Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Σε αναμμένα κάρβουνα οι υπουργοί για τον Ανασχηματισμό, «μπαίνουν» (και) σε Κατασκευαστική οι Μπάκος – Καϋμενάκης και ο Σ.Κόκκαλης παίρνει πάλι το όπλο του

Παρασκήνιο

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία αφού παρά την φαινομενική νηνεμία – πιθανώς και λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού στο εξωτερικό – όλοι «ψάχνονται» για το θέμα του Ανασχηματισμού. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τουλάχιστον πέντε (εκ των κορυφαίων) υπουργοί κάθονται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα, με του δύο εξ αυτών να θεωρούν και οι ίδιοι βέβαιο, πως εφόσον ο Μητσοτάκης προχωρήσει σε Ανασχηματισμό, θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία.
Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία σε επίπεδο υφυπουργών, εκεί όπου (θεωρητικά) ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε ευκολότερα να ανακατέψει την τράπουλα, δίνοντας ένα χαρτοφυλάκιο (έστω και υφυπουργού) σε βουλευτές συγκεκριμένων εκλογικών περιφερειών που έχουν μπει στο focus του Μαξίμου.
Όπως γράψαμε και χθες η «πονηρή» μέρα είναι η Πέμπτη, αφού είναι η μοναδική στην ατζέντα του πρωθυπουργού, που είναι σχετικά πιο «χαλαρή». Οψόμεθα…

@ Πάντως τις τελευταίες ώρες υπάρχουν και πληροφορίες για «δεύτερες σκέψεις» που κάνει ο πρωθυπουργός, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να «γυρίζουν» στο θετικότερο για την Κυβέρνηση και τον ίδιο, και το κλίμα (ειδικά) στον Τουρισμό να προμηνύει «εκρηκτική» άνοδο που θα εκτοξεύσει και τα οφέλη στην Εθνική μας Οικονομία.
Μάλιστα κάποιοι στενοί του συνεργάτες θεωρούν πως θα ήταν καλύτερα ο πρωθυπουργός να πάρει τις όποιες τελικές του αποφάσεις στις αρχές Σεπτέμβρη.
Είτε για τον Ανασχηματισμό, είτε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες…

@ Πληθαίνουν οι φήμες στην επιχειρηματική πιάτσα πως οι εφοπλιστές Μπάκος – Καυμενάκης με το cash που απέκτησαν λόγω της πώλησης του ποσοστού τους στον Ελλάκτωρα, θα εξαγοράσουν πλειοψηφικό πακέτο σε εισηγμένη Κατασκευαστική. Για να δούμε τελικά εάν το… hot «δίδυμο της Τριπολιτσάς» αντί για καναλάρχες καταλήξουν κατασκευαστές. Χωρίς βεβαίως το πρώτο να αποκλείει (υποχρεωτικά) και το δεύτερο.

@ Εκεί όπου πάντως η… απόδοση των στοιχημάτων έχει πέσει πολύ (είναι δηλαδή σχεδόν βέβαιο πως θα συμβεί) είναι στην είσοδο της BC Patners στην Ιntrakat . 
Όπως μάλιστα ακούγεται (περίπου) «έδωσαν τα χέρια» οι Σωκράτης Κόκκαλης με τον Νίκο Σταθόπουλο στην συνάντηση που είχαν πριν από μερικές μέρες, με το ενδιαφέρον του ισχυρού fund να εστιάζεται στο κομμάτι των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

@ Την ίδια στιγμή το «πράσινο φως» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 130 εκατ. ευρώ της Intralot υπέρ των παλαιών, η οποία θα σηματοδοτήσει την είσοδο ως στρατηγικού εταίρου του αμερικανικού Fund Standard General, αλλά και θα επιτρέψει στην εταιρεία να βγει από το καθεστώς επιτήρησης και να επιστρέψει σε κανονική διαπραγμάτευση, έδωσε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η οποία συνήλθε με απαρτία 34,04%, ο πρόεδρος της κ. Σωκράτης Κόκκαλης με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή Standard and General, η εταιρεία θα αναπτυχθεί στην αμερικανική στοιχηματική αγορά.
Ο ίδιος τόνισε δε ότι με την ΑΜΚ κλείνει ουσιαστικά μια διετία σκληρών διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους, χαρακτήρισε ως επιτυχία το ότι η εταιρεία κατάφερε να φθάσει εδώ με εξασφαλισμένο στρατηγικό επενδυτή και μάλιστα σε μια οικονομία με δυσκολίες.

@ Ο βασικός κατηγορούμενος για την σκευωρία της Novartis Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  συνεχίζει την, με κάθε δικονομικό μέσο, παρελκυστική τακτική του επιχειρώντας προφανώς να μπλοκάρει τις τελικές αποφάσεις της ανακρίτριας κ. Αλεβιζοπούλου μέχρι την ολοκλήρωση του ισχύοντος δικαστικού έτους. Το εάν τελικά θα πετύχει τον στόχο θα φανεί τις επόμενες βδομάδες…                     

@ Στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ, μεταβιβάζονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να επιλύσει τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.).
Η εν λόγω μεταβίβαση από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει μπλοκαριστεί προσωρινά με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται, ότι το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 319/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών είχε κάνει προσωρινά δεκτή την αίτηση του εν λόγω Δήμου, κ.λπ. και πάγωσε τη μεταβίβαση. Στη συνέχεια, τον περασμένο Μάρτιο, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Αγάπη Γαλελιανού-Χαλκιαδάκη, οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου σχετικά με την ελεύθερη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του και ιδίως του αιγιαλού, το οποίο είναι δημόσιο περιβαλλοντικό αγαθό και τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητο 350.745 τ.μ.)   
@ Τις μηχανές μπροστά για την αξιοποίηση μιας ακόμη μεγάλης έκτασης άνω των 160 στρεμμάτων που αφορά στις πρώην εργοταξιακές εγκαταστάσεις της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου (Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»), βάζει το ΤΑΙΠΕΔ με την προθεσμία Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για την πρόσληψη συμβούλου αξιοποίησης ακινήτων να λήγει σήμερα.
Πρόκειται για ακίνητο συνολικής έκτασης 163.228 τ.μ. που αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τμήματα και χρησίμευσε στο παρελθόν ως κύριος εργοταξιακός χώρος κατασκευής της Γέφυρας και στο οποίο έχουν διαμορφωθεί δύο τεχνητές προβλήτες.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει την διαδικασία για να διερευνηθεί, σε πρώτη φάση, το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς ως προς την μορφή των επιθυμητών επενδύσεων (market sounding) για το ακίνητο αυτό, τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης και η επιλογή του βέλτιστου σεναρίου. Αν και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον αυτό θα αξιολογηθεί και το Ταμείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες δηλαδή στην εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ, σε pre-marketing, καθώς και σχεδιασμό και υλοποίηση της συναλλαγής ώστε σε δεύτερο χρόνο να γίνει διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης.

@ Άνω του ορίου του 3,7% σκαρφάλωσε χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας, με το κόστος δανεισμού να συνεχίζει τον ανηφορικό δρόμο, ενόσω το «αφεντικό» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιβεβαιώνει τα σενάρια για αύξηση των επιτοκίων από τον προσεχή Ιούλιο, βάζοντας τέλος στη μακρά εποχή της φθηνής και άφθονης ρευστότητας. 
Με τον πληθωρισμό να παραμένει εκτός ελέγχου (7,4%) και να απέχει παρασάγγας από τον στόχο της Φρανκφούρτης (2%), η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε σήμερα να διαμηνύσει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο και έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο.  
Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο -0,5%, ενώ το επιτόκιο αναχρηματοδότησης κυμαίνεται στο 0%.  
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τον Παπανδρέου θυμήθηκε ο Κασσελάκης - Πήγε στο περίπτερο του ΠΑΣΟΚ στον Εύοσμο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι περιοδείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε το προεκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ στον Εύοσμ...

Φόρτωση άρθρων...