Κυριακή
05 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ: Αυτοί μπαίνουν επικεφαλής στη μεγάλη εκλογική μάχη που έρχεται – Όλα τα ονόματα (Photos)

Η γενιά των σαραντάρηδων παίρνει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ. Τα νέα άφθαρτα στελέχη που αναλαμβάνουν θέσεις - κλειδιά στο κόμμα. Σαρωτικός άνεμος ανανέωσης αναμένεται και στα «πράσινα» ψηφοδέλτια.

Παρασκήνιο

Πράξη το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που ήταν να βγει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει η δική του γενιά, αυτή των 40άρηδων, θέλει να κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Στο πλαίσιο αυτό, εμπιστεύεται όλο και περισσότερο νέους ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά, ποντάροντας στην ανανέωση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος, με αρκετά στελέχη πάντως να επισημαίνουν, ότι η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα, αλλά κυρίως ιδεών, θυμίζοντας μάλιστα πως το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός με μια προεκλογική καμπάνια που στηρίχθηκε και στο δίλημμα «παλιό και νέο», αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε… πιο «παλιός από το παλιό».

Προς την κατεύθυνση της ανανέωσης κινήθηκαν από την πρώτη στιγμή οι επιλογές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τις κρίσιμες θέσεις στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ανάλογες κινήσεις θα υπάρξουν και σε επίπεδο ψηφοδελτίων.

Ξεκινώντας από τη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε ως αντ’ αυτού τον Μιχάλη Κατρίνη, ενός δυναμικού στελέχους από τη γενιά των 40ρηδων και συνοδοιπόρο του στην ΠΑΣΠ και στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. 

Πρόκειται για μια κρίσιμη θέση, με δεδομένο πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν είναι βουλευτής και δεν συμμετέχει στις «μονομαχίες» των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Κατρίνης: «Η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για το κράτος-λάφυρο έχει θύματα τους πολίτες»

Κομβικό ρόλο στα δρώμενα της Βουλής διαδραματίζει και η Νάντια Γιαννακοπούλου ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, η οποία διακρίνεται για τη μαχητικότητα και τα αστραπιαία αντανακλαστικά της.

Οι πρώτοι 250 υποψήφιοι που «κλείδωσαν» στις λίστες του ΠΑΣΟΚ

Στην ομάδα κρούσης του κόμματος στη Βουλή βρίσκονται, επίσης, ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας (έχει το αξίωμα του Γραμματέα) και ο Θανάσης Γλαβίνας, που έχει αναλάβει καθήκοντα διευθυντή της ΚΟ της Δημοκρατικής Παράταξης.

 ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας (έχει το αξίωμα του Γραμματέα) και ο Θανάσης Γλαβίνας, που έχει αναλάβει καθήκοντα διευθυντή της ΚΟ της Δημοκρατικής Παράταξης.

Στην κατεύθυνση της «αλλαγής γενιάς», όπως συχνά λέγεται στη Χαριλάου Τρικούπη, ανάλογες κινήσεις υπήρξαν και σε επίπεδο κόμματος. Τόσο στα πρόσωπα που στελεχώνουν τη νέα ηγετική πυραμίδα, όσο και στη συγκρότηση των τμημάτων και των Τομέων του κόμματος.

Πρόσωπο - κλειδί που απαρτίζει τη νέα πραγματικότητα στη Χαριλάου Τρικούπη και επί της ουσίας το υπ΄ αριθμόν 2 είναι ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει να «τρέξει» οργανωτικά το κόμμα και να το ανασυγκροτήσει. Ανδρώθηκε πολιτικά στις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει μακρά κομματική διαδρομή, με θητεία στα περισσότερα όργανα του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ (Μέλος ΚΕ και Πολιτικού Συμβουλίου).

Διατηρεί επί χρόνια στενή φιλία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και είναι ένας από τους λίγους που έχει την άνεση της διαφωνίας μαζί του. Είναι ακόμη ο άνθρωπος που είχε αναλάβει το κυνήγι και την αξιολόγηση στελεχών για τη στελέχωση των Τομέων του κόμματος.

Σπυρόπουλος: «Η Κυβέρνηση εμμένει στο να κερδοσκοπεί απέναντι στον πολίτη»

Στον στενό ηγετικό κύκλο ανήκει και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, πιστός στρατιώτης στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη και διαχρονικός φίλος του.  

Θεωρείται «παίκτης» στα οργανωτικά, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωση των «πυρήνων» που στήριξαν την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι γέννημα θρέμμα παιδί της Παράταξης και ταυτόχρονα έχει την σπάνια ιδιότητα να μην έχει κάποιου είδους πολιτική φθορά. Αν κάτι τον χαρακτηρίζει είναι ότι έχει πάντοτε το θάρρος της γνώμης του και δεν μασάει τα λόγια του.

Ένα από τα νέα στελέχη που έχουν καθοριστικό ρόλο στο γραφείο του Νίκο Ανδρουλάκη είναι η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου Έλενα Αναστασίου, που αποτελεί μια ασφαλή επιλογή, καθώς είναι ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.  Δεν είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή, ωστόσο ο ρόλος της είναι καθοριστικός, αφού λειτουργεί επί της ουσίας, ως τα «μάτια» και τα «αυτιά» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.  Συμμετέχει σε όλες τις κορυφαίες συσκέψεις, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, διαχειρίζεται τις προσκλήσεις, κλείνει τα ραντεβού και είναι ενδεχομένως η πρώτη και η τελευταία μέσα στο 24ωρο που συνομιλεί μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στέφανος Ξεκαλάκης

Επίσης, ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έχει αναλάβει η 40χρονη Μάρα Κουκουδάκη, από τα στελέχη που μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.  Η υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού του ΠΑΣΟΚ έχει μακρά θητεία στα συνδικαλιστικά της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής συμμετέχει σε όλα τα κεντρικά κομματικά όργανα. Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας εκπροσωπούσε το στρατόπεδο Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής και Πιστοποίησης του Καταστατικού.

Στέφανος Ξεκαλάκης

Στον νέο ηγετικό πυρήνα συμμετέχουν και άλλα στελέχη που προέρχονται από τη νέα γενιά της Παράταξης, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Νίκου Ανδρουλάκη και ανήκει στο στενό επιτελείο του.

Πριν από τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μάντζος ήταν επιλογή της Φώφης Γεννηματά, η οποία του εμπιστεύτηκε την θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που υπηρέτησε με συνέπεια, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς να δημιουργήσει αντιπάθειες στους κόλπους των βουλευτών. Είναι από τα πρόσωπα που δεν είναι δημιούργημα του στενού κομματικού σωλήνα, επομένως δε δεσμεύεται από  αγκυλώσεις και στερεότυπα τού παρελθόντος. Θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά και ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει την εκτίμηση και τη συμπάθεια όλων των εσωκομματικών τάσεων. 

Μάντζος: «Η Κυβέρνηση χαϊδεύει τους ισχυρούς και δίνει επιδόματα φιλανθρωπίας στους αδύναμους»

Καθήκοντα αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου ασκεί η δικηγόρος Αναστασία Σιμητροπούλου, πρόσωπο επίσης από τη νέα γενιά του κόμματος και άγνωστο μέχρι πρότινος στην κεντρική πολιτική σκηνή. Από το 2010 ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση στον Δήμο Αλίμου όπου διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, ενώ ετοιμάζεται να ριχτεί στην εκλογική αρένα ως υποψήφια βουλευτής στο Νότιο Τομέα της Αθήνας.

simitropoulou-anastasia

Κεντρικό ρόλο στο επικοινωνιακό τιμ του κόμματος έχει και ο 31χρονος Βασίλης Πανάγου. Γνωρίζει πολύ καλά το κομμάτι που αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι η «σκιά» του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου υπάρχουν περιοδείες, κάμερες και δημόσιες εμφανίσεις.

 Βασίλης Πανάγου

Οι άνθρωποι του Οργανωτικού

Σηµαντικό πόστο στο νέο οργανόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη έχει, επίσης, η νέα Γραμματέας Οργανωτικού Τασούλα Χατζηδάκη, η οποία στρατεύτηκε εξαρχής και ενεργά για την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Όσοι την γνωρίζουν μιλούν για έναν απόλυτα εργατικό, μεθοδικό και σχολαστικό άνθρωπο, που διαθέτει μεγάλη οργανωτική εμπειρία και γνωρίζει πολύ καλά την κομματική ανθρωπογεωγραφία, όπως επίσης και… τι καπνό «φουμάρει» ο καθένας. Χαρακτηριστικά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της για το νευραλγικό αυτό πόστο.

Η Τασούλα Χατζηδάκη θα συνεπικουρείται από τον Νίκο Δασκαλάκη, ο οποίος ανέλαβε χρέη αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού. Στα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με την ΠΑΣΠ ως Γραμματέας της Οργάνωσης στα ΤΕΙ Αθήνας, ενώ άνηκε και στην περίφημη ομάδα των «μουτζαχεντίν» Ανδρουλάκη.

Στη λίστα ακόμη ένα πρόσωπο. Πρόκειται για τον νέο Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτη Δουδωνή. Είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και γεννήθηκε το 1990. Το προφίλ του συμβαδίζει με την «προγραμματική αντιπολίτευση» που επιχειρεί να χαράξει το ΠΑΣΟΚ, καθώς διαπνέεται από έντονα κεντρώες και φιλελεύθερες πολιτικές αντιλήψεις, ενώ κάποιοι τον θεωρούν και «ιδεολογικό τέκνο» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, στο think tank «e-kyklos» του οποίου συμμετέχει ενεργά από την ίδρυσή του. 

Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ): «Yπήρξε η σωστή προετοιμασία, πριν φτάσει ο κ. Δένδιας στη Λιβύη;»

Οι σκιώδεις υπουργοί του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η ανανέωση δεν εξαντλείται στα παραπάνω πρόσωπα, καθώς ισχυρή δόση υπήρξε και στη συγκρότηση των νέων Τομέων Πολιτικής και Δράσης του κόμματος, όπου κυριαρχούν οι άνθρωποι του προέδρου.  Είναι οι λεγόμενοι «σκιώδεις» υπουργοί του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Τον κρίσιμο Τομέα Εργασίας – Υγείας – Ενέργειας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος, ένας εκ των νομικών συμβούλων του Νίκου Ανδρουλάκη που σήκωσε το βάρος των παρακολουθήσεων και είχε διεκδικήσει την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Αναδείχθηκε μέσα από τις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και στρατεύθηκε εξαρχής με τον στενό του φίλο από εκείνα τα «μετερίζια», όπου συμμετείχαν αμφότεροι.
Κομβικός θεωρείται o ρόλος του Χάρη Δούκα στον Τομέα της Ενέργειας, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα και έχει  πλήρη γνώση των υφιστάμενων στρεβλώσεων, αδικιών και λοιπών αρνητικών πρακτικών που κυριαρχούν στην ενεργειακή αγορά.

 Μιχάλης Καλαντζόπουλος

Από τους στενούς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Νίκος Παπάζογλου αναλαμβάνει Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τις λειτουργίες των ευρωπαϊκών οργάνων.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (γιος του πρώην υπουργού) αναλαμβάνει τον Τομέα Ναυτιλίας, ενώ ετοιμάζεται να ριχτεί στη μάχη των εκλογών ως υποψήφιος βουλευτής Β΄Πειραιά.

 Μιχάλης Καλαντζόπουλος

Το χαρτοφυλάκιο του σκιώδους υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής θα έχει ο Νικηφόρος Παπανικόλας. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα και συγκροτημένα στελέχη της νεότερης γενιάς του ΠΑΣΟΚ με τεκμηριωμένο και προοδευτικό λόγο.

Νικηφόρος Παπανικόλας

Στους πολύ κοντινούς ανθρώπους του Νίκου Ανδρουλάκη συμπεριλαμβάνεται και ο Γιάννης Πάζιος, που αναλαμβάνει Γραμματέας του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ένας από τους εκφραστές του προεδρικού μπλοκ στη Μεσσηνία.

Γιάννης Πάζιος

Το χαρτοφυλάκιο του Τομέα Δημόσιων Υποδομών και Δικτύων θα έχει ο Δημήτρης Σαρηγιάννης, του Αθλητισμού ο Θανάσης Ζαννιάς, της Ισότητας η 39χρονη Χανιώτισσα Μαρία Δαφέρμου, ενώ η Άννα Παπαδοπούλου θα τρέξει το κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι τομεάρχες Αυτοδιοίκησης, Απόδημου Ελληνισμού και Εξωτερικών, θέση που κατείχε ο Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος παραιτήθηκε επειδή υπήρχε διάσταση απόψεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Φόρτωση άρθρων...