Σαββάτο
02 Μαρτίου 2024

Ποια προνόμια θα έχει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των «11»

Παρασκήνιο

Η εύρεση του τίτλου που θα έχει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία θα συγκροτήσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται η μοναδική σημαντική εκκρεμότητα που υπάρχει πριν αποσταλεί η σχετική επιστολή σύστασης του νέου σχηματισμού προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Ως γνωστόν, μετά από μια τυπική διαβούλευση, που έγινε χθες το απόγευμα μεταξύ των 11 μελών, που αποχώρησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, γραμματέας της Κ.Ο. η Πέτη Πέρκα και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ποια προνόμια θα έχει όμως η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, που δεν έχουν αυτή τη στιγμή οι ένδεκα ανεξάρτητοι βουλευτές;

  • Καταρχάς ο επικεφαλής Αλέξης Χαρίτσης θα αποκτήσει ιδιαίτερο γραφείο στο κοινοβουλευτικό μέγαρο, ενώ δικό της γραφείο θα έχει και η Κ.Ο. σε μέγεθος ανάλογο με τη δύναμή του (σ.σ. με 11 βουλευτές, θα είναι πάνω από το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη», που διαθέτει 10 μέλη και την «Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου», που διαθέτει 6, ενώ θα έχει ακριβώς ίδιο αριθμό βουλευτών με τους «Σπαρτιάτες», οι οποίοι όμως θα προηγούνται ιεραρχικά).
  • Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα δικαιούται επίσης μετακλητούς υπαλλήλους, που διορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, μετά από πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση. Κι εδώ, ο αριθμός τους θα είναι ανάλογος με τη δύναμη του πολιτικού σχηματισμού.
  • Ο κ. Χαρίτσης ως επικεφαλής θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Θα μπορεί παράλληλα να παρεμβαίνει και στις συζητήσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής για τους πολιτικούς αρχηγούς.
  • Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπείται στη Διάσκεψη των Προέδρων καθώς και στις Εξεταστικές ή Προανακριτικές Επιτροπές, όπως επίσης και στις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν 4 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και άλλα 11 στελέχη τοπικών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα

Τέλος δεν έχουν οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το τεταμένο κλίμα που παρατηρήθηκε στο συνέδριο του κόμματος. Το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Κεντρι...

Ο Χάρης Δούκας διόρισε τον γιο του Γιώργου Παπανδρέου διευθύνοντα σύμβουλο στον Εθνικό Κήπο

Την προεδρία του Εθνικού Κήπου αναλαμβάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιος του πρώην Πρωθυπουργού, με απόφαση του Δημάρχου Αθηνών, Χάρη Δούκα. Ο γιος του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ μέ...

Φόρτωση άρθρων...