Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως αντίστροφα συνέβη το 2012, ο Παπαδημούλης «έχρισε» ήδη αρχηγό την Έφη, μεγάλοι νικητές των εκλογών Πιερρακάκης και Χρυσοχοΐδης

Παρασκήνιο

Πόσο μακριά είναι ο Μάιος του 2012, όταν ήρθαν τα πάνω-κάτω στον πολιτικό χάρτη και οι έσχατοι... έγιναν δεύτεροι; Ημερολογιακά, απέχουμε 11 χρόνια. Πολιτικά, όμως, μπορεί να απέχουμε μόλις 30 ημέρες για την... επανάληψη των τεκτονικών αλλαγών που είχαν επισυμβεί στο πολιτικό σύστημα κατά τις διπλές κάλπες του 2012. 
Τα «μαντάτα» των όσων εκμυστηρεύονται στον Αλέξη Τσίπρα όσοι αναλυτές και δημοσκόποι τον βλέπουν, συντείνουν προς την ίδια κατεύθυνση: τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλά, ενώ του ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν μια καθαρά ανοδική πορεία. 
Με άλλα λόγια, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις του  2012, όταν τότε το κυβερνών ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν πέριξ του 20% σε ορισμένα «κύματα» μετρήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι σπασμωδικά «ξεπετάγματα» που έφταναν και το 13%.  Τα υπόλοιπα, τα ανέλαβαν οι εκλογείς και οι κάλπες. 

@ Μια ματιά μόνο στα ποιοτικά ευρήματα όλων των μετεκλογικών αναλύσεων,  αποδεικνύουν ότι στην Κουμουνδούρου έχουν... καλούς λόγους να φοβούνται ότι η κάλπη της 25ης Ιουνίου του 2023 μπορεί να θυμίζει την κάλπη της 6ης Μαΐου του 2012. ‘Οταν άλλαξε χέρια η δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό και στο εκκρεμές του διπολισμού, επί του οποίου σχεδιάστηκε το ’74 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. 
Και αυτή η αντίστροφή πορεία για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όλα τα «σημάδια» δείχνουν πως ήδη έχει ξεκινήσει.  

@ Πάντως το ξήλωμα του πουλόβερ ή καλύτερα του… παλτού που φέρει την ονομασία Αλέξης Τσίπρας ήδη ξεκίνησε. Αφού ο Παπαδημούλης ήδη υπέδειξε την Έφη Αχτσιόγλου (και για «ξεκάρφωμα» τον Χαρίτση και τον Ηλιόπουλο) ως «παραστάτες» του looser επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη εκλογική μάχη. 
Ήτοι ο Παπαδημούλης, «έχρισε» ήδη «αρχηγό» την Έφη.
Η αιματοχυσία στην Κουμουνδούρου θα είναι πρωτοφανής και αυτό να το κρατήσετε…  

@ Σε ότι έχει να κάνει τώρα με την Νέα Δημοκρατία, η εντολή προς όλο τον κομματικό μηχανισμό από τον Μητσοτάκη είναι αυστηρή, σαφής και ξεκάθαρη: Να κρατηθεί η «μπάλα» χαμηλά και να συνεχίσουν όλοι την πολιτική μάχη έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία ανανέωσης της λαϊκής εντολής για ακόμη μια τετραετία.
Παράλληλα όλοι οφείλουν να αντιληφθούν, πως πρόκειται για ένα νέο «παιχνίδι» που ξεκινάει από το μηδέν - μηδέν, και σε καμιά περίπτωση οι φίλοι, τα μέλη και οι ψηφοφόροι του κόμματος δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν.
Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς πως μπορεί η επόμενη Βουλή να είναι επτακομματική ή οκτακομματική και η ΝΔ θα πρέπει να φέρει ξανά ένα 40% για να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  

@ Αδιαμφισβήτητα οι δύο μεγάλοι νικητές της "γαλάζιας" μάχης των σταυρών ήταν οι Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Κυριολεκτικά «σάρωσαν» στης Α΄ Αθηνών και στον Δυτικό Τομέα αντίστοιχα, και αντικειμενικά θα αποτελέσουν ξανά την υπουργική εμπροσθοφυλακή στην νέα Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

@ Σε ότι έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ και κάποια πρωτοκλασάτα, όσο και ιστορικά, στελέχη του που μείνανε έξω από την Βουλή στις πρώτες κάλπες, να γνωρίζετε πως εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ να καλπάζει για την δεύτερη θέση, οι περισσότεροι εκ των οποίων σήμερα είναι εκτός, τελικά θα επανεκλεγούν.
Γενικώς θα έχουμε ένα θρίλερ, για το σύνολο του πολιτικού συστήματος στις δεύτερες κάλπες αφού αυτές θα διεξαχθούν με διαφορετικό εκλογικό νόμο και θα υπάρξουν και πολλές «καραμπόλες» και ανατροπές σε ότι έχει να κάνει με τους υποψηφίους όλων των κομμάτων.    

@ Ισχυρές διαπλοκές με το πολιτικό σύστημα έχουν οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων στη Μύκονο.
Γι΄ αυτό η περιβόητη κάθαρση έχει μετατραπεί σε ένα κακόγουστο επικοινωνιακό σόου.
Το μόνο που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και η αστυνομία είναι να συλλαμβάνουν καθημερινά δύο-τρεις Αλβανούς εργάτες σε αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίοι στη συνέχεια αφού περάσουν το αυτόφωρο αφήνονται ελεύθεροι.
Εξάλλου οι μεγαλοϊδιοκτήτες που έχουν καταπατήσει το μισό νησί παρακολουθούν το σόου από απόσταση, αφού οι περισσότεροι μένουν στην Κηφισιά, το Ψυχικό και στο ακριβό παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

@ Στην αντίδραση των τραπεζικών μετοχών μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές εστιάζει σε ανάλυση της η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι  οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 13%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έλαβαν την αντίθετη κατεύθυνση, με αυτές των AT1 να υποχωρούν κατά 30 – 50 μονάδες βάσης και των senior preferred ομολόγων κατά περίπου 10 – 20 μονάδες βάσης.
Τα σχόλια από μερίδα επενδυτών που έλαβε η Goldman Sachs, δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επακόλουθες προοπτικές στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής θεωρήθηκαν από την αγορά ως ένα σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε «investment grade».
Η Goldman Sachs διατηρεί μια σχετικά εποικοδομητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες (σύσταση «buy» για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank), αναμένοντας ένα μέσο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων, ROTE, στο 12% – 10% το 2023 – 2024, από 8% το 2022, με περαιτέρω βελτίωση του μέσου δείκτη CET1 στο 14,6% – 15,4% (από 13,7% το 2022).

@ Σταθερή κυβέρνηση, συνέχιση του προγράμματος δημοπράτησης των έργων και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, έβγαλε η «κάλπη» των κατασκευών, όπως αποτυπώθηκε και στις τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου όπου οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών κατέγραψαν σημαντική άνοδο. 
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, έδωσε το σήμα ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των μεγάλων έργων, που γέννησαν θετικές προσδοκίες για την πορεία του κλάδου το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχιστούν, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος το οποίο αναμένεται να αγγίξει τα 27 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 (από επιχορηγήσεις και πόρους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ).  
Μεγάλοι διαγωνισμοί, ιδιωτικοποιήσεις αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο, εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν, αφού πλέον ο φόβος της κυβερνητικής αστάθειας έχει εκλείψει

@ Μεγάλη άνοδο σημείωσε ο τζίρος τόσο σε καταλύματα όσο και σε εστίαση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, δείγμα της καλής πορείας του τουρισμού.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 375.267.348 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 291.894.609 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2022 μεγαλύτερη από 1,0% , η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2022 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (70,9%) και η μικρότερη αύξηση (6,9%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω.

@ Ένοχο για απάτη κήρυξαν τον κυπριακής καταγωγής χρηματιστή Άντονι Κωνσταντίνου οι ένορκοι σε δικαστήριο του Λονδίνου.
Ο ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Capital World Markets (CWM) υποσχόταν στους επενδυτές εντυπωσιακά κέρδη της τάξης σχεδόν του 60% το χρόνο μέσω συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος που τους έπειθε ότι ήταν ασφαλείς.
Τα ποσά που του εμπιστεύονταν οι επενδυτές, από 50 μέχρι και 100.000 λίρες έκαστος, ωστόσο, δεν τοποθετούνταν στην αγορά συναλλάγματος, αλλά σε διαφημιστικές εκστρατείες για την CWM, σε υψηλού προφίλ χορηγίες εκ μέρους της εταιρείας (μεταξύ άλλων στην ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι και σε αγώνες πυγμαχίας) και στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για τον ίδιο.
Ο 41χρονος Κωνσταντίνου υπολογίζεται ότι έλαβε συνολικά 70 εκ. λίρες από εξαπατηθέντες πελάτες στο διάστημα 2013-2015.
Συνελήφθη το 2015 στα γραφεία της εταιρείας του στο Σίτι του Λονδίνου. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά πριν από το τελικό στάδιο της δίκης του εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του.
Η ποινή για την ερήμην του καταδίκη θα απαγγελθεί στις 9 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε εξέλιξη η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά, εισηγήσεις στον Μητσοτάκη για ΑΜΕΣΟ διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους και η «συνάντηση» Γεροβασίλη, Τσακαλώτου, Φλαμπουράρη στο Παγκράτι

Παρότι στο παρασκήνιο υπάρχουν σε εξέλιξη σειρά επαφών και συζητήσεων, κορυφαίων παραγόντων του Μαξίμου με τους επικεφαλής της Ιεραρχίας με προφανή στόχο να πέσουν οι τόνοι μεταξύ ...

O Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις δημοσκοπήσεις, τις Ευρωεκλογές και τη θητεία του Στέφανου Κασσελάκη

Για τις δημοσκοπήσεις, τις Ευρωεκλογές και τη στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας παρέστη την Παρασκευή σε εκδήλωση του Εμπο...

Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις εταιρείες Κασσελάκη – Η όαση της Σίβα και η... «τεράστια αποκάλυψη»

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία στη «σκιά» των νέων δημοσιευμάτων για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη, που υπηρετεί τη στρατι...

Φόρτωση άρθρων...