Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Σε κόκκινο συναγερμό η Κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και συντονίζει τις επόμενες κινήσεις σε διπλωματικό, ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Η ρωσική εισβολή άλλαξε άρδην τα δεδομένα όσον αφορά στις προτεραιότητες, με τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας να μπαίνουν πλέον σε πρώτο πλάνο.

Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, βάζοντας ωστόσο ψηλά στην ατζέντα την ενίσχυση του διαύλου επικοινωνίας με την Άγκυρα, με μια συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να θεωρείται αναμενόμενη, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ.

Στην Κυβέρνηση ιχνηλατούν τις φραστικές επιθέσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ εναντίον της χώρας μας και τις αποδίδουν σε εκνευρισμό και αμηχανία μετά την ολιστική απάντηση που έλαβε ο κ. Πούτιν από τη Δύση.

Εκτός από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το πρωθυπουργικό γραφείο προχωρά σε ένα συνολικό σχεδιασμό σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις αυξημένες εισροές προσφύγων προς την Ελλάδα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αναμενόμενη άφιξη 15.000 ατόμων κυρίως γυναικών και παιδιών και δεύτερον στην ομαλή διεξαγωγή επιχειρήσεων για τον απεγκλωβισμό του ελληνικού στοιχείου από την εμπόλεμη ζώνη, είτε πρόκειται για ομογενείς, είτε για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών βρίσκονται οι οικονομικές αναταράξεις και οι επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία που αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα κλυδωνισμών στην αγορά.

Ειδικότερα, η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων προκαλεί πονοκέφαλο στα αρμόδια υπουργεία, αλλά πλήττει το εισόδημα των μεσαίων νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει σε επίπεδο Ε.Ε για τη δημιουργία ενός ενεργειακού τείχους προστασίας για τα κράτη-μέλη που θα οδηγήσει σε άμβλυνση των επιπτώσεων και παράλληλα θα μπορούσε να αποτελέσει τον προθάλαμο για μία νέα ενεργειακή πολιτική με τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση από τη Μόσχα.

Εκτός των άλλων, οι αρμόδιοι υπουργοί έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα των παρενεργειών που προκαλεί ο πόλεμος στο τουριστικό προϊόν, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία συνιστούν δύο από τις σημαντικές αγορές. Ως εκ τούτου αναζητούν τρόπους για να πετύχουν την ισορροπία σε μία χρονιά που ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα «καρφιά» Πολάκη κατά Τσίπρα και Ξανθού: Σας απάντησαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές

Στο στόχαστρο του βάζει για άλλη μια φορά τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα ο Βουλευτης Χανίων, Παύλος Πολάκης, δίνοντας συνέχεια στο θέμα των εμβολίων,...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και τα ρέστα – Η Κεχαγιά απειλεί πως θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα μνημόνια με τα Σκόπια

«Γιατί πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα, τα τρία μνημόνια συνεργασίας, ούτ...

Φόρτωση άρθρων...