Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Στην τελική ευθεία τα νέα μέτρα Μητσοτάκη, πόσο πιθανή είναι η πώληση περιφερειακού καναλιού και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε «Αυγή» και στο «Κόκκινο»

Παρασκήνιο

Σε φουλ ρυθμούς ο πρωθυπουργός ξετυλίγει την ατζέντα των νέων μέτρων στήριξης της δοκιμαζόμενης μεσαίας τάξης και των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων όπως φάνηκε και χθες στην Βουλή. 
Εκεί όπου με αφορμή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε πως είναι ζήτημα ημερών η ανακοίνωση της γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα ενισχύσει την κοινωνική στέγη, νέων ανθρώπων αξιοποιώντας την δημόσια περιουσία του ΟΑΕΔ.
Από εκεί και πέρα, παρότι υπογράμμισε πως το ζήτημα της ακρίβειας και της εκρηκτικής αύξησης των τιμών στην ενέργεια πρέπει να αντιμετωπισθεί σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κυβέρνηση έχει καταστρώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών που η Κυβέρνηση πολύ σύντομα θα παρουσιάσει.
Ο Μητσοτάκης το παλεύει και παρά το γεγονός πως κλήθηκε να κυβερνήσει την χώρα εν μέσω ακραίων παγκόσμιων φαινομένων (πανδημία, πόλεμος κλπ) η Ελλάδα στέκεται όρθια.
Και αυτό το πιστώνεται προσωπικά ο πρωθυπουργός και ο στενός κύκλος των συνεργατών του, που διόμιση χρόνια τώρα διαχειρίζονται επιτυχώς τις απανωτές κρίσεις.        

@ Ξεκίνησε ήδη ο λογιστικός έλεγχος των οικονομικών ενός περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού από τους υποψήφιους (εφοπλιστές) αγοραστές του. Τώρα εάν ευδοκιμήσει τελικά το deal  θα εξαρτηθεί από το πόσο  αληθινά επιθυμούν να αποκτήσουν τηλεοπτική συχνότητα (να βάλουν δηλαδή… βαθιά το χέρι στην τσέπη) ή όλα εντάσσονται σε ένα συνολικότερο επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει να κάνει πρώτιστα με τον μετοχικό έλεγχο κορυφαίας εγχώριας κατασκευαστικής εταιρείας.   

@ Ραγδαίες την ίδια στιγμή αναμένονται οι εξελίξεις στον μηντιακό όμιλο του ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή, στο Κόκκινο κλπ). Αφού μετά την διαφαινόμενη καθαρή επικράτηση του Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την επανεκλογή του, θα προχωρήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις «εξυγίανσης» των χρεοκοπημένων ΜΜΕ της Κουμουνδούρου.
Με πρώτο «θύμα» των εκκαθαριστκών επιχειρήσεων τον σημερινό διευθυντή του «στο Κόκκινο» δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη. 
 
@ Βαρύς θα είναι ο «πέλεκυς» της Εφορίας για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, αλλά προσπαθούν να αποκρύψουν εισοδήματα.
Μάλιστα, όσοι ιδιόκτητες ακινήτων εντοπιστούν, χωρίς να έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ και χωρίς να έχουν (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου)  ΑΜΑ, αντιμετωπίζουν επιβολή προστίμου. Π.χ στην περίπτωση μη ένταξης στο σχετικό Μητρώο τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι και 20.000 ευρώ.
Επίσης, όσοι δεν έχουν διορθώσει και δεν οριστικοποιήσει τις αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.
Τέλος στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στη συγκεκριμένη εφαρμογή και η Αirbnb συνεχίζει να τον φιλοξενεί, τότε η ΑΑΔΕ όχι μόνο  μπορεί να «κατεβάζει» τα ακίνητα από την πλατφόρμα, αλλά έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο και για την ίδια την πλατφόρμα στην Ελλάδα.

@ H κερδοφορία θα τεθεί από φέτος και για τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο του τραπεζικού ενδιαφέροντος καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μια θεαματική πορεία προόδου και μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, από το βήμα του Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς όμως να εκτροχιάζει την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την οποία αναμένεται φέτος ρυθμός της τάξης του 3-4%, υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου και επίσης θετικός μεσοπρόθεσμα. Εκτίμησε δε, ότι το 2023 θα είναι έτος επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα της χώρας και των τραπεζών της.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν μετασχηματισμό μεγάλης έκτασης με αποτελέσματα που εκπλήσσουν: τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από το ανώτερο σημείο το 2016 στα 110 δισ. ευρώ, υποχώρησαν στα 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 για τις συστημικές τράπεζες, με δείκτη NPE στο 10% και μονοψήφιο για όλες εντός του 2022.

@ Αύξηση τζίρου  στα 915,5 εκατομμύρια ευρώ εμφάνισε η Ελλάκτωρ ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα μεγέθη Δ' Τριμήνου και Οικονομικής Χρήσης 2021.
Ειδικότερα, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου κατά τη χρήση 2021 ανήλθε σε €915,5 εκατ., αυξημένος κατά 2,6% σε σύγκριση με τη χρήση 2020 (€892,3 εκατ.), ενώ στο Δ΄ τρίμηνο του 2021, ο Κύκλος Εργασιών σημείωσε αύξηση 23,4%, στα €277,8 εκατ. από €225,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Το Μεικτό Κέρδος κατά τη χρήση 2021 ανήλθε σε €207,2 εκατ. αυξημένο κατά 87,3% σε σύγκριση με το 2020 (€110,6 εκατ.).
Η Λειτουργική Κερδοφορία, για τη χρήση 2021, ενισχύθηκε κατά πολύ, με συγκρίσιμα (σ.σ. εξαιρουμένης της επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων κατά €26,2 εκατ. συνεπεία αρνητικής έκβασης διαιτησίας για έργο στο Κατάρ) EBITDA €191,1 εκατ., ήτοι αύξηση >100% σε σχέση με τη χρήση 2020 (€34,4 εκατ.).
Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), στη χρήση 2021, ανήλθαν σε €164,9 εκατ. έναντι €34,4 εκατ. το προηγούμενο έτος. Στο Δ’ τρίμηνο 2021 το EBITDA ανήλθε σε κέρδη €59,8 εκατ. έναντι ζημιών €78,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα αποτελέσματα προ φόρων της χρήσης 2021 ήταν ζημίες €28,6 εκατ. έναντι ζημιών €149,7 εκατ. στη χρήση 2020. Αντίθετα το Δ’ τρίμηνο 2021 ήταν το δεύτερο συνεχόμενο κερδοφόρο €11,3 εκατ. μετά από 5 ζημιογόνα τρίμηνα (-€125,5 εκατ. πέρυσι).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Φόρτωση άρθρων...