Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Στον «τάκο» οι εταιρείες που αισχροκερδούν, «ρώσος δισεκατομμυριούχος» ο Σαββίδης σύμφωνα με το Forbes και τα δύο φαβορί για την  θέση του Γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ  

Παρασκήνιο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφού ο παρατεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και το εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας και πληθωρισμού που έχει προκαλέσει, έχει αναγκαστικά πολιτικές επιπτώσεις για την Κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να «απαντήσει» στην δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο μέσος πολίτης με νέα σειρά μέτρων ανακούφισης της μεσαίας τάξης
Ενώ εκτός από την στοχευμένη ενίσχυση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης θα ξεκινήσουν ένα πραγματικό σαφάρι ελέγχων στο σύνολο της αγοράς για την πάταξη της αισχροκέρδειας.
Έτσι στην κατεύθυνση του περιορισμού του φαινομένου, εκτός από τα πολύ υψηλά πρόστιμα που θα επιβληθούν, έχει αποφασισθεί να προχωρήσει άμεσα και η νομοθετική ρύθμιση για την δημοσιοποίηση των εταιρειών που κερδοσκοπούν με αφορμή την κρίση. 
Είναι μια πρωτοβουλία που έπρεπε να ανακοινωθεί… χθες, αλλά ποτέ δεν είναι και αργά.                  

@ Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αλλαγή φρουράς στην υπ’ αριθμόν 2 κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του Γραμματέα αμέσως μετά το συνέδριο και την εκλογή (από τα μέλη) της νέας Κεντρικής Επιτροπής –τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου δηλαδή. Στην περίπτωση αυτή, σημειώστε δύο υποψήφιους : ο ένας είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος, νυν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο «αντ’ αυτού» του Τζανακόπουλου και ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι θα βοηθήσει όταν έρθει η ώρα της μετεκλογικής αμφισβήτησης. 
Ο Ηλιόπουλος είναι ΣΥΡΙΖΑ από τα γεννοφάσκια του, ενώ έχει δοκιμαστεί σε κομματικές θέσεις ευθύνης, από την εποχή που ήταν γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Τζανακόπουλο. 
Η δεύτερη επιλογή θα ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης: ο πρώην υπουργός είναι πιο... τσιπρικός από τον Τσίπρα, ενώ κάνει εδώ και καιρό «δουλειά μυρμηγκιού» στα κομματικά, αποδεικνύοντας ότι ξέρει να διαχειρίζεται τους μηχανισμούς, το οργανωτικό, αλλά και τις μικρές και καθημερινές συνωμοσίες που λαμβάνουν χώρα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου. Ωστόσο, κάτι η πολιτική του προέλευση (ΠΑΣΟΚ), κάτι οι αντιπάθειες που έχει στο εσωτερικό, φαίνεται ότι η «λύση Σπίρτζη» είναι κάπως χλωμή...

@ Δημοσιοποιήθηκε χθες ετήσια λίστα Forbes η οποία έχει πάντα και ελληνικό ενδιαφέρον.   
Τα σκήπτρα του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη κρατά φέτος ο Elon Musk, ο οποίος βρίσκεται στη κορυφή της λίστα του Forbes για πρώτη φορά. Έως τις 11 Μαρτίου, οπότε το Forbes "κλείδωσε” τα στοιχεία για τις περιουσίες των κροίσων του κόσμου, ο Musk είχε εκτιμώμενη περιουσία ύψους 219 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 68 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, χάρη στο άλμα κατά 33% που έκανε η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων του, Tesla. 
Έτσι, ξεπέρασε τον Jeff Bezos, ο οποίος έπεσε στη δεύτερη θέση, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, λόγω της υποχώρησης κατά 3% της μετοχής της Amazon αλλά και του αυξημένου φιλανθρωπικού έργου του, που έβγαλε από την τσέπη του 6 δισ. δολάρια.
Στην τρίτη θέση της λίστας παραμένει ο Γάλλος μεγιστάνας του κλάδου των ειδών πολυτελείας Bernard Arnault, ο οποίος πρόσθεσε 8 δισ. δολάρια στην περιουσία του τον περασμένο χρόνο. Την πρώτη 5άδα συμπληρώνουν ο Bill Gates και ο Warren Buffett.
Όσον αφορά την Ελλάδα, στη φετινή λίστα τη χώρα μας εκπροσωπούν η Βίκυ Σαφρά, η οποία με περιουσία 7,4 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην 321η θέση, ενώ ακολουθούν αρκετά πιο πίσω ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 3,6 δισ. δολάρια στην 822η θέση, ο Φίλιππος Νιάρχος με 2,8 δισ. δολάρια στη θέση 1.096 και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του, με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 2.076 της κατάταξης.
Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνεται και ο Ιβάν Σαββίδης, που εντάσσεται όμως στους billionaires της Ρωσίας, στη θέση 1.818 με περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτό. 

savvidis

@ Μία ακόμα δευτερογενής συναλλαγή τιτλοποιημένων δανείων πραγματοποιήθηκε, με τη doValue να αναλαμβάνει τη διαχείριση του Project Neptune μικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τμήμα μιας παλαιότερης συναλλαγής 1,1 δισ. ευρώ το οποίο αγόρασε η Fortress Investment Group από την Alpha Bank το 2020 και στη συνέχεια δόθηκε η διαχείριση στη CEPAL.
Με το project Neptune, η doValue αναλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη διαχείριση σχεδόν του 50% της αρχικής τιτλοποίησης. Η συναλλαγή αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2022. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς επιχειρήσεις εξασφαλισμένα από ακίνητα στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μία ακόμα μεγάλη συναλλαγή για την doValue στην Ελλάδα, μετά την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας αξίας 5,7 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με τις Fortress και Bain. Επίσης, έρχεται μετά την τιτλοποίηση της Eurobank (Mexico) αξίας 3,2 δισ. ευρώ, όπου η doValue παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης αλλά και μεταπώληση του χαρτοφυλακίου και εξειδικευμένους επενδυτές.

@ Σε αναθεώρηση των πλάνων για την παραγωγή των ορυχείων λιγνίτη προχωρά η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεναρίων διακοπής του ρωσικού αερίου.
Η ΔΕΗ παρέδωσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει αύξηση της παραγωγής λιγνίτη σε ποσοστό 40-50%.
Με την αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας κατά 40-50%, η ΔΕΗ έχει στόχο να μεγιστοποιήσει τα αποθέματά της σε λιγνίτη. Κι αυτό προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την ηλεκτροπαραγωγή με μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί ακόμη περισσότερο ή αν διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο.

@ Στα 15,9 ευρώ από 14,7 ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Eurobank διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "buy", αφού αναμένει συνολική απόδοση άνω του 30%.  Στην έκθεση της Eurobank εκτιμά ότι τα περιθώρια ανόδου του τίτλου από τα τρέχοντα επίπεδα ανέρχονται σε 18,7%, ενώ η μερισματική απόδοση  εκτιμάται στο 12,2%.  
Παράλληλα επισημαίνει  την κρυμμένη αξία της μετοχής σε σχέση με την ανανέωση των συμβάσεων, την οποία υπολογίζει στα 4 ευρώ, τονίζοντας ότι μόλις το 37% της αξίας των ανανεώσεων/ τερματικών στις συμβάσεις του ΟΠΑΠ περιλαμβάνεται στην τιμή της μετοχής. 
Τέλος η Eurobank Equities αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ το 2022 και κατά 1-2% για τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας πως ο ΟΠΑΠ διατηρείται στις κορυφαίες της επιλογές.  

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Γιώργος Αυτιάς: Θα έχει διπλάσιους σταυρούς από τον δεύτερο υποψήφιο ευρωβουλευτή

Ένα φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα παρατηρηθεί σε άλλο κόμμα θα καταγραφεί το βράδυ των ευρωεκλογών. Από τις ενδείξεις που υπάρχουν στους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και από τις σοβαρές ...

Φόρτωση άρθρων...