματική πίτα κατάφερε να αποσπάσουν και τα υπόλοιπα εσωκομματικά στρατόπεδα («Γεννηματικοί», «Παπανδρεικοί», «Λοβερδικοί»)

@ Όπως ήταν αναμενόμενο οι μεγαλύτερες μάχες δόθηκαν στον Λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο Βόρειο Τομέα, το «προεδρικό» στρατόπεδο εξέλεξε 6 από τα 15 μέλη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, 6 οι «Παπανδρεϊκοί» και 3 η πλευρά Λοβέρδου. Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες στην περιοχή, νέος Γραμματέας της οργάνωσης αναμένεται να εκλεγεί ο «ανδρουλακικός» Χάρης Μπελτεγρής, καθώς η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου αναμένεται να συμμαχήσει με τους «προεδρικούς». 
Ούτε στον Νότιο Τομέα έχει κάποιο στρατόπεδο την απόλυτη πλειοψηφία των μελών. Επτά μέλη εξέλεξαν οι προεδρικοί, έξι οι δυνάμεις του πρώην Γραμματέα της Οργάνωσης Παναγιώτη Βιδάλη, ο οποίος στηρίχτηκε από την βουλευτή Τόνια Αντωνίου και τους «παπανδρεϊκούς» της περιοχής, ενώ τρεις εξέλεξε ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος θα κρίνει το αποτέλεσμα για την εκλογή του νέου γραμματέα. 

@ Στα χέρια των «προεδρικών» θα περάσει και η οργάνωση στον Δυτικό Τομέα, αλλά με την στήριξη των δυνάμεων της βουλευτίνας της περιοχής Νάντιας Γιαννακοπούλου. Έτσι, νέος γραμματέας της οργάνωσης αναμένεται να εκλεγεί ο Δημήτρης Κατσαρός. Μέλη στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή εξέλεξαν και οι «παπανδρεικοί» υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη. Γραμματέας στην Α΄ Αθηνών θα εκλεγεί ο Μανώλης Μποτζάκης, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, καθώς θα ψηφιστεί τόσο από τους «προεδρικούς» όσο και τους «γεννηματικούς». 
Μεγάλες μάχες δόθηκαν επίσης στην Βόρεια και Ανατολική Αττική, αλλά επικράτησαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Στην Α΄ Πειραιά κυριάρχησαν οι «προεδρικοί», χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία. Για γραμματέας προαλείφεται ο Στάθης Οικονόμου, ενώ στη Β΄ Πειραιά υπήρξε επικράτηση των «παπανδρεϊκών».

@ «Καλοί οι τεχνοκράτες, αλλά τις εκλογές κερδίζουν τα στελέχη». Αυτή η ρήση φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το συνέδριο του κόμματος απουσίαζε πλήρως μία υποτιθέμενη μεγαλεπήβολη πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα: το περίφημο... «think tank» με τους διαπρεπείς επιστήμονες που είχε συγκροτήσει. Θυμάστε που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει τους δικούς του «αρίστους», για να πείσει για την τεχνοκρατική επάρκεια του κόμματός του; Ε, αυτοί οι «διαπρεπείς» επιστήμονες ούτε... καρέκλα για να κάτσουν δεν βρήκαν στο συνέδριο. Δυο-τρεις εξ αυτών, μάλιστα φέρονται να έχουν ήδη κουνήσει, προσβεβλημένοι, το μαντίλι στον Αλέξη Τσίπρα. 

@ Εξάλλου, υπάρχει και το παράδειγμα Γεροτζιάφα: όταν ανέλαβε καθήκοντα σε αυτό το περίφημο «think tank», ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόνης κατάφερε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ άνω-κάτω με μερικές μόνο παρεμβάσεις του! Κάτι που είπε ότι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πάρουν τα... βουνά και να τούς αποστερηθεί ακόμη και ο ΑΦΜ, κάτι που έδειξε την πόρτα της εξόδου στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο Γεροτζιάφας κατάφερε να φέρει εναντίον του και τον Παύλο Πολάκη και τον Ανδρέα Ξανθό, αλλά και όσα στελέχη θεωρούσαν –και θεωρούν ακόμη...- ότι «και οι ανεμβολίαστοι ψηφίζουν». Γενικώς, δεν τούς... «άντεξε» τους «άριστους» η  Κουμουνδούρου και ο Γεροτζιάφας πήρε τα... βουνά (των Παρισίων). 

@ Ο πληθωρισμός Απριλίου μας πήγε... πίσω 27 χρόνια, καθώς το επίπεδο του 10,2% είχαμε να το συναντήσουμε από τον Απρίλιο του 1995, όταν βρισκόμασταν στη δραχμή και τα επιτόκια δανεισμού είχαν εκτοξευτεί στο 15%! Μπορεί τώρα να μας προστατεύει το ευρώ από τα υψηλά επιτόκια, ωστόσο, δεν φαίνεται να προστατεύει τίποτα την τσέπη μας, από τη λαίλαπα της ακρίβειας. Το σοκ του Απριλίου προήλθε από τέσσερα βασικά ενεργειακά προϊόντα και πιο συγκεκριμένα από το φυσικό αέριο που μέσα σε ένα χρόνο έχει αυξηθεί κατά 122,1%(!), ενώ ακολούθησαν το ηλεκτρικό ρεύμα με 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1% και τα καύσιμα με 29%. Όχι ότι τα υπόλοιπα είδη δεν... πόνεσαν στην τσέπη τους καταναλωτές. Τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 14,1%, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο η αύξηση ξεπέρασε το 20%, λόγω της ζήτησης για τις εορτές του Πάσχα.  Το ψωμί έγινε... ψωμάκι, καθώς έχει αυξηθεί 10% σε ένα χρόνο (ούτε πόλεμο να είχαμε...!), τα λαχανικά ακρίβυναν 13%, τα γαλακτοκομικά 11,7%, ενώ παρηγοριά αποτελεί η συγκράτηση των τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία με 3,3%.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωμανός: «Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει να κερδίζει δικαιωματικά τον τίτλο του πράσινου ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα του»

Αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, αφήνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός. «Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει να κερδίζει δ...

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Διευρύνει η ΝΔ την διαφορά της από το δεύτερο κόμμα, το κύμα αποσυσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ αναπτερώνει το ηθικό στο ΠΑΣΟΚ και τι θα κάνει ο Κασσελάκης με την «Αυγή» και το «Στο Κόκκινο» 

Θα συνεχίσει το μπαράζ δημοσκοπήσεων και τις επόμενες μέρες, χωρίς δραματικές ανατροπές τουλάχιστον για την διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο κόμμα που όπως φαίνεται διευ...

Φόρτωση άρθρων...