Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Σε διπλωματική εγρήγορση ο Μητσοτάκης, ο εποικοδομητικός ρόλος της Ελλάδας στη σκιά των αναταράξεων του πολέμου

Την ώρα που οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα στην Ουκρανία και ο Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου του ως περιφερειακός γεωστρατηγικός παίκτης στην περιοχή των Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει τις κινήσεις του στη διπλωματική σκακιέρα, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην άλλη όχθη του ατλαντικού. 

Σε μία περίοδο που ο δυτικός κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ντονμπάς, στο Κίεβο και άλλες περιοχές, η Ελλάδα συνεχίζει μια πολυσχιδή εξωτερική πολιτική, συνδράμοντας σε ένα κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων σε οικονομικό, αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο. 

Η αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Φινλανδή ομόλογό του έρχεται σε μία περίοδο που το ΝΑΤΟ εξετάζει την διεύρυνση του στα ανατολικά, με το Ελσίνκι να βρίσκεται ένα βήμα πριν την υποβολή πρότασης για την ένταξη του στην ευρωατλαντική συμμαχία. Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου, σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ζενίθ και ενώ η Τουρκία συνεχίζει σε κάθε ευκαιρία να προκαλεί με τη συμπεριφορά της τόσο την Αθήνα, όσο και την Λευκωσία. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν παράλληλα την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται ως ένας από τους σημαντικούς συμμάχους της χώρας που μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχουν πρωταγωνιστήσει σε κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής.  

Η Ευρώπη αναζητά πλέον λύσεις για το μείζον ζήτημα της ενέργειας και της αύξησης των τιμών, θέμα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι. Εν των μεταξύ, η απόφαση των Ρώσων να κλείσουν τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία προκάλεσε συναγερμό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με το Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Κίριλ Πετκόφ, τον οποίο διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνδράμει τη γειτονική χώρα για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για την Βουλγαρία οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.   
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...