Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Σταϊκούρας: «Κανένα ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ»

Πολιτική

«Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο. Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm», ανέφερε υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. 

Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023. Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το δεύτερο τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». 

Ειδικά, για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. 

Για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, είπε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: Θέτουμε σήμερα στην κυκλοφορία τα πρώτα από τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία

Στην εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων των ηλεκτρικών λεωφορείων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα. Ο Πρωθυπουργός πήγε στο αμαξο...

Γεραπετρίτης: Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι στρατηγική και δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ερείδεται στην ιστορία και στον πολιτισμό, σήμερα όμως βρίσκεται στο απόγειο της πραγματικής διμερούς διπλωματικής σχέσης», επεσήμανε ο υπουργό...

Φόρτωση άρθρων...