Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Ποιος «ενώνει» τους Τσίπρα – Βενιζέλο, οι εγγυητές για την Παρθένα του ΣΥΡΙΖΑ, και η αιμορραγία των επιχειρηματιών που θα «ξηλωθούν» διπλά στις εκλογές 

Παρασκήνιο

Tι συνιστά άραγε μέγιστη πολιτική και… θεσμική ΑΝΩΜΑΛΙΑ; Η γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ ή να βγαίνει ο Τσίπρας σεριάνι στα ΜΜΕ κρατώντας ως «λάβαρο» την αντι - γνωμοδότηση του Ευάγγελου Βενιζέλου; Εμείς ψηφίζουμε, «δαγκωτό», το δεύτερο. 
Και παράλληλα ευλόγως αναρωτιόμαστε ΠΟΙΟΣ είναι εκείνος ο επιχειρηματικός παράγοντας που «ενώνει» τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Σαμαρά, με τον μνημονιο – «πνίχτη» πρωθυπουργό των capital controls; 
Γιατί τόσο ο Αλέξης, όσο και ο Βαγγέλης όπως μαθαίνουμε τον ακούνε…  

@ Δύο μεγαλονταβατζήδες που μάλιστα… μισιούνται και θανάσιμα μεταξύ τους, φαίνεται να ήταν η αιτία, έτσι ώστε η Παρθένα (Πόπη) Τσαπανίδου και ο Αλέξης Τσίπρας να δώσουν τα χέρια. Παράλληλα και οι δύο πασίγνωστοι επιχειρηματίες, παρότι έγλειφαν πατόκορφα τον Μητσοτάκη για τριάμισι χρόνια, εσχάτως το γύρισαν στο ΣΥΡΙΖΟ… Καλαματιανό εκθέτοντας και κάποιους ένθερμους υποστηρικτές τους στο εσωτερικό του Μαξίμου. 
Όλα αυτά βεβαίως τα γνωρίζει ο Πρόεδρος Κυριάκος που ως γνωστόν είναι σκληρός παίκτης, κανονικό «κρύο αίμα» που λένε. 
Και όταν με το καλό η ΝΔ ξανασχηματίσει Κυβέρνηση και ο ίδιος ξαναεκλεγεί πρωθυπουργός ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.

@ Η πλειοψηφία πάντως των επιχειρηματιών κινείται πιο προσεκτικά και ισορροπημένα, επιλέγοντας να τηρήσει στάση ίσων αποστάσεων στην διάρκεια της προεκλογικής διόδου. 

Αυτό βεβαίως τους κοστίζει και διπλά, αφού θα πρέπει να «ικανοποιηθούν» επί δύο οι ανάγκες υποψηφίων διαφορετικών κομμάτων. 
Ακριβώς αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα Μέσα Ενημέρωσης, που υποδεικνύονται από τα κόμματα για να «στηριχθούν».
Γενικώς το επόμενο τρίμηνο κάποιοι θα υποχρεωθούν να «ξηλωθούν» χοντρά και αυτή η… αιμορραγία «πονάει».   
 

@ Περισσότερες από 500.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ σχεδόν 300.000 από αυτές εκδόθηκαν μόλις τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόκειται για ένα ιστορικό ορόσημο για τον Φορέα, ενώ παράλληλα οι χρόνοι απονομής μιας σύνταξης έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στους 2 μήνες, με την ημερήσια παραγωγή συντάξεων να ξεπερνά τις 1.250 σήμερα από 500 που εκδίδονταν το 2019.
Αναλυτικά, οι εκδόσεις κύριων συντάξεων το 2021 και το 2022 έφτασαν στις 510.500. Το 2021 εκδόθηκαν 224.434 κύριες συντάξεις, ενώ το 2022 εκδόθηκαν 287.000 (αύξηση 28%). Μάλιστα, το 2022 εκδόθηκαν 163.000 περισσότερες συντάξεις σε σχέση με το 2019 όπου εκδόθηκαν μόλις 123.324 (αύξηση 132%).

@ Σε μία εκλογική περιφέρεια που μετατρέπεται σε μονοεδρική και που η ΝΔ καταγράφει παγίως και ιστορικώς... «double score» σε σχέση με το δεύτερο κόμμα, προφανώς δεν τίθεται θέμα εκλογής ξανά ΣΥΡΙΖΑίου βουλευτή. Η Ολυμπία Τελιγιορίδου το γνωρίζει αυτό και έχει ήδη συμφιλιωθεί, μετά τα πάνω-κάτω που έφερε στην κατανομή των εδρών η νέα απογραφή, με την ιδέα ότι διάγει την τελευταία κοινοβουλευτική της περίοδο ως βουλευτού Καστοριάς. Με τη δημόσια ανακοίνωσή της, μάλιστα, ότι δεν θα ψάξει να πολιτευθεί σε άλλη περιφέρεια, ουσιαστικά ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την πολιτική –κάτι που σχεδόν δεν κρύβει πλέον στους συνομιλητές της. 

@ Τα πράγματα, βεβαίως, είναι κάπως διαφορετικά για τον Μάριο Κάτση. Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο «αντι-Πιερρακάκης», δηλαδή Μάριος Κάτσης (εδώ… γελάνε) επίσης γνωρίζει ότι δε θα επανεκλεγεί βουλευτής μέσω της σημερινής εκλογικής του περιφέρειας, της Θεσπρωτίας. Όμως, ο ίδιος και νέος είναι και αποδοτικός, εξ ού και ψάχνει ρόλο –ίσως και νέα περιφέρεια- ώστε να παραμείνει στα πράγματα. Για τον λόγο αυτό, εκκρεμεί ένα ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να τού ζητήσει να βρεθεί μία λύση για να μην κρεμάσει τόσο πρόωρα και άδοξα τα πολιτικά του παπούτσια. 

@ Μια από τις πιο σκληρές αναμετρήσεις υποψήφιων βουλευτών αναμένεται στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μυστικές μετρήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο, το δίδυμο που θα «κονταροχτυπηθεί» για την μοναδική για το ΠΑΣΟΚ έδρα είναι ο νυν βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης και ο επιχειρηματίας και μέλος της ΚΠΕ του κόμματος Κώστας Πετρίδης. Η κόντρα μάλιστα μεταξύ των δύο φαίνεται να έχει κάνει σάντουιτς τους υπόλοιπους διεκδικητές, καθώς αποσπούν την μερίδα του λέοντος των προοδευτικών ψηφοφόρων.
Ο  μεν Γιώργος Αρβανιτίδης απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα και αναγνωρισιμότητα, ενώ ο Κώστας Πετρίδης έχει μεγάλα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και στη νέα γενιά της πόλης.

@ Σοκ και δέος προκαλούν οι νέες αυξήσεις σε μια σειρά, βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
Οι διατροφικές αλυσίδες πέρασαν τις νέες αυξήσεις που αγγίζουν το 10% στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Από την Τρίτη άρχισαν οι ανατιμήσεις σε γαλακτοκομικά τυροκομικά κρέας και μια σειρά άλλων προϊόντων ροκανίζοντας ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.
Ανατιμήσεις-φωτιά έγιναν σε ελαιόλαδο, ζυμαρικά, απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες, αναψυκτικά, φρυγανιές και μπισκότα.

@ Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Εφορίας, να διεκδικήσουν «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων. Αρκεί να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα αποφύγουν και το κόστος των δικαστικών εξόδων. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει την αποδοχή από την πλευρά των φορολογουμένων για την... πρόταση που τους κάνει τώρα η Εφορία, σχετικά με τη ρύθμιση χρεών. Μάλιστα, ακόμη και οι φορολογούμενοι των οποίων απορρίφθηκε η σχετική αίτηση ενώπιον των δικαστηρίων έως τις 29 Ιουλίου του περασμένου έτους, μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση. Αν το κάνουν και συμβιβαστούν με το ποσό που θα τους βγάλει η Εφορία, τότε θα πρέπει να καταβάλλουν άμεσα το 30% του φόρου, κάτι που για πολλούς θεωρείται αδύνατο. Αν όμως, ένας φορολογούμενος έχει να καταβάλλει το 30% του φόρου εντός 5 ημερών από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής, τότε θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων έως 75%, έχοντας στη συνέχεια τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 24 δόσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...