Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της τριήμερης σύσκεψης στις Σπέτσες

Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και μέχρι την Κυριακή το απόγευμα ο πρόεδρος, οι βουλευτές και οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στις Σπέτσες.

Στο νησί του Αργοσαρωνικού και στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη πραγματοποιήθηκε η τριήμερη σύσκεψη των κορυφαίων κομματικών στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οι στόχοι

Πρώτος στόχος ήταν η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά εσωστρέφειας και αστοχιών τους τελευταίους μήνες και αφετέρου στον προγραμματισμό των κοινοβουλευτικών και πολιτικών δράσεων του κόμματος.
 

Δεύτερος στόχος η κατάρτιση μιας άτυπης λίστας προτεραιοτήτων, τόσο σε επίπεδο προτάσεων νόμου, όσο και σε επίπεδο πολιτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα μια παρέμβαση για τις προσλήψεις στην Υγεία, ενώ λύθηκαν παρεξηγήσεις ανάμεσα σε βουλευτές, αλλά και «αυτογκόλ» με απολογητική διάθεση από πλευράς του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Ο τελευταίος φέρεται να ζήτησε από τους βουλευτές να του λένε, όταν κάνει λάθος, όπως ειπώθηκε, για την κομματική πειθαρχία απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Παράλληλα, αποκατέστησε και το ζήτημα των υπογραφών στις προτάσεις νόμου από μέρους των βουλευτών, το οποίο ανέδειξε με επιστολή της η βουλευτής, Νίνα Κασιμάτη, δηλώνοντας άγνοια για το ότι δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να «κλείσει πληγές» και ανοιχτά ζητήματα, αλλά και να ακούσει όλο το έργο του κόμματος, κωδικοποιημένο σε σημεία, προκειμένου και ο ίδιος να έχει μια πιο εμβριθή εικόνα για το τι έχει συμβεί πολιτικά και το τι θα πρέπει, στο εξής.

Σε αυτό το «ταχύρρυθμο σεμινάριο» για τον πρόεδρο και τους βουλευτές, οι τελευταίοι είχαν την ευκαιρία να δείξουν ικανότητες, αποδοτικότητα προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει μια πιο βαθιά, προσωπική άποψη για τον καθένα. 

Το θεσμικό προφίλ

Η στροφή σε ένα πιο θεσμικό προφίλ για τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την επιστροφή του στην Αμερική είναι μεν ορατή, αλλά όχι εύκολη. 
Η εισήγησή του για ένα «εθνικό σχέδιο για το ελληνικό όνειρο» δεν έγινε ποτέ γνωστή στο σύνολό της, ενώ τα όσα παρουσίασαν οι βουλευτές δημοσιοποιήθηκαν πολύ αργά, σε μια διαδικασία που υπήρξε επί της αρχής νεωτερική, αλλά δεν υποστηρίχθηκε σε αυτό το επίπεδο από τους επιτελείς της Κουμουνδούρου.

Έλλειψη τεκμηρίωσης

Πάντως, κοινός τόπος μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρξε η έλλειψη τεκμηρίωσης σε αρκετούς τομείς πολιτικής δράσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και η ανάγκη ενός πιο ρεαλιστικού, αλλά και κοστολογημένου προγράμματος. Δεν αρκεί να λέμε ότι θα μειώσουμε το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, σχολίασαν κάποιοι, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει κατευθύνσεις για το ιδεολογικό πρόσημο της πολιτικής του κόμματος στο εξής, μέσω επιμέρους παρεμβάσεών του.

Στο πεδίο της οικονομίας, όπου θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος Τομεάρχης, Νίκος Παππάς, δέχτηκε πολλές ερωτήσεις, ιδίως όταν επισήμανε ότι είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη, πληρώνουμε 7 δισεκατομμύρια περισσότερο ΦΠΑ από το 2021, χάνουμε 40 δισ. από την πώληση των μετοχών των τραπεζών, προτείνοντας αύξηση μισθών, μείωση ΦΠΑ, προοδευτικό φορολογικό συντελεστή για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν προοδευτικές απαντήσεις. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του χρέους, για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, φέρεται να τόνισε ο Νίκος Παππάς, στην κατεύθυνση μιας ολιστικής πρότασης για την οικονομία, στην οποία αποβλέπει η Κουμουνδούρου, έχοντας εγκαταστήσει στους τελευταίους ορόφους της τεχνοκράτες συμβούλους για τα οικονομικά.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή για τους ιδιώτες γιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία

Σφοδρή σύγκρουση με ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών είχαν τη Μ.Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης με αφορμή την τροπολογία που επιτρέπει σε ...

Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη - Τι άλλο μένει να δούμε

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει κεντ...

Φόρτωση άρθρων...