Κυριακή
28 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίκαιρη ερώτηση για τις πλημμύρες σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα

Ελλάδα

«Τεράστιες ευθύνες», καταλογίζει στην Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, γιατί όπως υποστηρίζει αφέθηκαν «ανοχύρωτες» η Θεσσαλία και η Φθιώτιδα, μπροστά στις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος καταθέτουν επίκαιρη επερώτηση σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, και  καταγγέλλουν πως σχεδόν δύο μήνες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι δύο περιοχές εξακολουθούν να υποφέρουν από την απουσία ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την ανασυγκρότησή τους, παρότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι μόνο μία ειδικά συγκροτημένη για αυτόν το σκοπό «Task Force» θα μπορούσε να φέρει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ακόμα, σημειώνουν πως «αυτή η κομβική παράλειψη γίνεται ακόμη εμφανέστερη από τα ανεπαρκή, μη στοχευμένα, όσο και καθυστερημένα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν ανακοινωθεί, όπως άλλωστε έχει συμβεί την τελευταία 4ετία και σε άλλες φυσικές καταστροφές και θεομηνίες (πυρκαγιές του 2021 σε Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική, «Ιανό», «Μήδεια» κ.α.)».

Στο πλαίσιο της προφανούς κυβερνητικής ανεπάρκειας, όπως αναφέρουν, οι επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκαλούν την κυβέρνηση και ζητούν από τους υπουργούς της να έρθουν και να απαντήσουν στη Βουλή για μια σειρά ζητημάτων, που μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • την ελλιπή προετοιμασία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας Daniel και τη διαχείριση των συνεπειών της.
  • την μη λήψη προληπτικών μέτρων, ώστε να λειτουργήσει ικανοποιητικά η γραμμή 112 και ο μηχανισμός εκκένωσης που υιοθετήθηκε μετά την κακοκαιρία του Ιανού.
  • την ελλιπή προστασία των πληγέντων κατοίκων της Θεσσαλίας από υγειονομικούς κινδύνους, όπως η αύξηση λεπτοσπείρωσης, γαστρεντερίτιδας και πολλών άλλων λοιμωδών νοσημάτων, λόγω των νεκρών ζώων και των μολυσμένων, λιμναζόντων υδάτων, όπως και για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των εδαφών.
  • την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα, όσο αναφορά τις επιμετρήσεις τώρα και μετά την απομάκρυνση των φερτών υλικών λάσπης.
  • τα ελλιπή μέτρα, τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αστέγων, όπως π.χ. η επίταξη ξενοδοχείων και ο οδικός χάρτης για τις κατοικίες που καταστράφηκαν.
  • την απαράδεκτα αργή καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων από τον, κατά κοινή ομολογία, υποστελεχωμένο ΕΛΓΑ στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που είδαν την παραγωγή και το ζωικό τους κεφάλαιο αντίστοιχα να καταστρέφονται σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα.
  • την έλλειψη σχεδίου αποκατάστασης και επαναλειτουργίας των μεταποιητικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές.
  • την καθυστέρηση εκπόνησης ειδικού σχεδιασμού διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, κρίσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων από τους ΟΤΑ α' βαθμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, μετά την εκδήλωση του φαινομένου του «Ιανού» όπως ορίζει ο ν.4662/2020.
  • την μη αξιοποίηση των χαρτών πλημμυρικού κινδύνου στην περιοχή της Θεσσαλίας που καταρτίστηκαν το 2017 και για το αν κρίθηκε σκόπιμη η επικαιροποίηση τους μετά από τον Ιανό.
  • την μη αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου που καταστράφηκε σε πολλά σημεία του με αποτέλεσμα τη διακοπή των δρομολογίων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χίος: Εντοπισμός 20 μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο νησί – Συνελήφθησαν τρεις διακινητές

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη Χίο ενημερώθηκε νωρίς το Σάββατο για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από τα τουρκικά παράλια στη θαλάσσια περι...

Η Αγιά Σοφιά το 560 μ.Χ.: Το πιο ανατριχιαστικό βίντεο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης – Αναβιώνει η Θεία Λειτουργία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «φαντάστηκε» πώς θα ήταν η Αγία Σοφιά του 560 μ.Χ. σε όλη της την δόξα σε μια λειτουργία, κατάμεστη, κατάφωτη, με τον αυτοκράτορα και τους αυλικούς μεγαλοπρεπώς...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο – Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Βασικός κατηγορούμενος 31 ετών, άρχισε να αυτοτραυματίζεται στα χέρια, στο άκουσμα ότι παραμένει προφυλακιστέος μαζί με άλλους τρεις εκ των 67 συλληφθέντων, ενώ είκοσι αφέθηκαν ελ...

Φόρτωση άρθρων...