Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Με απολύσεις και «αποκαθήλωση» του Τσίπρα άρχισε ο «κύκλος Κασσελάκη»

Στην κανονικότητα του «κύκλου Κασσελάκη», μετά το διακηρυγμένο τέλος της «εποχής Τσίπρα», εισέρχεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον απόηχο του 4ου Συνεδρίου του, με την ηγετική ομάδα να προετοιμάζει τις τελευταίες ημέρες σαρωτικές αλλαγές, αλλά και απολύσεις.

Πριν, ωστόσο, τον «ανασχηματισμό» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προηγήθηκε η απόλυση χθες του Γενικού Διευθυντή του κόμματος, Θύμιου Γεωργόπουλου, στον οποίο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας τους. Ο κ. Γεωργόπουλος είχε αντικαταστήσει τον αείμνηστο Μίμη Δαρειώτη αμέσως μετά το θάνατό του, ενώ η απασχόλησή του στην Κουμουνδούρου είχε εγκριθεί από αμφότερες την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία, αλλά και από τον απερχόμενο Πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα. Λίγο πριν στεγνώσει το μελάνι, ωστόσο, της Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου, ο κ. Κασσελάκης δρομολόγησε σε άμεσο χρόνο την απομάκρυνση του κ. Γεωργόπουλου και μάλιστα εντός της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να διευθετήσει οριακά τις άμεσες εκκρεμότητές του.

Θέμα ημερών, την ίδια ώρα, αποτελεί η απομάκρυνση από την Κουμουνδούρου και του Αναπληρωτή Γραμματέα του κόμματος, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει αναίμακτα, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας εικόνας του κόμματος. Στον αντίποδα, την παραμονή της στη θέση της Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να έχει αποφασίσει η Ράνια Σβίγκου, στέλνοντας μήνυμα συνέχειας μεταξύ της «εποχής Τσίπρα» και του «κύκλου Κασσελάκη», δηλαδή της νέας περιόδου για την ηγετική ομάδα, μολονότι η κυρία Σβίγκου αποτέλεσε επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, η παραίτηση του Γιώργου Βασιλειάδη δεν απαιτεί, -σε περίπτωση που εκείνος αντικατασταθεί- τη σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στο ενδεχόμενο που τη θέση του καλύψει ένας «Υπεύθυνος Οργανωτικού Γραφείου», τότε ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί μόνο από την Πολιτική Γραμματεία.

Στην μεγάλη εικόνα, δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί – ακόμη και εντός της ημέρας- η σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει πιο διευρυμένη σύνθεση (ακόμη και με τη συμμετοχή μελών της Πολιτικής Γραμματείας), ώστε να σηκώσει το βάρος της χάραξης πολιτικής σε καθημερινή βάση.

Έκπληξη αναμένεται να σημειωθεί στη θέση του/της Εκπροσώπου Τύπου, καθώς η Δώρα Αυγέρη θα είναι υποψήφια για τις Ευρωεκλογές, οπότε και αποχωρεί, δίνοντας τη σκυτάλη πιθανά σε δημοσιογράφο «από την αγορά». Ήδη, έχουν σημειωθεί οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις, αλλά υπάρχει απόσταση ακόμη μέχρι τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Την παραπάνω, αλλά και πολλές αποφάσεις ακόμη εκτιμάται ότι έχει να λάβει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αν και θα βρίσκεται εκτός Αθηνών, καθώς ο κ. Κασσελάκης θα απουσιάσει με το σύζυγό του, Τάιλερ, στην Πελοπόννησο. Σημειωτέον ότι ο κ. Μακμπέθ μιλώντας στο Star χθες γνωστοποίησε ότι «το σκεφτόμαστε αυτό το σενάριο και θα το κάνουμε αυτό το καλοκαίρι» για το ενδεχόμενο πολιτικού γάμου του στην Ελλάδα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Επιπρόσθετα, ο κ. Μακμπέθ περιέγραψε πως «ψάχνουμε σπίτι, θέλουμε να μείνουμε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα», με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μιας δεκαετίας, κρίνοντας ταυτόχρονα ως αισιόδοξη την πορεία που ανοίγεται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το πέρας του συνεδρίου.

Η αρχή των αποχωρήσεων

Πάντως, η πρωτοβουλία της διακοπής της συνεργασίας του κ. Γεωργόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θορύβησε αρκετά από τα κορυφαία στελέχη, ενώ για τους εργαζόμενους στην Κουμουνδούρου και τα κομματικά μέσα επανάφερε στην μνήμη τους την «εορταστική» ανασφάλεια που βίωσαν, ανακαλώντας δηλαδή μνήμες με τα όσα συνέβησαν τις παραμονές των Χριστουγέννων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορούσε να καταβάλει τα δώρα στο προσωπικό του επικοινωνιακού του βραχίονα, ελλείψει χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, το χορό των αποχωρήσεων από την Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσαν χθες και -μετά το 4ο Συνέδριο-τέσσερα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου που κάνουν λόγο για τοξικές καταστάσεις, προσωπικές κόντρες και στρατηγικές ήττας. Πρόκειται για τους Λεωνίδα Δημητριάδη, Αντώνη Ελευθεριάδη, Θωμά Μπουρνάρη και Έφη Παπαλεξίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωσή τους, αιτία ήταν η «τοξικότητα και ο διχασμός» που έφερε η στάση της ηγεσίας. «Δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια εξουσίας. Δεν συμμετέχουμε σε στρατηγικές ήττας. Δεν συμμετέχουμε σε προσωπικές κόντρες» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Ραντεβού στις πρωινές εκπομπές

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιμένει στην «αυθεντική συνταγή» του, μετά και τη δημόσια παραίνεση του συζύγου του να παραμείνει «ο εαυτός του», στη σκιά των δημοσκοπήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αναθερμάνει τώρα τη σχέση του με τα δυναμικά κοινά, εμφανιζόμενος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάγκα. Ο γνωστός δημοσιογράφος έχει ασκήσει κατά το παρελθόν έντονη κριτική στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον κ. Κασσελάκη να εκπέμπει μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Η επιστράτευση των ψυχαγωγικών εκπομπών, ωστόσο, από μέρους του επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη αντανακλά την αγωνία για τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς μετά την MRB, ακολούθησε χθες η Opinion Poll, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτώση κατά 0,6 της μονάδας μέσα σε μόλις 10 ημέρες, φτάνοντας το 11,9% στις Ευρωεκλογές. Ακόμη πιο ανησυχητικά φαντάζουν για την Κουμουνδούρου τα ποσοστά διαρροής προς την Νέα Αριστερά, που συγκεντρώνει 3,3% φλερτάροντας με μια θέση στην Ευρωβουλή, ενώ μεταξύ 3,7% και 3,5% κυμαίνεται η Πλεύση Ελευθερίας.

Αύριο η ομιλία Τσίπρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρώτη ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή συνέδριο για την Μεταπολίτευση αύριο το πρωί, αναμένεται πως θα στείλει ηχηρό μήνυμα παρουσίας του στα κοινά, αν και ο κ. Τσίπρας δεν προβλέπεται να αναφερθεί στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, καθώς άλλωστε οι εξελίξεις στο κόμμα δεν ήταν ευνοϊκές για τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης – Μέση Ανατολή και ευρωτουρκικές σχέσεις στην ατζέντα

Είκοσι επτά ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθούν αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ώρα που μαίνοντ...

Φόρτωση άρθρων...