Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Συναγερμός για την επισιτιστική επάρκεια στην Ελλάδα και τα «μυστικά της Κύπρου» που αφορούν εγχώριους… φίλους του Πούτιν

Παρασκήνιο

Συνεχίζει να παραμένει σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού το Μαξίμου, αφού εκτός από την υπόθεση της ακρίβειας, στο τραπέζι πλέον έχει μπει και το ζήτημα της επισιτιστικής επάρκειας. Οι πρώτες αναφορές που έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο κάνουν λόγο για «ικανοποιητική επάρκεια» τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, αφού υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός αποθεμάτων, βασικά σε σιτηρά και λιγότερο σε λάδια (σπορέλαια, ηλιέλαια) .
Η τρελή ζήτηση όμως σε αλεύρι και κυρίως για τους συγκεκριμένους τύπους λαδιών (που αφορούν κατά 90% την εστίαση) εκτός το ότι έχει διπλασιάσει την τιμή τους, προκάλεσε ήδη και την επιβολή των πρώτων πλαφόν από τα σούπερ μάρκετ. 
Όπως μαθαίνουμε θα υπάρξει τις επόμενες μέρες πλήρης καταγραφή των αποθεμάτων σε επισιτιστικά είδη που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα χαραχθεί μια κεντρική στρατηγική διαχείρισης τους. Δια παν ενδεχόμενο…   

@Την ίδια στιγμή που με ρυθμούς… χελώνας προχωρούν οι έρευνες των Ελληνικών αρχών για «μαύρο» Ρωσικό χρήμα σε λογαριασμούς εγχώριων επιχειρηματιών, που διαθέτουν πιθανή στενή σχέση με το «σύστημα» Πούτιν, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πως αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ η έρευνα των αρμοδίων να επεκταθεί και στην Κύπρο. 
Μέσω του Τραπεζικού συστήματος της οποίας και των εταιρειών που διαθέτουν εγχώριοι επιχειρηματίες εκεί, διακινείται «όλο το χρήμα» στην Ελλάδα, από την Ναυτιλία μέχρι και τα Μέσα Ενημέρωσης. Θα υπάρξει άραγε «ενδιαφέρον» από τις Ελληνικές ελεγκτικές αρχές για τα «μυστικά της Κύπρου» ή θα συνεχίσουν να κάνουν… γαργάρα το ζήτημα, επικαλούμενοι τις διεθνείς λίστες Ολιγαρχών στις οποίες δεν περιλαμβάνονται (ακόμη) ονόματα εγχώριων επιχειρηματιών; 

@ Για την ενημέρωση σας τις τελευταίες εβδομάδες αποσύρθηκαν από την Κύπρο ορισμένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία των βαθύπλουτων Ρώσων υπό τον φόβο των κυρώσεων της Ε.Ε. αλλά και υπό την πίεση του Ρώσου προέδρου για επαναπατρισμό του πλούτου. Τον περασμένο μήνα και δύο εβδομάδες πριν του επιβληθούν κυρώσεις ο Βίκτορ Ρασνίκοφ μετέφερε 4 δισ. δολάρια από κυπριακή εταιρεία «όχημα» σε μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ρωσίας. Στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα που του επιβλήθηκαν κυρώσεις, ο μεγιστάνας του χάλυβα Αλεξέι Μορντάσοφ μετέφερε το μερίδιο, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, που είχε στον γερμανικό ταξιδιωτικό κολοσσό TUI από την Κύπρο στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Προ ημερών, κυπριακή εταιρεία χόλντινγκ μετέφερε στον Λεονίντ Μίκελσον, πρόεδρο της Novatek, το 14% της ρωσικής βιομηχανίας φυσικού αερίου αξίας περίπου 4,8 δισ. δολαρίων, ενώ ακόμη και πριν από τον πόλεμο ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, με περιουσία αξίας 24,7 δισ. δολαρίων, μετέφερε περιουσιακά στοιχεία εκτός του νησιού. 
Κάποιες από αυτές τις κινήσεις ωστόσο μπορεί και πάλι να προσκρούσουν στις συνεχώς αυξανόμενες κυρώσεις. Στην περίπτωση του Μορντάσοφ, για παράδειγμα, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μπλόκαραν τη μεταφορά του μεριδίου του στην TUI από την Κύπρο στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ενώ στο μεταξύ διεξάγουν έρευνες για τη νομιμότητα της κίνησης.

@ Έχει ωριμάσει για τα καλά η ιδέα στο Μαξίμου να δοθούν επιπλέον παροχές στους οικονομικά ασθενέστερους,  καθώς οι τιμές στην ενέργεια έχουν φθάσει στη κορυφή του Εβερεστ και προχωρούν  ακόμη περισσότερο. 
Αυτή τη στιγμή, χωρίς υπερβολή στο γαλάζιο  «κονκλάβιο» επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν.
Μέσα σε αυτό το χαμό υπάρχει και κάποιος στην κυβέρνηση που εκφράζει διαφωνίες για την επιδοματική πολιτική  και δεν άλλος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, που αντιτίθεται όχι μόνο στην ουσία αυτής της στρατηγικής, αλλά και στο κατά πόσον το δημόσιο ταμείο έχει την αντοχή για τέτοιες παροχές.

@ Η χαρά των Συριζαίων είναι τα συνέδρια οι συνδιασκέψεις και γενικά ό,τι προσφέρεται για ξεκατίνιασμα.
Οι διάφορες τάσεις και ομάδες άρχισαν να δραστηριοποιούνται ενόψει του… περιβόητου συνεδρίου.
Η Ομπρέλα, η οποία κινείται αυτόνομα, καλεί δημοσιογράφους σε δείπνα και επιχειρεί να διαμορφώσει συσχετισμούς που θα θέτουν σε ομηρία τον Αλέξη Τσίπρα.
Η λεγόμενη ομάδα των προεδρικών ασχολούνται με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση.
Είναι το μόνο επικοινωνιακό κόλπο που τους έχει απομείνει στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη συρρίκνωση.
Για το επίμαχο αυτό ζήτημα αναμένεται να γίνει χαμός στο συνέδριο.
Μάλιστα κάποιοι προεξοφλούν ότι θα είναι τέτοιες οι αντιδράσεις που θα κάψουν στην κυριολεξία το σόου που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα κάποιοι τον προειδοποιούν, ότι αν οι διάφορες τάσεις δώσουν γραμμή για αποχή, τότε ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να ψηφιστεί από μία ελάχιστη μειοψηφία και να διασυρθεί πολιτικά.

@ Παρότι η βασική «προεδρική» τάση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη του Νίκου Παππά και του Χρήστου Σπίρτζη (μαζί με Ζαχαριάδη, Δούρου κ.α.), η πραγματικότητα είναι πως ενόψει συνεδρίου τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για την λεγόμενη «Ενωτική Κίνηση Μελών». Κυρίως γιατί υπάρχουν και… «ειδικές» δυσκολίες, καθώς η συγκεκριμένη «προεδρική» τάση εμφανίζεται διαρκώς απολογούμενη στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συμμετοχή του Νίκου Παππά και της Ρένας Δούρου σ’ αυτή. Σε απλά ελληνικά, ακόμη και οι… «ήρωες» που ακόμη ενδιαφέρονται να εγγραφούν ως νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν σαφές στις οργανώσεις που τους προσεγγίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε τάσεις που ηγούνται από στελέχη τα οποία είτε έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη (ο Παππάς για την υπόθεση Καλογρίτσα, η Δούρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα) είτε έχουν συνδεθεί με πολύ αρνητικές στιγμές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ -όπως, για παράδειγμα, ο διαγωνισμός-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες και η τραγωδία στο Μάτι. 

@ Σε σύσταση αγοράς και αναθεώρηση της τιμής – στόχου της Mytilineos προχωρά η CITI.
Με ειδική έκθεση για την ελληνική εισηγμένη η τράπεζα ανεβάζει την τιμή στόχο στα 22 ευρώ ανά μετοχή, με το upside να διαμορφώνεται κοντά στο 60%.
Η CITI εκτιμά ότι, για τη MYTILINEOS, η ανάπτυξη ήρθε για να μείνει, καθώς η κερδοφορία αναμένεται να ενισχύεται σταθερά για τα επόμενα χρόνια. Ο αναλυτής προσβλέπει σε τριπλασιασμό της κερδοφορίας το 2024 σε σύγκριση με αυτή του 2021.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υψηλή μερισματική απόδοση, την οποία ο αναλυτής της CITI τοποθετεί στο 5% το 2022 και στο 8% το 2024, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του προέδρου της εταιρείας Ευάγγελου Μυτιληναίου, ότι η Mytilineos είναι ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας Ανάπτυξης (Growth stock) και Αξίας (Value stock).
Εξίσου σημαντική είναι η εκτίμηση του αναλυτή ότι, παρά τις υψηλές επενδύσεις, η μόχλευση της εταιρείας παραμένει χαμηλή και θα βαίνει συνεχώς μειούμενη (από 2.2x το 2021 θα πέσει στο 1.0x το 2024), λόγω των σταθερά ισχυρών λειτουργικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Ξάνθη αγκάλιασε τον Γιώργο Αυτιά

Συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία προς το λαό ο Γιώργος Αυτιας και μετά τον Έβρο βρέθηκε στην Ξάνθη. Εκεί ήταν και ο Χρήστος Σταϊκούρας όπου είχαν με τον Γιώργο Αυτιά ιδιαίτερη συνάντ...

Νέα προκλητική δήλωση Ράμα: Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς

«Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς», τόνισε ο Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Klan, εμμένοντας στην «σκληρή γραμμή» μετά και τη συγκέντρωση σ...

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Φόρτωση άρθρων...