Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

«Qatargate»: Οι αποκαλύψεις του Τζόρτζι - «Τυφλώθηκα από το χρέος στον Παντζέρι»

Υπερασπιστικός όσον αφορά την Εύα Καϊλή και εξομολογητικός όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Αντόνιο Παντζέρι, τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή που θεωρείται «εγκέφαλος» του Κατάρ-gate, εμφανίζεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι σε όσα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς στις 10 Δεκεμβρίου όταν και ανακοινώθηκε επίσημα η σύλληψή του για το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη.

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» ήταν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η La Repubblica, τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να παραδεχθεί τις σε βάρος του κατηγορίες - ξέπλυμα χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά.

«Αφού κατέρρευσε μπροστά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα «ο 35χρονος από το Abbiategrasso, ένα προάστιο του Μιλάνου, ο οποίος έφτασε στο Βέλγιο το 2009 για να σπουδάσει και έκανε καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάτω από την προστασία των Σοσιαλδημοκρατών, με όσα είπε τα πρώτα λεπτά μετά τη σύλληψή του στις 10 Δεκεμβρίου παραδέχθηκε τις ευθύνες του και παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως είχε δράσει παράνομα».

«Την ίδια ώρα, όμως, προσπάθησε να προστατεύσει την σύντροφό του, την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μητέρα της 22 μηνών κόρης τους, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος» προστίθεται στο δημοσίευμα της La Repubblica.

Όσον αφορά τα χρήματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ο Τζόρτζι υποστηρίζει ότι προορίζονταν μόνο για τον ίδιο και τον Παντζέρι «προσπαθώντας με κάθε μέσο να κρατήσει μακριά την σύντροφό του υπογραμμίζοντας ρητά ότι δεν ήταν η αποδέκτης των χρημάτων».

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ελευθερωθεί η σύντροφός μου και να φροντίσει την 22 μηνών κόρη μας» φέρεται να είπε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.

H σχέση με τον Παντζέρι

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή περιέγραψε στους αστυνομικούς τη σχέση του με τον Αντόνιο Παντζέρι, η οποία, όπως τους είπε, ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια με την πρώτη συνάντηση να γίνεται λίγο μετά την άφιξη του Τζόρτζι στις Βρυξέλλες.

«Του ζήτησα να με πάρει με υποτροφία και το έκανε» είπε χαρακτηριστικά ο Φραντσέσκο Τζόρτζι για τη συνάντηση αυτή που έγινε στα πλαίσια ενός συνεδρίου.

«Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με τον Παντζέρι να γίνεται με τα χρόνια κάτι σαν μέντορας για τον Τζόρτζι, τον ενθουσιώδη νεαρό ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Όπως σημειώνεται το «ηθικό χρέος που ένιωθε για τον Παντζέρι (σ.σ. ο Τζόρτζι) ήταν μεγάλο. Και γι' αυτό όταν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Παντζέρι το 2019 όταν δεν επανεξελέγη ευρωβουλευτής, ο Τζόρτζι συνέχισε να τον βοηθάει. Τότε ήταν που όπως εξήγησε ο Τζόρτζι ξεκίνησε να φροντίζει τα χρήματα της οργάνωσης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλους όσοι τον βοήθησαν να εργαστεί στον τομέα της πολιτικής. Αλλά ήταν και τα λεφτά, χρήματα που ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε ότι δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα καθώς ο μισθός του ως βοηθός ήταν της τάξης των 2.500 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τη La Repubblica ο Τζιόρτζι δήλωσε ανακουφισμένος στους αστυνομικούς που έβγαλε αυτό το βάρος από τη συνείδησή του. Όπως φέρεται να τους είπε, ήταν ένας απλός άνθρωπος που βρέθηκε σε κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο και τυφλώθηκε από το ηθικό χρέος προς τον Παντζέρι.

Ο στόχος των Βέλγων ερευνητών είναι να να κατανοήσουν αν υπάρχουν ευρωβουλευτές στο «μισθολόγιο» των απεσταλμένων του Κατάρ και του Μαρόκο. Ο Τζιόρτζι, πάντως κατά το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, όταν ρωτήθηκε για το αν γνωρίζει τους παραλήπτες των χρημάτων από τον Παντζέρι, είπε ότι δεν γνωρίζει κάποιον.

Σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλέζ, είναι αποφασισμένος η έρευνα να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καταλήγει το δημοσίευμα της La Repubblica.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παπανώτας: Ανήθικο που με απέπεμψαν ενώ ήμουν έτοιμος να παραιτηθώ - Αυτοί που υπερασπιζόμουν δημόσια, μου έσκαβαν τον λάκκο

Νέες αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Παπανώτας μετά την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος με απόφαση Κασσελάκη. Ο...

Μέχρι και ο Γκλέτσος... αγανάκτησε με τον Κασσελάκη: «Απογοήτευση το παιδί, ψήφο από μένα δεν παίρνει, τέλος» (εικόνες)

Σε πλήρη μεταστροφή της άποψής του για τον Στέφανο Κασσελάκη προχώρησε ο Απόστολος Γκλέτσος όπως προκύπτει τόσο από ανάρτησή του στο Facebook όσο και από απαντήσεις που έδωσε στα σ...

Φόρτωση άρθρων...