Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Συνεχίζει ακάθεκτος τις… κομμουνιστικές παρεμβάσεις ο Μητσοτάκης και οι τρεις επιχειρηματίες που διερευνώνται από την ΤτΕ για την σχέση τους με τον Πούτιν

Παρασκήνιο

Αναστεναγμός (σχετικής) ανακούφισης ακούστηκε χθες σε ολόκληρο τον πλανήτη μετά την δημοσιοποίηση από τους Financial Times, του προσχεδίου ειρήνευσης 15 σημείων που μπορεί να αποτελέσει την βάση έτσι ώστε να σταματήσει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αν και αρκετές χώρες της Δύσης παραμένουν επιφυλακτικές, αφού κανείς  δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν, όλα δείχνουν πως μετά από τρεις βδομάδες πολέμου έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να σταματήσει η αιματοχυσία. Μακάρι αυτό να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

@ Το νέο «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τα καύσιμα και περισσότερο «γενναιόδωρο» του αναμενομένου ήταν, και στην κατεύθυνση ανακούφισης πολιτών με χαμηλότερα εισοδήματα κινήθηκε.
Εάν μάλιστα συνδυαστεί και με την προχθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία για μηδενισμό του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες – γεωργοί, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια σημαντική όσο και στοχευμένη κυβερνητική παρέμβαση.
Που μπορεί να μην λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας και τις οικονομικής κρίσης που οφείλεται στην Ρωσική εισβολή, αλλά συνιστά μια θετική εξέλιξη για εκατοντάδες χιλιάδες δοκιμαζόμενους έλληνες πολίτες. 

@ Και με κάτι τέτοια «κομμουνιστικά» μέτρα που παίρνει ο Μητσοτάκης, αρπάζει την… μπουκιά από το στόμα του Τσίπρα. Ο οποίο χθες υποχρεώθηκε να κάνει έκτακτες ανακοινώσεις – παροχολογίας το μεσημέρι για να προλάβει το διάγγελμα του πρωθυπουργού το απόγευμα. Χαμένος κόπος, αφού ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύονται πλέον τον Τσίπρα.

@ Σε κατάσταση «κόκκινου» εκλογικού συναγερμού έχει θέση το ΠΑΣΟΚ, για παν ενδεχόμενο, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ήδη έχουν καταρτισθεί κατά 80% τα ψηφοδέλτια του κόμματος στα οποία υπάρχουν και κάποια ονόματα έκπληξη. ‘Όχι από περιφερόμενους πολιτικούς γυρολόγους αλλά από πρόσωπα άφθαρτα, της νέας γενιάς, με βαριά βιογραφικά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αποτελέσουν και την πολιτική βιτρίνα του κόμματος που οραματίζεται. 

@ Μπορεί να υπάρχουν  κάποιες ελπίδες εκτόνωσης της κρίσης στην Ουκρανία, η Δύση όμως είναι αποφασισμένη να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί ολιγάρχες της πάλαι ποτέ Σοβιετίας που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με το καθεστώς Πούτιν.
Η εικόνα του ταλαιπωρημένου Αμπράμοβιτς στ αεροδρόμιο του Τελ Αβιβ θα επαναληφθεί και με άλλους Ρωσόφιλους ολιγάρχες και τις οικογένειες τους. 

@ Παρότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πάρει και πολύ… ζεστά την υπόθεση με τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ρώσων υπηκόων (ή αχυρανθρώπων τους) που συνδέονται με το καθεστώς Πούτιν, οι έλεγχοι από την Τράπεζα της Ελλάδας παραμένουν εντατικοί. 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες διερευνώνται ενδελεχώς οι τραπεζικές κινήσεις τριών γνωστών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται και στην χώρα μας και πολύ σύντομα θα φανεί, εάν υπάρξει διακίνηση «μαύρου» Ρωσικού χρήματος και στην χώρα μας από το διαβόητο δίκτυο Πούτιν.              

@ Μόλις 60 οφειλέτες του Δημοσίου άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 220 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Συνολικά τον Ιανουάριο οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στο ποσό των 803 εκατ. ευρώ εξέλιξη που δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις συνεπεία της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
 Τον Ιανουάριο  τα "φρέσκα" ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν συνολικά σε 863 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα  599εκατ. ευρώ. (αύξηση κατά 44,07%). Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ υπάρχει επιβάρυνση ακραίων τιμών, καθώς το 25,5% (220 εκατ.) του εν λόγω ποσού για το 2022 προέρχεται από 60 οφειλέτες, ενώ από τα 599 εκατ. του Ιανουαρίου 2021 τα 145 εκατ. προέρχονται από 43 οφειλέτες.
Με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 4.049.913 φορολογούμενοι εκ των οποίων 1.989.167 απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.335.786 οφειλέτες έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

@ Με κέρδη μετά από φόρους ύψους €867 εκατ. έκλεισε το 2021 για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, έναντι €33 εκατ. που είχε εμφανίσει το 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν στα €833 εκατ. ενισχυμένα κατά 41% σε ετήσια βάση.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων και το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας. 
Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά €1,4 δισ. σε ετήσια βάση το 2021, αντανακλώντας νέες εκταμιεύσεις δανείων3 ύψους €4,9 δισ. (€2,1 δισ. το Δ’ τρίμηνο 2021). 
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας την έντονη ανάκαμψη που σημειώθηκε στις εκταμιεύσεις δανείων αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα γενικότερα, με αιχμή του δόρατος τις προμήθειες από κάρτες, υπηρεσίες διαμεσολάβησης και ψηφιακά κανάλια.
Το κόστος πιστωτικού κινδύνου έπεσε κάτω από τις 100μ.β. το 2021, αποτυπώνοντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση των προβλέψεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται στις 68μ.β. επί του μέσου όρου δανείων μετά από προβλέψεις το Δ’ τρίμηνο 2021.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Κόντρα Ντόρας Μπακογιάννη – ΣΥΡΙΖΑ για τη Βόρεια Μακεδονία: «Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες»

Καυστική κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή την πρόκληση της Βόρειας Μακεδονί...

Νέα προκλητική δήλωση Ράμα: Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς

«Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς», τόνισε ο Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Klan, εμμένοντας στην «σκληρή γραμμή» μετά και τη συγκέντρωση σ...

Φόρτωση άρθρων...