Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ, σύσφιξη των διμερών σχέσεων και επέκταση της συνεργασίας το μήνυμα Μητσοτάκη-Μπάιντεν  

Πολιτική

Ένα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Το θερμό κλίμα που επικράτησε στο τετ-α-τετ του κ. Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό επιβεβαίωσε πως οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν περαιτέρω με την αμερικανική ηγεσία να αναγνωρίζει το σημαντικό και πολυσχιδή ρόλο της Αθήνας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. 

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ενώπιον των ισχυρών αναταράξεων που φέρνει στο διεθνές status quo η συνέχιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει τεράστια σημασία στη συγκεκριμένη επίσκεψη, η οποία, όπως αναφέρουν, έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό αποτύπωμα στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Αίσθηση προκάλεσε η εμπιστοσύνη που δείχνει ο πλανητάρχης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά στο πρόσωπο του τον Ευρωπαίο ηγέτη που στηρίζει αναφανδόν τις προσπάθειες και τους στόχους της ευρωατλαντικής συμμαχίας σε μια συγκυρία ομολογουμένως  γεμάτη προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον. 

Τα ζητήματα που τέθηκαν στο οβάλ γραφείο αποκτούν μια επιπρόσθετη σημασία και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η Άγκυρα βλέπει την Ελλάδα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά σε διπλωματικό επίπεδο, ενισχύοντας την άμυνα της και την στρατιωτική αποτρεπτική ικανότητα της στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα της. 

Ο θετικός αντίκτυπος της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην τουρκική ηγεσία, η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της να αναβαθμιστεί διπλωματικά τις τελευταίες εβδομάδες, αντιλαμβάνεται πως υπολείπεται σε κινήσεις της Ελλάδας στην γεωπολιτική σκακιέρα. 

Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προμηθευτεί F-35 θωρακίζει τη χώρα στους αιθέρες και την καθιστά εξόχως ανταγωνιστική στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, η Αθήνα αναμένεται να διαδραματίσει ένα εξίσου σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα στην προσπάθεια απεξάρτησης του δυτικού κόσμου από τον ρωσικό παράγοντα. 

Εκτός των άλλων, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει με την επίσκεψη του στις ΗΠΑ να αφήσει ένα ισχυρό επικοινωνιακό και ουσιαστικό αντίκτυπο, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στην πολυάριθμη ελληνική ομογένεια, η οποία στις επόμενες Εθνικές Εκλογές θα συμμετάσχει για πρώτη φορά!    
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης σε Βελόπουλο: Καλό το σόου περί χριστιανικής πίστης, αλλά τη μάνα δεν τη βρίζουμε ποτέ

Επανήλθε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο θέμα που σόκαρε το κοινοβούλιο με το επεισόδιο μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή των Σπαρτιατών Κων. Φλώρου και του βουλευτή τ...

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, πιστεύω στα θαύματα - Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός

Στο πολιτικό του πλάνο, τις ευρωεκλογές, τον Δημήτρη Παπανώτα και τη θρησκεία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον Αντών...

Τα μηνύματα από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ο πήχης του 33% και οι «γιαλαντζί πατριώτες»

Πιο συγκεκριμένος ως προς τον εκλογικό πήχη για τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες ευρωεκλογές έγινε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, δια...

Φόρτωση άρθρων...